Prima zi de „libertate”, după două luni de consemnare aproximativ voluntară la domiciliu, a scos orădenii pe străzi, ca în zilele normale, dinainte de declararea pandemiei de Covid-19. Primăria a fost luată cu asalt, încă înainte de ora la care se deschide instituția.
Buni platnici prin definiție, seniorii urbei și-au pus între primele destinații piramida pentru plata impozitelor și a taxelor, precum și ghișeele furnizorilor de utilități, deschise la parterul primăriei.
Oamenii au intrat în instituție abia după ce polițista de la poarta de pe strada Primăriei le-a luat temperatura și le-a cerut să poarte masca de protecție. Cei care nu au avut la ei, au fost îndrumați spre mica tarabă amenajată pe holul Primăriei, unde se vând măști cu 1,50 lei bucata. La orele prânzului, femeia care gestionează punctul de vânzare a afirmat că vânduse deja peste 1.500 de bucăți.
Impozite și taxe
Ieri după-amiază, centralizatorul arăta că în piramidă au fost emise 1.259 de numere de ordine, pentru ghișeele din Piramidă. Majoritatea celor care au ținut să se prezinte în persoană la ghișee au fost vârstnicii, interesați să scape de taxe și impozite.
Din cauza numărului mare de persoane care s-au prezentat pentru plată, circa 980, Direcția Economică a transmis un comunicat de presă, pentru a domoli îngrijorarea celor preocupați ca nu cumva să depășească termenele pentru acordarea bonificației.
Și ghișeele Companiei de Apă Oradea au fost vizitate de clienții nefamiliarizați cu oferta de plată a facturii online. Autoritar și binevoitor, gardianul de la intrarea în incintă verifică temperatura, cere purtarea corectă a măștii, sugerează imperativ dezinfectarea mâinilor cu soluție din dozator și permite accesul pe măsură ce ies alți clienți. O bătrânică, proprietara unei locuințe centrale din Oradea, s-a prezentat la ghișeu doar ca să verifice dacă nu cumva i-a fost emisă vreo altă factură în afara celor plătite. A plecat cumva dezamăgită că și-a forțat picioarele bolnave până la CAO, pentru a afla că nu are niciun fel de restanțe.
La rândul lor, cei de la OTL SA s-au văzut nevoiți să verifice dacă clienții mijloacelor de transport în comun își iau măsurile necesare de protecție.
În autogara Nufărul s-au făcut controale de către Poliție, în toate mijloacele de transport. Toti navestiștii care nu aveau mască au fost coborâți din autobuze.
Coadă în stradă
Ca „în vremurile bune” a fost și coada adunată pe trotuar, luni, în jurul prânzului, în fața Clinicii Medicris de pe str. Mihai Viteazul. Majoritatea oamenilor aveau programări pentru analizele medicale necesare permisului de conducere, dar nu toți erau fericiți să se îngrămădească în stradă. „Dacă știam că așa va fi, nici nu mă programam”, s-a plâns unul dintre cei care aleptau în stradă, blocând trotuarul. .
Termenul de plată a impozitelor cu bonificație a fost prelungit până la 30 iunie
Pentru a evita aglomerarea ghișeelor din Centrul de Relații cu Publicul (Piramidă), Primăria Oradea reamintește cetățenilor faptul că primul termen de plată a impozitului pe clădire, teren și mijloace de transport, s-a prelungit până la data de 30 iunie inclusiv, acordându-se în continuare bonificație de 8% în cazul în care cetățeanul alege să plătească online integral impozitul pe anul 2020, respectiv de 4% dacă sunt alese alte modalități de plată decât cele online. De asemenea, termenul de depunere a rapoartelor de evaluare a clădirilor nerezidențiale în cazul persoanelor fizice, respectiv a clădirilor deținute de către persoane juridice, s-a prelungit prin efectul legii, de la 31 martie 2020, la 30 iunie 2020. Se recomandă în continuare folosirea mijloacelor online. Cu toate că începând de ieri, la ghișeele din cadrul Piramidei se pot realiza operațiuni de încasare tip cash, Primăria Oradea recomandă în continuare cetățenilor să folosească mijloacele online de plată, reamintind că platforma Ghișeul Online oferă acces la următoarele servicii online ale Primăriei Oradea: plata impozitelor, plata abonamentelor de parcare, depunerea și urmărirea stadiului petițiilor, emiterea autorizațiilor pentru traficul greu, depunerea declarațiilor fiscale (inclusiv încărcarea documentelor justificative), acces la arhiva personală (dosar fiscal personal) și eliberarea certificatelor fiscale (numai în cazul plăți integrale a obligațiilor fiscale anuale). Accesul la serviciile platformei Ghișeului Online se poate face limitat, pe bază de CNP/CUI sau fără autentificare – caz în care nu sunt accesibile serviciile de depunere declarații fiscale, eliberare certificate fiscale și acces la dosarul fiscal personal și complet, pe baza de user și parolă. (User: e-mail pentru cetățeni și CUI pentru firme; parola se va genera automat și va fi primită pe email, pentru activarea contului).
Totodată, se recomandă și folosirea celorlalte canale alternative, respectiv comunicarea și transmiterea petițiilor prin e-mail (primarie@oradea.ro) sau prin corespondență, comunicarea prin telefon la numărul 0259-437.000, prin fax la numărul 0259-437.544, prin aplicația pentru dispozitive mobile „Oradea City Report”, dar și plata diverselor taxe prin internet banking.
Trimite articolul
XSigur ca da.
Că doar de aia muncim ca să plătim taxe și impozite.
Super.
Acuma avem și mască, suntem sclavii secolului 21.
Ura.
Măine primim și vaccin cu cip.
De măncare nici nu o să mai avem nevoie.
Vom fi sclavii perfecți.
Muțumim
-
Respiraţia este aspiraţia.
Cu masca pe figură.
Așteptăm vaccinul.
Stăm cuminți să vină un tată să ne conducă pentru că noi suntem legați la ochi, bâjbâind orbi în marele supermarket promis de ceruri, acum și pe pământ.
-
Mona Desdemona
E Gheorghe Pipera, un avocat renumit :
https://www.facebook.com/420223274709970/posts/procedura-de-termoscanare-este-ilegala-din-foarte-multe-puncte-de-vedere-intruca/3112180738847530/
Bagati bani fraierilor, sub forma de impozite, in burdihanul lui Ilie Tete d’oeuf ( cap de ou in franceza ) care provine dintr-un partid care va lasa muritori de foame. Cit de jos pot sa ajunga unii incit sa nu mai judece?