Marea sperietoare a investitorilor industriali sau imobiliari a fost obligaţia de mediu constând în ecologizarea amplasamentului, inclusiv a depozitului de zgură şi cenuşă, în suprafaţă de o sută de hectare, de lângă Rontău.
În decembrie, Termolectrica a anunţat transferarea activelor CET II Oradea în proprietatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în contul unor datorii. Reprezentanţii Termolectrica au mai motivat dorinţa lor de a renunţa la CET II şi prin faptul că plătesc anual impozite pe măsura suprafeţei mari de teren ocupate de fosta electrocentrală.
Luni însă, municipalitatea a obţinut votul unanim al Consiliului LocalOradea pentru proiectul de trecere din proprietatea publică a Statului Român şi administrarea CLOradea în proprietatea publică a municipiului Oradea, domeniul public al municipiului şi administrarea CL Oradea a Centralei Electrice de Termoficare CET II Oradea.
Primarul Bolojan a fost mandatat să semneze protocolul de predare-primire a întregului patrimoniu, constând în terenuri în suprafaţă totală de 143 de hectare, 67 clădiri şi construcţii speciale, priza de apă şi staţia de pompare de pe Criş etc.
Totodată, Ilie Bolojan va trebui să se ocupe de toate demersurile cu Ministerul Economiei şi Finanţelor şi cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.
Industrie sau geo
În raportul de specialitate a proiectului, Direcţia de Dezvoltare Durabilă (DDD) din cadrul Primăriei Oradea propune două variante: fie amenajarea în zonă a unui parc industrial, fie refuncţionalizarea centralei pe bază de apă geotermală.
În ambele variante se are în vedere: „ecologizarea depozitului de cenuşă şi zgură din Rontău, care poate ameninţa echilibrul ecologic prin spulberarea cenuşei, cu grave consecinţe asupra stării de sănătate a populaţiei”.
„Am înţeles că proiectele structurale pe Axa 4 vor începe în luna august iar plafonul finanţării nerambursabile va fi de 50 de milioane de euro. E păcat să nu pregătim din timp proiecte, mai ales că pentru cele bazate pe apă geo-termală sunt şanse mărite să obţinem finanţare”, a explicat ieri consilierilor locali directorul „3D”, Marcel Boloş.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!