Discuții, negocieri, amânări și prelungiri – proiectul hotelului de lângă aquapark, asumat încă din 2015 de Lotus Market a trecut prin toate etapele și a ajuns, acum, în faza acțiunii în instanță. Prin contractul de vânzare-cumpărare a terenului de 10.000 mp din strada Codrilor nr3, firma și-a asumat față de oraș finalizarea investiției în termen de doi ani de la obținerea autorizației de construire și pornirea demersurilor pentru autorizație în cel mai scurt timp: „nefinalizarea de către cumpărător a investiției în termen de maxim 3 ani de la data semnării contractului de vânzare-cumpărare duce la pierderea garanției de bună execuție și la plata unor penalități de 500 lei pe zi pentru fiecare zi de întârziere, până la data emiterii Autorizației de luare în folosință a construcției” – e una dintre condițiile puse în caietul de sarcini al licitației pentru vânzarea terenului.
[eadvert]
Terenul a fost adjudecat de Lotus Center SA la 910.000 euro plus TVA iar contractul de vânzare cumpărare s-a semnat în 23.09.2015. În același an, firma a scos autorizație de demolare pentru edificatele de pe parcelă – o sală de conferințe și o construcție neterminată, care a aparținut anterior celor de la Mecena, fundație a liderilor UDMR. A parcurs traseul birocratic pentru autorizarea hotelului de 4 stele, cu 9 etaje şi 200 de camere, cu centru de conferinţe de 400 de locuri şi parcare subterană. A cerut și a obținut de la Primărie facilitatea unui acces direct către aquapark din hotel și a antamat brandul Novotel, pentru construcția nouă. Procedurile birocratice suplimentare au dus la depășirea termenelor asumate inițial – conform contractului, hotelul ar fi trebuit să fie gata în vara lui 2018. Primăria condusă de fostul primar Ilie Bolojan a arătat bunăvoință și a prelungit termenul de finalizare până în 22 martie 2021. A acceptat ca justificare că „proiectul unui hotel de patru stele este estrem de pretențios, cu detalii de proiectare și ulterior de execuție la un grad înalt de finețe; necesită cooptarea specialiștilor din domeniul hotelier alături de proiectanți, arhitecți, designeri; necesită o perioadă de 3 luni pentru pregătirea și instruirea personalului”.
În actul adițional au fost agreate suplimentar, „măsuri asiguratorii privind stabilirea de penalități pentru fiecare zi de întârziere”: 500 lei/zi pentru primele șase luni de întârziere respectiv 1000 lei/zi pentru perioade care depășesc șase luni.
În primăvara acestui an, pentru că Nymphaea Resort SRL, firma care a preluat terenul de la Lotus Center, deținută tot de familia Mudura, nu a terminat investiția asumată, Primăria a început să emită facturi cu penalități de întârziere. Justificarea firmei pentru respingenerea acestora stă în interpretarea unei formulări din contractul de vânzare-cumpărare a terenului.
Să facă hotelul!
Primarul Florin Birta spune că municipalitatea a încercat să negocieze cu firma asumarea unui nou termen de finalizare dar s-a lovit de opacitatea partenerului.
„Eu cred că cei de la Lotus doresc să facă această investiție. E un hotel lângă aquapark, cu o legătură directă, nu are cum să nu fie profitabil. Eu văd ce înseamnă ocuparea la hotelurile din jur când e închis aquaparkul și când e deschis. Într-adevăr, a fost o problemă cu autorizarea corpului de legătură dintre aquapark și hotel, pentru că a durat mai mult până am obținut acordul finanțatorului. Acum, în 2019 – 2020, când trebuia să finalizeze hotelul, a fost pandemia. A fost dl Mudura la mine și mi-a spus că în pandemie, nicio bancă nu mai dă credite pentru HORECA. Mi-a spus că nu vrea să îl facă din banii lui că nu dispune de 16 milioane de lei, cât costă un hotel. Am verificat și așa e, băncile nu dădeau bani”, explică primarul, arătând că cel mai deranjant aspect e refuzul firmei de a asuma un termen de finalizare a investiției: „i-am înțeles și le-am propus să mai facem o prelungire cu doi, trei ani a contractului, având pandemia la bază. Interesul nostru, al Primăriei este să se realizeze acel hotel, nu să avem un teren în paragină. Mi-a spus că nu sunt de acord, că consideră că și-au realizat investiția”.
