Demersul de anulare a fost inițiat de Asociația de Proprietari „Dacia Felix” Oradea, reprezentată de avocatul Constantin Ruge.
„În baza autorizației anulate, beneficiara RCS & RDS S.A. a amplasat, pe un bloc de locuințe, un număr de șase emițătoare de semnal electromagnetic de telecomunicații, cu impact direct asupra locuințelor învecinate”, a evidențiat avocatul Ruge obiectul cauzei.
Autorizație anulată
Curtea de Apel Oradea a dispus definitiv anularea autorizației emise de primarul Ilie Bolojan în 20 decembrie 2017, în beneficiul RDS&RDS. Astfel, edilul șef este obligat să ia măsuri pentru desființarea antenelor amplasate în baza autorizației nelegale.
„La nivel legislativ a existat inițiativa de reglementare a unor perimetre protejate de radiațiile antenelor de telefonie mobilă, materializată prin proiectul de lege PL-x nr. 110/2016. Deși proiectul a trecut de Senatul României, activitatea de lobby exercitată de marii operatori de telefonie mobilă asupra Camerei Deputaților (for decizional) a condus la respingerea proiectului în anul 2017. În lipsa unor măsuri de limitare a poluării electromagnetice adoptate la nivel central, eforturile cetățenilor trebuie să aibă loc descentralizat, prin dialog cu autoritățile locale și operatorii de servicii de telecomunicații”, a mai explicat avocatul Constantin Ruge.
Acesta a arătat că soluția Curții de Apel Oradea este salutară în acest sens, fiind menită să responsabilizeze autoritățile locale în procedurile de autorizare a infrastructurii de telecomunicații și să atragă atenția asupra vulnerabilității cetățenilor în fața operatorilor de telefonie mobilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!