Întregul teren necesar pentru construirea spitalului nou de boli infecțioase a fost dobândit acum, după ce Ministerul Afacerilor Interne și-a dat acordul să cedeze Primăriei parcelele necesare. E vorba de aproximativ 2.000 mp de teren, situați în vecinătatea terenului rezervat proiectului, deținut acum de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, respectiv de Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea.
„Terenul e situat acolo, în vecinătatea noului spital și este necesar pentru realizarea unui drum de acces. Discutăm cu ministerul de mai bine de un an despre acest transfer. Noi ne-am angajat ca în contrapartidă, să mutăm un gard și să refacem porțile de acces din această direcție. Cu acest teren, toată suprafața necesară spitalului se află în proprietatea orașului. Aceasta este o condiție necesară pentru depunerea cererii de finanțare”, spune primarul Florin Birta. Proiectul se extinde pe 3.500 de mp.
Primăria nu a depus încă proiectul spitalului nou de infecțioase, pentru că apelul de proiecte pe această axă de finanțare nu a fost încă deschis, spune Marius Moș, șeful Direcției Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională.
„Este pregătit, imediat ce se deschide apelul îl vom depune. Până atunci, cel mai probabil în cursul lunii viitoare, vom lansa public achiziția pentru proiectare și execuție”, precizează el.
De regulă, atribuirea într-un unic contract a proiectării cu execuția este mai degrabă păguboasă, pentru că scade controlul asupra calității lucrării. Edilii au optat totuși să meargă înainte pe această variantă și argumentează alegerea prin faptul că separarea etapelor ar însemna prelungirea termenelor. „E o lucrare complexă și vrem să câștigăm timp. Dacă le-am fi licitat separat, la finalizarea documentației tehnice ar fi trebuit să mai alocăm timp în plus pentru procedura de achiziție a execuției. Oricum, și în varianta de acum, achiziția va fi făcută cu clauză suspensivă, contractul de execuție va fi semnat condiționat de semnarea contractului de finanțare”, mai zice Moș.
De altfel, chiar înainte ca documentația investiției să fie gata, valoarea lucrării a crescut deja, din cauza majorării prețurilor de pe piața de construcții, de la 128 milioane de euro la 135 de milioane, iar banii ar urma să provină din fonduri europene.
Conform Primăriei, spitalul nou din strada Vlădeasa va avea 4 etaje și va găzdui minimum 218 de paturi pentru spitalizarea continuă, cifră ce va putea fi suplimentată la 295 de paturi, în funcție de necesități. La acestea se adaugă 20 paturi în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungând la un total de 249 de paturi minimum – 326 de paturi maximum.
Capacitățile noului Spital de Boli infecțioase și pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare și un bloc operator de dimensiuni reduse. Spitalul va avea de asemenea și un compartiment pentru Urgențe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite.
Totodată, va avea un compartiment pentru primiri urgențe, cameră de tratament și monitorizare, 3 izolatoare, precum și câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale. Va cuprinde și un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialități, precum și săli de tratamente și o cameră hiperbară.
”Noi ne-am angajat ca în contrapartidă, să mutăm un gard și să refacem porțile de acces din această direcție. Cu acest teren, toată suprafața necesară spitalului se află în proprietatea orașului” a declarat primarul Florin Birta
”Cel mai probabil în cursul lunii viitoare, vom lansa public achiziția pentru proiectare și execuție” a spus Marius Moș
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!