„Modificarea costului standard pe elev nu acoperă cheltuielile efective ale unităților de învățământ. Finanțarea cheltuielilor unităților de învățământ se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, în limita unui cost standard per elev/preșcolar stabilit distinct pentru cheltuielile de personal, respectiv pentru bunuri și servicii”, informează Primăria, printr-un comunicat de presă.
În completarea alocărilor guvernamentale, bugetele locale suportă diferența de cheltuieli care nu se acoperă din sumele alocate de la bugetul de stat prin metoda costului standard.
Creşte costul
Hotărârea de Guvern nr. 31/20.01.2017 a adus o majorare a valorilor per elev/preșcolar a utilizate la determinarea costului standard, însă acestea nu acoperă în continuare costurile efective înregistrate de unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Oradea.
„Execuția bugetară înregistrată la finele anului trecut și estimările pentru anul 2017 relevă presiunea constantă asupra bugetului local, care trebuie să suporte în completare costurile efective neacoperite prin finanțarea bugetului de stat. Astfel, vechiul cost standard pe elev, în ceea ce priveşte cheltuielişe cu personalul școlilor, a fost stabilit la 3.043 de lei pe elev dar costul efectiv, anul trecut, a fost de 3.375 lei pe elev, adică cu 10% mai mare decât estimarea guvernamentală.
Noul cost standard din acest an a fost stabilit la 3.375 lei/elev dar, din calculele economiştilor Primăriei, costul real este estimat la 3.975 lei/elev, adică cu 17,7% mai mare. „Estimarea costurilor pe anul 2017 a avut în vedere creșterile salariale de 15% prevăzută în OUG 20/2016 art. 3^4, alin.3. Precizăm că în anii trecuți, depășirile cheltuielilor de personal au fost acoperite prin transferuri excepționale din bugetul de stat, iar unitățile de învățământ nu au instrumente reale pentru reducerea acestor cheltuieli”, informează municipalitatea.
Cheltuielile pentru anul 2017 au fost estimate la valoarea din anul anterior, deși cel puțin cheltuielie cu utilitățile vor înregistra majorări pe fondul creșterii salariului minim pe economie și a costurilor cu energia electrică.
„Majorarea din acest an a valorii costurilor standard pentru finanțarea cheltuielilor unităților de învățământ, nu reducere presiunea asupra bugetului municipiului, cât timp aceste costuri, acoperite din bugetul de stat, nu sunt corelate cu cheltuielile efective ale școlilor. Primăria municipiului Oradea face apel către directorii unităților de învățământ de stat, responsabili de cheltuieli, să identifice măsuri de reducere a costurilor materiale în special cu utilitățile, de a avea grijă de baza materială a școlilor”, a menționat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!