Juriștii folosesc o interpretare proprie a unei formulări din contractul de vânzare a terenului: „cumpărătoarea se obligă să obțină Autorizație de construire pentru finalizarea sau modernizarea construcției neterminate (motelul fundației Mecena n.r.) sau în locul acesteia realizarea unei noi construcții…”
Invocând că firma a construit pe teren modesta sală de evenimente de lângă aquapark, firma cere anularea penalităților și consideră că s-a achitat de obligații.
Ce vrea Primăria?
„Acum nu mai putem prelungi termenul, pentru că e expirat. Noi nu vrem să reziliem. Vrem să se construiască hotelul! Nu am o problemă cu dl. Mudura, să îi luăm terenul înapoi. Interesul meu ca primar și al Oradiei este să se construiască hotelul, cât mai repede, că a intat pe penalități. Ne vom judeca. Noi emitem factura, ei refuză plata, ne vom duce în instanță pentru executare silită”, spune primarul Birta.
Conform acestuia, Primăria nu poate ceda la condițiile impuse de firmă tocmai pentru că inițial, când terenul a fost scos la vânzare, scopul a fost de a edifica rapid un obiectiv important pentru oraș, și nu să expună o parcelă valoroasă speculațiilor imobiliare. Rămâne de văzut care va fi deznodământul în justiție, mai ales că, până acum cel puțin, numai fermitate nu a arătat Primăria în acest proiect.
Trimite articolul
XGogoși pentru fraieri!
Mudura nu-i prost, a tras de timp să vadă profilul vizitatorului de acquapark și a realizat că investiția nu e rentabilă. Că primăria trăiește într-o continuă iluzie turistică, asta e, trebuie justificate investițiile. Până la urmă vor cadea la pace, în surdină, doar începutul e gălăgios.
Articolul este praf in ochi.
Nu stiu cum sa se imparta pe teren.
Mudura are dreptul asupra terenului in cauza la baza fiind contractul de vanzare-cumparare.. pe de alta parte chiar daca intentiile lui Birta ar fi intemeiate fata de oradeni acesta nu poate sa faca exces de putere intr o batalie cu palma din care papa…
In concluzie, 2 entitati, una orbita de lacomia pentru bani, cealalta orbita de iluzia puterii…
P.S. Oare de asta sa l fi promovat Bolojan pe Birta la primarie stiind ca este un pic in cadere cu investitiile iar in cazul in care succesorul lui ar scadea in sondaje acesta sa ramana tot sus ??? Interesanta teorie a conspiratiei..
Acolo nu trebuie nici un hotel, acolo mai bine ar mai exteinde Aquaparkul cu cateva bazine si i-ar mari capacitatea.
-
…Iar apoi sa-i exproprieze pe vecinii de pe Facliei, sa faca si mai multe parcari pentru aquapark, nu? Interesanta chestie.
-
De demolat ii poate demola doar asa , sa aiba grija de ei sa nu-i inunde Crisul. Exact cu demoleaza baza 5×5 ca are grija sa nu inhaleze lumea gaze de esapament
-
Vai cum ii pasa primariei de posibilii clienti de pe mini terenul de fotbal. In schimb cei care locuiesc la primele etaje chiar langa pod probabil au un aer megapurificat, nici nu se simt noxele masinilor. Tantalaul asta de primar are impresia ca ne poate lua de fraieri? Vai de curu lui.
-
-
Daca fomularea din articol e adrevara, atunci cred ca are dreptate Lotus Center. Si asta inseamna ca Directia Juridica (condusa la acea vreme de Eugenia Borbey) a dat-o in bara cu un prejudiciu de cateva milioane de euro…
Trebuie hotel sa aibă unde sa stea expropriatii, după ce nu mai are Kopany apartamente de vanzare la Prima
-
Da da, trebe hotelul si pentru turisti, sa vada betonul peste tot, Plaja Birtin din Centru si alte “realizari” de calitate stil chelu.
