În perioada 2 mai – 19 iunie, orădenii pot propune proiecte pentru îmbunătățirea cartierului lor, în cadrul bugetării participative din acest an. Bugetul total este de 1.500.000 lei, fiecare proiect putând să obțină o finanțare de maximum 100.000 de lei.
„Depunerea proiectelor se poate realiza strict prin platforma on-line dedicată bugetării participative (activ.oradea.ro), de către persoane înregistrate cu cont de utilizator, un cetățean putând depune oricâte proiecte dorește, în oricare dintre domeniile precizate”, transmite Eduard Florea, șeful Direcţiei Economice din Primărie.
Pentru a fi validate în cadrul procesului de bugetare participativă, proiectele trebuie să fie de competența Primăriei Oradea, să nu contravină reglementărilor regulamentului aprobat sau a altor prevederi legale în vigoare şi să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate precum: să fie de interes local și să nu aibă caracter comercial, publicitar, politic sau etnic; să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în competenţa Primăriei, care vizează un spaţiu public, deschis, aflat în proprietatea municipalității, la care există acces neîngrădit al cetățenilor; să nu contravină unor planuri ale Primăriei sau să se încadreze în domeniile prevăzute în Regulamentul bugetării.
Cei interesați să depună proiecte trebuie să se înregistreze pe platfoma online activ.oradea.ro, după care inițiativele vor fi analizate din punct de vedere tehnic și legal. Votul cetățenilor se va da în două etape – online și la întâlnirile din cartiere și firme.
O persoană poate vota atât online, cât și la întâlnirile organizate, de fiecare dată un singur proiect din cadrul listei cuprinzând toate proiectele înscrise.
Trimite articolul
XBugetarea participativă este cu adevărat un proiect bun, care poate rezolva multe probleme reale în oraș, respectiv poate crea legătura între cetățean și administratorul orașului. De asemenea, dă satisfacție cetățeanului care dorește să se implice în administrarea orașului, chiar dacă nu este politician ales pe o funcție sau angajat al primăriei.
Problema este că proiectele votate se realizează foarte greu, ceea ce dă impresia de lucru inutil.
DORESC SĂ ÎNTREB: DIN MULTELE PROIECTE AVIZATE DE LA DEMARAREA CAMPANIEI, CÂTE S-AU FINALIZAT?
ÎN APROPIERE ESTE PROIECTUL BAZEI SPORTIVE DE PE CALEA CLUJULUI NR. 200. UNDE ÎN 2 ANI DE LA ADJUDECARE NU S-A REUȘIT NICI TASAREA TERENULUI.
Propun finalizarea celor începute, apoi reluarea inițiativei pentru alte proiecte.
În ritmul în care se lucrează pe șantierele deschide prin bugetarea participeativă, pare cea cea mai nouă metodă de sifonare a banilor publici pentru firmele agreate și de casă.
În ritmul în care se lucrează pe șantierele deschise prin bugetarea participativă, pare cea cea mai nouă metodă de sifonare a banilor publici pentru firmele agreate și de casă.