Primăria Oradea s-a pus pe cumpărat bănci. Anul trecut, edilii noştri au achiziţionat câteva sute de bănci de la un sibian pe nume Ioan Jinariu, a cărui firmă se numea chiar aşa: „Jinariu Ioan – Legătorie Intreprindere Individuală”.
Pentru cele „200-250” de bănci achiziţionate anul trecut de la sibian – cum doar cu aproximaţie le ştie directorul tehnic Mircea Ghitea – Primăria Oradea a plătit 73.500 de lei noi. Fără TVA. Ieftin, s-ar putea zice. Dar şi calitatea pe măsură… Jurnal bihorean a relatat într-o serie de articole, încă de anul trecut, modul deplorabil în care se prezintă băncile şi lipsa lor de confort. Vremea ploioasă nu pare să ţină cu băncile lui Jinaru, ce prind tot mai multă rugină.
Primarul Ilie Bolojan ne-a informat ieri că Primăria e iarăşi pe cale să semneze un nou contract de achiziţie de bănci, cu reprezentanţa românească din Cluj a nemţilor de la Ziegler. Această firmă a câştigat cererea de ofertă, şi nu licitaţia, aşa cum ne informaseră în prealabil şefii din Primărie, demarată luna trecută de către municipalitatea orădeană. Pentru cele 474 de bănci cerute de către PMO, Ziegler va primi 300.000 de lei noi, TVA inclus. Aşadar, aproximativ 630 lei noi banca.
Unul dintre ceilalţi doi ofertanţi – SC Lavitex Prod Breaza – a fost descalificat. Motivaţia oferită de municipalitate în sinteza raportului achiziţiei, destul de seacă, ce nu spune mare lucru: „(…) întrucât nu îndeplinesc cerinţele de calificare solicitate în documentaţia de atribuire”. Cei de la Breaza ceruseră oricum puţin mai mult decât Ziegler pentru o bancă: 655 lei noi. A treilea ofertant – Park Dekor Baia Mare – a venit cu cea mai scumpă ofertă – 875 lei noi banca!
Model unic
În caietul de sarcini, Primăria a cerut un anumit model, aşa că ofertanţii au venit cu bănci similare. De fapt, e vorba despre acelaşi model cu cel al băncilor furnizate de firma sibiană anul trecut. Diferenţa e că de astă dată băncile ar trebui să fie mai solide şi poate puţin mai comode.
Contractul ar trebui semnat pe 20 mai, iar în decurs de cinci zile de la semnarea contractului Ziegler va trebui să depună garanţia de bună execuţie, în valoare de 10% din valoarea contractului. Toate băncile ar trebui aduse şi montate în Oradea în mai puţin de două luni. Conform spuselor lui Mircea Ghitea, primul lot ar trebui să ajungă până cel târziu la jumătatea lui iunie.
O dată aduse noile bănci, acestea le vor înlocui pe cele vechi din parcuri, din beton şi scânduri de culoare verde, ce vor fi duse spre periferie. Ce se întâmplă însă cu băncile cumpărate anul trecut de la firma sibiană? „Le-am luat garanţia de bună execuţie. Băncile vor fi recondiţionate. Se va vopsi peste rugină”, ne-a declarat primarul Bolojan. Aşadar, rămânem cu ele pe cap. Cel puţin deocamdată…
Călin Corpaş
Şi-a dorit ieftin şi a primit rugină
Promenada tuturor. Adică a nimănui.
Citiți principiile noastre de moderare aici!