-
ai ramas si tu fara job la primarie?
-
nu neaparat
e doar tampit-
ai zis ceva clanta?
-
-
postac la comanda ce graiesti?
-
Vad ca tu ai jobul la primarie, in genunchi cu gura cascata, sifonatule.
-
ratatu satului ce esti, singuru tau drum in oradea e sa iei muje, stoarfa pesedista
-
-
-
-
nu vă certați, sunt credite destule pentru toată lumea! hai cu cutia de chibrituri la suprapreț!
Materialele s–au dublat la preţ sub privirile lucrative liberale.
cine i a dat autorizatie de construire pt sala de evenimente in loc de hotel?…primaria focsani?…ticalosi mincinosi, ne luati de fraieri
-
s-a dat pentru hotel ba boule
-
da, esti bou bietu de tine
-
Birta are sanse sa devina presedinte cu ajutorul lui Bolijan
-
Bolojan bai. Nu suntem la Teleorman bai.
E rusine mare nici macar nu stii numele sefului tau.
ce dracu tot aveti de comentat ba tampiteilor?
va chinuie prostia si incepeti sa scrieti
mai bine apucati-va de scarmanat prin gradina
@deacumtrolez…s a dat pt hotel ba boule…deci dupa d nul noe s a dat pt hotel si s a facut sala de nunti, frumos, numai ca atunci sala de nunti se demoleaza…va cer scuze daca v am deranjat…
Primaria sa fie mai ferma. Cei de la Lotus sunt smecheri……. Sa ia terenul inapoi si sa faca Primaria un hotel……
-
Mai bine ar extinde aquaparkul, ca e destul de mic. Mult mai rentabil ar fi de l-ar face mai mare
Alo, DNA? Vinde primaria un teren in paragina in 2015 ca sa il rascumpere inapoi in 2021 la pret de zona 0 (aquapark, drum expres)? Mai si dam ajutoare de stat pentru nimic? Hai da-mi mie, bai primarule, atatia bani ca iti fac eu hotel
-
Au inceput cu banii Ungariei. Uitati unde au ajuns.
-
blestemele vecinilor de la graniță :))
-
Dacă şefii UDMR Bihor ar fi ştiut ce bătăi de cap o să le dea proiectul Centrului Cultural Ady Endre poate nici nu s-ar fi apucat de construirea lui. Povestea acestuia începe în anul 2000, când Episcopia Reformată condusă atunci de episcopul Laszlo Tokes era la un pas de a obţine o finanţare de la Guvernul Ungariei, controlat de FIDESZ, pentru un centru cultural în memoria poetului Ady Endre, care să fie realizat în satul cu acelaşi nume din judeţul Satu Mare.
Doi ani mai târziu, premierul socialist Peter Medgyessy a deturnat însă fondurile către Fundaţia Mecena, înfiinţată peste noapte de prietenul său, răposatul Alexander Mudura, patronul Lotus Center, şi de liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss. Cele 320 milioane forinţi, echivalentul a 1,1 milioane euro, urmau să fie investite într-o sală de conferinţe şi un motel în strada Codrilor nr. 3, între ştrandurile Municipal şi Dinamo.
În 2003, Consiliul Local a dat terenul fundaţiei, cu drept de folosinţă gratuită pentru 49 de ani. În schimb, Mecena urma să acorde anual câte 20 de burse studenţeşti a 200 lei/lună, 10 pentru cei de etnie maghiară şi 10 pentru români, care se obligau să nu părăsească ţara cinci ani după terminarea facultăţii.
Imobile contra impozite
Lăsat fără finanţare după ce cumpărase 2 hectare de teren în Satu Mare pentru a-şi implementa proiectul, Laszlo Tokes a făcut scandal. Episcopul s-a plâns Guvernului şi preşedintelui Ungariei, acuzându-i pe oamenii lui Kiss că i-au furat proiectul şi că vor toca banii în propriul interes. Aflat în opoziţie cu socialiştii, Tokes a fost însă ignorat de puterea de la Budapesta.
