Consilierii din Marghita au ales un teren pentru parcul industrial, din trei variante care satisfăceau criteriile impuse de Consiliul Județean Bihor, respective Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO). Oferta a fost respinsă însă, iar primăria va trebui să achiziționeze 9 ha de teren pentru parc.
[eadvert]
Consilierul Emil Sandor a vrut să afle motivul pentru care Primăria Marghita nu a reușit să predea terenul necesar pentru pacul industrial către CJ Bihor, așa cum s-a întâmplat în cazul Primăriilor Beiuș și Aleșd, fapt pentru care l-a interpelat pe primarul Marcel Sas Emil Adăscăliții, în ultima ședință de Consiliu local. Situația creată e independentă de șeful Primăriei Marghita, care și-a făcut un obiectiv din realizarea parcului industrial, cu scopul de a rezolva problema locurilor de muncă din oraș. ADLO a considerat însă că terenul oferit nu e corespunzător.
„Terenul nu este oportun pentru construirea parcului industrial, în urma studiilor făcute de ei și a fost respins. De atunci, noi am avut o altă întâlnire cu ADLO, pentru că am identificat un alt teren, tot în partea de Sud, după ce ni s-a sugerat să fie tot în sud, aproape de centură. Chiar am identificat un teren de 9 ha foarte bine poziționat. Au fost în teren cei de la ADLO, terenul nu se află în proprietatea Primăriei, este proprietate privată. După ce ne dau cei de la ADLO girul verbal că terenul e oportun pentru parc, imediat îl vom pune în discuție cu dumneavoastră, în ședința de consiliu local și vom hotărî de comun acord delegarea către ADLO și Consiliul Județean, pentru studiu și pentru a se construi. Din discuțiile avute, pentru că am fost foarte dezamăgit când am văzut răspunsul ADLO, vă spun că această porțiune pe care am ales-o este singura variantă posibilă în partea de sud, așa cum ni s-a solicitat. Fiindcă nu este agreat nici terenul din Vest, nici cel din Nord. Totuși, cred că semnalele sunt bune și în ședință de îndată, vom face delegarea terenului. La celelalte trei UAT-uri demersurile s-au făcut foarte rapid, deoarece acestea aveau teren pentru parcul industrial. Noi din păcate nu avem terenuri, ce s-a avut s-a vândut și ce mai e nu e oportun și bine poziționat. Trebuie să ne descurcăm cu ce avem și să găsim oportunități pentru a delega un teren. În momentul în care se va agrea acel teren, va trebui să trecem la negocieri și la achiziționarea lui și la hotărâri noi în Consiliul local”, a explicat primarul de Marghita.
La 10 luni de mandat, primarul Marcel Sas Emil Adăscăliții anunța că trebuie să identifice trei variante de a achiziționa terenuri de la persoane fizice și juridice, în acest scop.
„Primul teren identificat este în nordul orașului, la ieșirea spre Buduslău, la est există un teren pe drumul județean care duce spre Viișoara. Cea de-a treia variantă e plasată în sud, la ieșirea spre Chiribiș. CJ solicită între 5-10 ha de teren cu o poziționare compactă, terenul din nord are 11,71 ha, cel din est 12,28 ha, iar cel din sud 14,67 ha”, a explicat primarul condițiile pe care le îndeplinesc sau nu cele trei locații.
CJ Bihor solicită ca accesul la un drum național să nu fie mai mare de 100 m. Terenul din nord nu satisface această condiție, accesul fiind de 4.494 m, cel din est are accesul de 4.206 m, iar terenul din sud e chiar la limita drumului național.
CJ pune condiții și privind forma terenului, care trebuie să fie plană, cât de cât regulată, condiție îndeplinită de toate terenurile. Terenul trebuie să fie amplasat la maximum 5.000 m de autostrada cu legătură la drumul național, cere CJ Bihor, condiții care sunt îndeplinite doar de terenul din sud, celelalte două fiind poziționate la peste 8.000 m de autostradă.
Viitorul parc trebuie să fie poziționat la o distanță de maximum 500 m de o rețea de medie tensiune și la maximum 500 m de o rețea de alimentare cu gaz. Doar terenul situat în sud satisface condiția aceasta. De asemenea, terenul trebuie să fie amplasat la 500 m de rețeaua de apă și canalizare, condiție îndeplinită de asxemenea doar de terenul din sud.
Citiți principiile noastre de moderare aici!