[eadvert]
Vijelia de marți a provocat stricăciuni serioase mai multor imobile din oraș, proprietarii au început încă după furtună să își repare acoperișurile de pe care au zburat țiglele sau tabla. Miercuri, printr-un comunicat de presă, Primăria Oradea a transmis date de contact ale instituțiilor cu atribuții în curățarea domeniului public.
De asemena, a insistat și pe obligațiile cetățenilor:
„Subliniem că cetățenii care au nevoie să își repare acoperișurile, învelitorile sau terasele caselor afectate de vijelie, pot face acest lucru fără a avea nevoie de autorizație de construcție, cu condiția ca reparațiile să nu schimbe forma și materialele acestora. În acest sens, este suficientă o notificare către Primăria Oradea (fizic, în Piramidă/Ghișeul unic sau prin email la adresa primarie@oradea.ro
În perioada imediat următoare, Poliția Locală va notifica în scris proprietarii de imobile afectate de pagube sau aflate într-o stare precară.
Acestor proprietari li se va pune în vedere să își pună în siguranță imobilele, astfel încât să nu pună în pericol viața și siguranța cetățenilor, aducându-li-se la cunoștință sancțiunile legale de care sunt pasibili”, se arată în comunicatul de presă.
Joi, municipalitatea a revenit cu o precizare, din care a lăsat afară „sancțiunile”.
„Scopul notificărilor împărțite de către Poliția Locală anumitor proprietari de clădiri nu este acela de a amenda, ci de a preîntâmpina alte situații nefericite, ce pot apărea. Așadar, acțiunea nu are un scop coercitiv, ci unul preventiv, benefic comunității locale, în ansamblul său”, se arată în comunicatul primăriei.
Edilii insistă că proprietarilor „de clădiri serios afectate ca urmare a furtunii, respectiv aflate într-o stare precară ce pot periclita viața și siguranța cetățenilor, li se arată obligațiile pe care le au, conform actelor normative în vigoare”.
Textul notificărilor trimise:
„Urmare a fenomenelor meteorologice extreme din data de 25.07.2023, prin prezenta vă notificăm, ca în regim de urgenţă să luaţi măsurile necesare de întreținere, reparare și protejare a construcției situată în Oradea, str …, inclusiv prin înlăturarea elementelor de construcții cu risc potenţial de desprindere și îndepărtarea de pe domeniul public a elementelor deja desprinse, precum și prin măsuri de securizare a perimetrului, pentru a evita orice pericol de accidentare a trecătorilor.
Menționăm că aceste obligații vă revin în conformitate cu următoarele dispoziţii legale: – Legea nr. 10/1995 – privind calitatea în construcţii; – Regulamentul de întreţinere a faţadelor imobilelor în municipiul Oradea aprobat prin H.C.L. nr. 940/2021. Potrivit prevederilor art. 1378 Cod Civil, răspunderea pentru orice prejudicii cauzate prin ruina edificiului sau desprinderea unor părți din el vă revine în exclusivitate.
Precizăm că lucrările de reparații la acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma și materialele acestora, nu necesită autorizație de construire”.
Trimite articolul
Xpe postavarului 7 e una ”avariata” de 20 de ani, langa Primarie…cade tencuiala, tigle sparte, garduri rupte, balarii, pe cine intereseaza?