Fostul episcop a redevenit vocal în 2012, când i-a acuzat public pe liderii UDMR Bihor că încearcă să vândă cu 250.000 euro cele două imobile pentru construirea cărora fundaţia declarase cheltuirea a peste 1 milion de euro, fără măcar să finalizeze proiectul, şi a insinuat că udemeriştii ar fi băgat în buzunare diferenţa dintre costul real şi cel pretins.
Calculele episcopului au fost confirmate în octombrie, când municipalitatea a anunţat scoaterea la vânzare a sălii de evenimente Ady Endre, cu o suprafaţă de 787 mp, şi a unui viitor motel de 1.000 mp din care exista doar structura de rezistenţă. Evaluate la 195.000 euro, clădirile urmau să fie vândute de AIO în contul unei datorii de 230.000 lei pe care fundaţia o acumulase către oraş, fiindcă nu-şi plătise impozitele pe clădiri de şapte ani!
Centru Ady pentru casa Leda
Ca-n filme, clădirile au fost retrase de la vânzare în chiar dimineaţa licitaţiei, când ONG-ul a plătit brusc 70.000 lei, stingând o parte din datorie, şi a trecut la negocieri cu Primăria. O soluţie de compromis a apărut în februarie 2014, când Consiliul Local a aprobat un schimb imobiliar în urma căruia clădirile fundaţiei, evaluate de data aceasta la 310.000 euro, au intrat în proprietatea oraşului, iar fundaţiei i s-a dat clădirea fostei Biblioteci CFR din strada Republicii, estimată la 283.000 euro.
Casa are o semnificaţie aparte pentru minoritatea maghiară, întrucât aici a locuit o vreme Leda, iubita poetului Ady Endre. Diferenţa de valoare dintre cele două imobile a fost compensată cu impozitele încă datorate de fundaţie, astfel încât aceasta să ajungă cu restanţele la zero.
Datorii descoperite, la un control făcut în primăvară, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit însă că Mecena datorează şi acum bani AIO. “Contractul de comodat încheiat în 2003 condiţionează folosinţa gratuită a terenului de acordarea burselor pentru studenţi. Cum Mecena nu a mai acordat bursele începând din anul 2010, Curtea de Conturi a stabilit că, după această dată, ONG datorează chirie”, spune Claudia Purde, directorul adjunct al AIO.
Inspectorii au dispus AIO calcularea chiriei şi penalităţilor de întârziere aferente perioadei ianuarie 2013-martie 2014, pentru care a fost făcut controlul, înregistrarea datoriei în evidenţe şi luarea de măsuri pentru încasarea ei. Potrivit calculelor, ONG-ul datorează oraşului 142.500 lei ca taxă de folosinţă a terenului şi 43.600 lei penalităţi. În total peste 186.000 lei!
AIO a transmis către Mecena somaţii de plată în aprilie, după care, neprimind niciun răspuns, joia trecută a iniţiat la Judecătorie o acţiune pentru recuperarea prejudiciului.
Dacă AIO, care are de luat bani, şi-a însuşit concluziile raportului de control, Fundaţia Mecena, care trebuie să-i dea, nici nu vrea să audă de ele. “Ne vom apăra în instanţă şi se va vedea că avem dreptate”, a declarat BIHOREANULUI, vizibil nervos, directorul Mecena, deputatul Szabo Odon, preşedinte executiv al UDMR Bihor.
Deşi Szabo a refuzat să facă orice alt comentariu, cel mai probabil reprezentanţii fundaţiei vor invoca prevederea contractuală conform căreia terenul le-a fost pus la dispoziţie cu titlul de folosinţă gratuită, iar obligativitatea plătirii burselor decurgea doar de la darea în folosinţă a investiţiei. Iar cum n-a finalizat nici până astăzi motelul, ONG-ul se va pretinde scutit de obligaţie. Altfel spus, nu doar că nu datorează bani, ba chiar a dat burse studenţilor, câţiva ani, doar din mărinimie…
Rămâne de văzut dacă asemenea chiţibuşuri vor fi acceptate de judecători sau, dimpotrivă, fundaţia va fi obligată să-şi plătească datoria către oraş.
-
-