Oradea câștigă aparatură în valoare de peste 2 milioane de lei, iar Reșița va avea spațiile dintre blocuri curățate și amenajate ca spații verzi.
„Noi, Primăria Oradea, ne angajăm că vom suporta cheltuilelile de relocare și cheltuielile de reamenajare a zonelor afectate dintre blocuri. Trebuie să lăsăm locurile acelea curate, e o chestiune de bun-simț. Costul, pentru noi, e nesemnificativ față de ceea ce câștigăm”, spune primarul Ilie Bolojan.
Stănel Necula, directorul Termoficare SA, spune că, de fapt, edilii reșițeni ar fi sperat să poată vinde aceste mini-puncte termice, mai ales că majoritatea lor sunt nefolosite. Doar că a trebuit să se conformeze prevederilor unei hotărâri guvernamentale care spune că bunurile achiziționate din bani guvernamentali nu pot fi vândute, câtă vreme o altă unitate administrativ-teritorială le vrea, aceasta din urmă având dreptul să le primească gratis.
Pentru aparatura evaluată la 2,4 milioane de lei, Oradea va suporta costul mutării acesteia și va finanța aducerea terenului la stadiul inițial.
44 de module termice de diverse capacități vor ajunge în dotarea Termoficare SA, după ce vor fi relocate de la Reșița. Schimbul a fost parafat de consilierii locali ai reședinței de județ a Caraș-Severinului. Oradea va câștiga, astfel, aparatură în valoare de peste 2 milioane de lei și va oferi, în schimb, igienizarea și amenajarea ca spații verzi a zonelor dintre blocurile reșițene de unde „se extrag” aceste mini-PT-uri.
Modernizat, decedat
Reșița și-a modernizat parte din sistemul centralizat de încălzire în două etape, în 2008 și în 2012, când au fost montate aproximativ 80 de module termice la nivel de bloc, spune Stănel Necula, directorul Termoficare SA, beneficiara directă a afacerii.
Sistemul centralizat reșițean a colapsat în 2014 și o parte dintre acele module au fost relocate pentru a deservi școli, grădinițe sau instituții publice, singurele care mai primesc apă caldă cu încălzire de la CET. Restul au fost puse în conservare pe amplasamentele dintre blocuri.
„În 20 martie am fost cu o echipă tehnică de la noi și le-am văzut pe toate”, spune Necula.
El spune că Municipalitatea reșițeană ar fi dorit să vândă modulele, dar Oradea a profitat de cadrul legal care o avantajează în această afacere: există o hotărâre guvernamentală care prevede că, dacă există un interes al unei alte municipalități față de bunuri achiziționate din bani guvernamentali, acele bunuri nu pot fi vândute; cel interesat are dreptul la ele gratis, deci.
„Prin Primărie, am făcut o adresă către Primăria Reșița în acest sens. Acum câteva săptămâni le-au transferat din domeniul public al primăriei în cel privat. Urmează să mergem să facem o evaluare a costurilor de relocare. Arată foarte bine, în jur de 80% din ele le vom putea folosi așa cum sunt acum. Unele sunt incomplete sau nu au fost conservate corespunzător”, spune Necula.
Modulele termice sunt la mare căutare în Oradea, pentru că sunt mai performante și mai prompte în a oferi servicii de apă caldă, de exemplu, decât tradiționalele puncte termice. „Pentru mai bine de jumătate avem deja destinație, plaja de puteri a celor din Reșița acoperă cererea pe care o avem de la clienți”, precizează directorul.
Întrebat ce oferă Oradea la schimb pentru echipamentele evaluate la 2,4 milioane de lei, primarul Ilie Bolojan s-a ferit să avanseze o cifră.
„Trebuie să lăsăm zonele din care luăm aceste mini-puncte termice curate. E o chestiune de bun-simț. Sumele pe care le vom avea de cheltuit sunt nesemnificative față de ce câștigăm”, declară primarul.
Afacere simplă
De cealată parte, primarul Reșiței pare și el mulțumit de afacere, cel puțin după declarațiile oferite presei locale.
„Aleşii reşiţenilor au votat, recent, un proiect prin care Municipalitatea orădeană se angajează să ecologizeze anumite zone din spatele blocurilor reşiţene, inclusiv să acopere terenul cu gazon. Totul pe banii Oradiei. Afacerea e oarecum simplă: Reșița dă Oradiei sisteme de încălzire de peste 2 mil. de lei, nefolosite, iar Oradea s-a angajat să igienizeze și să amenajeze terenurile ocupate de acestea, ca spații verzi.
În contul mai vechiului program guvernamental „Căldură şi confort”, la Reșița, în apropierea blocurilor, au fost montate mini-puncte termice pentru reîncălzirea agentului termic distribuit de CET. Acestea nu au funcţionat niciodată, după cum explica primarul reșițean Ioan Popa, care a insistat că „nici n-am dat noi banii pe ele”. „Au dat alţii, toată ţara a plătit pentru ele”, a apreciat edilul.
Şi pentru că „toată ţara a plătit pentru ele”, dar nu Reșița, în mod direct orașul n-are voie să le vândă.
„Oradea şi-a manifestat intenţia de a achiziţiona 46 de mini-puncte termice, acele construcţii metalice-sandviş gri din tot oraşul, de printre blocuri, şi în virtutea legislaţiei care ne permite acest lucru vom face – deja am avizat – acest transfer pentru echipamentele respective, mai cu seamă că în ultima vreme au început să se cam şi devalizeze, să se fure din ele. Oradea îşi asumă aducerea terenului la starea iniţială, adică vor demonta fundaţiile de acolo, va fi pus gazon şi aşa mai departe. Sunt nişte construcţii dizgraţioase, multe, pe care nimeni nu cred că şi le doreşte în jurul blocurilor”, a spus primarul Ioan Popa, citat de CAON.
Cele 46 de mini-puncte termice au o valoare de peste 2,4 milioane de lei, fără TVA”, scrie site-ul CAON.
Citiți principiile noastre de moderare aici!