Deşi sunt mii de părinţi orădeni care obişnuiesc să îşi aducă odraslele la locurile de joacă din oraş, nici 20 de persoane nu au participat, marţi seara, la dezbaterea regulamentului de funcţionare a acestor spaţii. Este prima variantă a unui regulament de acest gen şi iniţiatorii – Serviciul Servicii Publice din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei – spun că acesta e necesar acum, pentru că în oraş sunt 97 de spaţii de joacă şi 7 spaţii de agrement fitness care trebuie gestionate unitar.
Participare modestă
La discuţii au participat şase angajaţi ai Primăriei – din Direcţia Tehnică şi de la Poliţia Locală, consilierii locali Kirei Melinda – UDMR şi Chiană Laurenţiu – PNL, prof. univ. Smit Ildico şi presa. De altfel, observaţiile acestora au fost unicele amendamente aduse regulamentului, niciun altul nu a fost înregistrat înainte de dezbatere.
Fumatul, interzis!
Udemerista a reluat propunerile pe care le-a anunţat – de altfel, în mod public – într-o conferinţă de presă în urmă cu câteva zile. Acestea se referă la faptul că nisipul din locurile de joacă este murdar şi trebuie curăţat cu regularitate, dar şi la împrejmuirea locurilor de joacă, ca măsură menită să-i împiedice pe proprietarii de animale să intre cu bună ştiinţă în aceste perimetre. A mai insistat că acestea sunt obligatorii acolo unde locul de joacă este în apropierea străzii – „nu vrem să facem un concurs să vedem dacă copilul sau mama e mai rapid, şi nici să vedem costurile acestui concurs”, a spus Kirei.
A mai cerut ca în fiecare loc de joacă să fie un panou inscripţionat cu datele de contact ale celor cu răspundere în repararea sau înlocuirea aparatelor stricate.
De asemenea, a insistat pe interzicerea fumatului în spaţiile de joacă ale copiilor, chiar dacă acestea sunt în aer liber. Asta ar avea ca efect dispariţia mucurilor de ţigară din nisipul în care se joacă cei mici. „Mai ales după ce timpul de joacă al copiilor a trecut, sunt unii care aruncă mucurile de ţigară pe jos”, spune udemerista, invocând cadrul legal.
Aceasta le-a semnalat reprezentanţilor Primăriei că sunt încă locuri de joacă dotate cu aparate de joacă de pe vremea comuniştilor. De la adjunctul Emil Benţan a primit asigurări că „în limita sumelor alocate, 200.000 de lei anul acesta, ne propunem să înlocuim aparatele de joacă uzate moral”.
Acesta a prezentat inventarul celor 97 de locuri de joacă. Sunt necesare intervenţii la şapte amplasamente.
Benţan a mai spus că Primăria se fereşte de împrejmuirea locurilor de joacă, dar că este normală o delimitare vizuală. El crede că bordurile existente în jurul spaţiilor de joacă sunt limite suficiente pentru cei care sunt de bună-credinţă.
Totuşi, o delimitare fizică, poate chiar din gard viu, este mai mult decât necesară atâta vreme cât în locul de joacă sunt interzise unele activităţi, precum jocul cu mingea sau mersul cu bicicleta. „În ceea ce priveşte curăţenia, avem un alt contract care urmează să fie încheiat. Săptămânal sau de câte ori este nevoie, nisipul va trebui curăţat. Până în luna aprilie, nisipul va fi înlocuit şi împrospătat”, spune adjunctul. Acesta s-a declarat de acord cu interzicerea fumatului şi consumului de alcool la locurile de joacă.
Liberalul Chiană a insistat pe necesitatea instalării de panouri foarte vizibile, care să avertizeze posesorii de animale de companie că acestea nu au acces în locurile de joacă. „Pe panou să scrie şi că Poliţia Locală are dreptul şi obligaţia să le dea amenzi celor care nu respectă hotărârea. În acelaşi loc am văzut Poliţia Locală că a amendat un băiat care mânca seminţe şi arunca pe joc cojile, iar ceva mai încolo, doi adulţi care se plimbau cu căţeii în spaţiul de joacă nu au fost amendați. Mai mult, căţeii şi-au făcut nevoile acolo”, reclamă consilierul.
În opinia sa, nu este necesară îngrădirea locurilor de joacă, dar este benefică montarea de camere video. Ca precizare, a insistat că este proprietar şi iubitor de câini, dar că regulile trebuie respectate şi responsabilităţile trebuie asumate de fiecare.
A mai arătat că, pentru o mai bună participare a publicului la dezbaterile publice, site-ul Primăriei ar trebui să trimită un „reminder” cu o zi înainte de dezbatere.
Estetică deficitară
„Numeric, avem multe locuri de joacă pentru copii, dar este deficienţă la calitate”, a arătat orădeanca Ildico Smit. A observat că aparatele de joacă sunt variate, dar „trebuie o mai bună atenţie asupra materialelor din care se confecţionează aparatele şi culorile folosite”. Ca măsură de protecţie pentru cei mici, Smit a cerut montarea de dale de cauciuc sub aparate şi înlocuirea lor pe măsură ce se distrug. A mai vorbit despre vegetaţia necesară la locul de joacă, cu rol sanitar – obligatoriu, aceasta trebuie să fie nepericuloasă.
„Pe mine mă deranjează să îngrădim locurile de joacă cu garduri. Dacă trebuie, să le îngrădim pe cele pentru câini! Dacă facem o delimitare, să o facem cu vegetaţie, mai ales acolo unde locurile de joacă sunt aproape de maşini”, mai cere ea.
Smit apreciază că e nefericită amplasarea locurilor de joacă lângă stradă – pe Clujului, în zona 22 Decembrie sau în Parcul 1 Decembrie. În aceste situaţii, este obligatoriu barajul de vegetaţie. A venit şi cu propunerea realizării de locuri de joacă în afara oraşului, în zone împădurite, în zonele limitrofe Oradiei. Observaţiile participanţilor au fost notate de iniţiatori, care ar trebui să formuleze răspunsuri.
Regulamentul va intra în dezbaterea Consiliului Local, cel mai probabil în luna martie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!