Primăria a anunţat miercuri oficial că taxa minimă lunară pentru alocaţia de hrană la grădiniţe – stabilită la 90 lei – a fost suspendată, până la o decizie a Justiţiei. „Vinovată” pentru această măsură e Instituţia Prefectului, care în Ajunul Crăciunului a acţionat în concencios administrativ măsura adoptată de municipalitate în toamna anului trecut. În octombrie anul trecut, Consiliul Local vota plata a minimum 90 de lei/lună de către părinţi, echivalentul a cincisprezece zile lucrătoare, indiferent dacă odrasla le merge sau nu la grădiniţă de aceşti bani. Motivaţia Primăriei era că, indiferent dacă aceşti copii vin sau nu la grădiniţă, instituţia de învăţământ preşcolar are totuşi cheltuieli, prin prepararea hranei.
Şi bolile?
Ulterior, Legislativul local a adus precizări suplimentare, stabilind că acei copii ce suferă de boli infecto-contagioase nu vor fi nevoiţi să plătească decât pentru zilele în care au frecventat grădiniţa. Au fost omise însă traumatismele şi celelalte boli care ar avea acelaşi efect – lipsa copilului de la grădiniţă. Condamnând această omisiune a aleşilor locali, Prefectura a acţionat în instanţă măsura Consiliului Local.
Taxa la „grădi ”, compensată parţial
Cei care au plătit şi anul acesta taxa minimală de 90 lei, vor beneficia de o compensare, anunţă Juridicul Primăriei.
„Începând cu luna februarie şi până la soluţionarea cauzei în instanţă, nu se va mai aplica prevederea privind suma minimă lunară de 90 lei”, anunţa ieri Biroul de Presă al Primăriei Oradea. Se referea, desigur, la taxa minimală pentru grădiniţă, stabilită la cuantumul citat anul trecut, de către Consiliul Local Oradea.
Ce se întâmplă însă cu acei părinţi care au fost nevoiţi să plătească taxa deşi copiii lor nu au frecventat grădiniţa? Directorul juridic al Primăriei, Eugenia Borbely, spune că se va face o compensaţie pentru acei părinţi care s-au aflat în situaţia pomenită şi li s-a perceput taxa minimală la grădiniţă şi după momentul în care Prefectura a acţionat în Justiţie.
„Prefectura era obligată să ne anunţe cu zece zile înainte că intenţionează să acţioneze în Justiţie, ceea ce nu s-a întâmplat în nici un caz. Noi am fost notificaţi pe 4 ianuarie. Dacă s-a perceput taxa, atunci se va compensa. Se va recalcula. Vorbim de compensare abia din momentul suspendării taxei”, ne-a informat Borbey.
Aşadar, banii percepuţi din momentul adoptării hotărârii şi până la atacarea în Justiţie nu vor fi returnaţi. „Era o Hotărâre a Consiliului Local aflată în vigoare”, motivează Borbely.
Călin CORPAŞ
Grădiniţele duc Primaria Oradea şi Prefectura Bihor în instanţă
Citiți principiile noastre de moderare aici!