La intarea în 2015, Oradea avea un grad de îndatorare de 17,83%. Acum, la intrarea în ultimul trimestru, a ajuns la 27%, în condiţiile în care pragul maxim permis de lege este de 30%. Proiectele cu finanţare europeană sunt cele care absorb grosul finanţelor urbei şi sunt, de asemene, motivul pentru afundarea oraşului în datorii. „Gradul de îndatorare este raportul dintre suma pe care o am de plătit creditorilor şi veniturile proprii în momentul calculului. Contractarea celor trei credite – de la BEI, de la Ministerul Finanţelor şi, acum, cel de 100 de milioane, care va fi licitat în curând, schimbă situaţia de la începutul anului”, spune city-managerul Eduard Florea.
Credite
Oraşul a început anul cu un nou credit, în valoare de 22,6 milioane de lei, contractat de la Banca Europeană de Investiţii (BEI). Consilierii locali au votat împrumutul în ianuarie, când executivul le-a transmis că banii sunt necesari pentru cofinanţarea a cinci proiecte cu finanţare europeană.
Trecând de mijlocul anului, executivul s-a văzut nevoit să contracteze o nouă sursă de bani. Consilierii au aprobat, deci, un al doilea credit, de la Ministerul Finanţelor, în valoare de 67,7 milioane de lei. Justificarea acestuia a fost cofinanţarea proiectelor Nymphaea, pasajele centurii, drumul expres şi Dealul Ciuperca.
Cu ocazia şedinţei extraordinare de la începutul acestei luni, aleşii s-au trezit că au de votat un al treilea credit, de data această în sumă de 100 de milioane de lei. Şi acesta serveşte tot ca sursă de bani pentru proiectele europene, al căror termen de finalizare este ultima zi din acest an.
În raportul de specialitate care fundamentează proiectul de hotărâre, se vorbeşte despre un „deficit de cash” cu care Primăria crede că se va consfrunta pe final de an: „motivaţiile apariţiei inevitabile a acestuia sunt multiple: recuperarea banilor de la UE ca urmare a utilizării mecanismului cererilor de rambursare reprezintă un proces de durată – în unele cazuri (Cetate n.r.) peste 8 luni, mecanismul cererilor de plată pe POR nu funcţionează decât până în 20 noiembrie 2015, după această dată deconturile se fac pe bază de cereri, graficele de execuţie ale lucrărilor se întind şi în decembrie 2015”.
Condiţiile de contractare a acestui credit – şase luni de tragere a banilor şi un singur an pentru rambursare, urcă gradul de îndatorare al oraşului pentru 2016 la dublul impus de lege ca măsură de siguranţă, de 30%. „În condiţiile contractării de către municipiu a acestei finanţări, gradul de îndatorare al Municipiului Oradea înregistrează o valoare de 57,58% în anul 2016, an în care se previzionează rambursarea integrală a liniei de finanţare a 100 mil. Împrumuturile contractate şi/sau garantate de unităţile administrativ-teritoriale pentru asigurarea cofinanţării proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de peaderare şi post aderare de la UE sunt exceptate de la încadrarea în limita de 30% grad de îndatorare”, este argumentul cu care Direcţia Econiomică justifică accesarea creditului. Acesta va fi licitat în perioada următoare şi, cel mai probabil, prima tragere se va face prin noiembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!