Dacă în cazul Parcului Bălcescu, ce arată tot mai dezolant de la un an la altul, Primăria Oradea ezită să rezilieze contractul de concesiune semnat în anii 90 cu firma Murray Press, iată că aceeași administrație locală este mult mai curajoasă, atunci când vine vorba despre ambițiile și proiectele asumate de primarul Bolojan.
Acum, vor fi afectați orădenii cu proprietăți pe Plevnei, o străduță ultracentrală ce va fi lărgită cu sacrificarea caselor, pentru a se realiza o legătură rutieră esențială în planurile edilitare, aceea între strada Tudor Vladimirescu și viitorul Pod al Centenarului – urmașul comunistului pod cu stea, de la Informatica.
Ba pe stânga, ba pe dreapta
Iată comunicarea PMO:
„Primăria Municipiului Oradea a demarat procedurile premergătoare implementării proiectului privind “Modernizarea străzii Plevnei”, obiectiv prin care se va asigura redimensionarea reţelei rutiere existente, în vederea asigurării legăturii cu Podul Centenarului, aflat în construcţie.
Lucrarea se va derula în cursul anului 2019 și va consta în amenajarea carosabilului, a trotuarelor, a pistei de biciclete, rezolvarea scurgerii apelor pluviale, refacerea iluminatului public, relocarea reţelelor aeriene în subteran. Se va proceda la lărgirea şi îndreptarea carosabilului existent, prin afectarea unui rând de case: pe sensul de mers dinspre strada Tudor Vladimirescu se va lărgi carosabilul pe partea cu numere impare (partea stângă), respectiv pe tronsonul dintre străzile Simion Ştefan şi Călăraşilor/Principatelor Unite se va lărgi carosabilul pe partea cu numere pare (partea dreaptă).
În acest sens, Primăria Municipiului Oradea, prin structurile sale, începe inventarierea, măsurarea şi evaluarea imobilelor afectate de lucrările viitoare, în vederea declanşării procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică şi despăgubirea proprietarilor afectaţi.
Banii, în septembrie. Eliberarea, în martie
O primă etapă se va desfășura în perioada 5-9 februarie 2018, atunci când experți din cadrul Primăriei, respectiv un evaluator autorizat ANEVAR se vor deplasa la aceste imobile în vederea efectuării măsurătorilor şi inventarierii bunurilor afectate ce vor face obiectul exproprierii.
Proprietarii imobilelor respective au fost în prealabil înştiinţaţi în scris despre acest demers, fiindu-le solicitată primirea echipei de lucru în vederea stabilirii unei juste despăgubiri. Primăria își propune ca până la sfârșitul lunii iunie să vireze integral contravaloarea caselor expropriate.
Procedura de expropriere se demarează ulterior aprobării indicatorilor tehnico-economici, după ce imobilele vor fi evaluate, astfel încât cel târziu până în luna septembrie 2018, proprietarii afectați să-şi poată ridica banii de despăgubire, în vederea achiziţionării altei locuințe. Eliberarea efectivă a imobilelor expropriate se va face până cel târziu la 1 martie 2019.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!