Marți a fost semnat contractul de finanțare europeană din PNRR pentru realizarea spitalului de pe strada Vlădeasa, în valoare de 135 milioane de euro, potrivit unui anunț făcut de primarul Oradei, Florin Birta.
„Până la Crăciun vom anunța și câștigătorul licitației pentru construirea spitalului, astfel încât în vara anului viitor să poată începe lucrările de execuție”, a precizat edilul.
Noul spital urmează să fie construită pe un teren de 2,5 hectare și va avea 4 etaje, cu un minimum de 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților (ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, în funcție de necesități). La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 de paturi și maximum 326 de paturi. Primăria Oradea a anunțat că trei companii s-au arătat interesate de construcția spitalului.
Trimite articolul
X…că singurul „ofertat” :-))) e Urbis?
Dar masca ce rol are??
Epica imagine, geaca de fas pe sub sacou asemeni politrucilor sovietici, pe cand șubă si cască?
Un spital de boli contagioase in mijlocul orasului este o idee si un lucru nesanatos.
Va fi un focar permanent de boli , care va imbolnavi in functie de directia vantului ,
o parte sau alta a orasului.
Prezenta spitalului va aglomera si mai mult circulatia rutiera in zona si va ridica nivelul
de poluare fonica.
Un spital de acest gen de construieste undeva la marginea orasului.
Observ ca de o vreme se iau niste decizii proaste in ceea ce priveste dezvoltarea orasului.
-
D-le Alexandru, esti bun.
Dar cam ne bun.
Tu ai vrea sa aseze astia Spitalul de Boli Infectioase asa…., la o distanta rezonabila de oras, undeva pe la Șerghiș, Surduc, Copacel, inspre Varciorog.
La poala padurii, pe un deal.
Ca noah, e spital de Boli Infectioase…. nu ??
Dar la nivelul cheltuielilor nu te-ai aplecat ca sa faci calculele cu creionul pe hartie, diar te-ai transformat in idealist povestitor.
Ai nevoie de un drum nou si rapid, de acces.
Ai nevoie de un foraj de mare adancime ca sa ai un izvor de apă, de o statie de tratare a apei ca ea sa devina potabila.
Ai nevoie de canalizare si de o statie de epurare care sa transforme apele uzate si pline de bacterii sau microbi in ceva care nu afecteaza mediul sau populimea.
Ai nevoie de curent electric de mare tensiune si de o statie electrica care sa mentina tensiunea la nivelul consumului necesar unui spital.
Ai nevoie de un serviciu de ambulanta corespunzator.
Ai nevoie de angajati care ( majoritatea fiind mutati in oras !!?? ) sa fie de acord sa faca naveta in schimburi, asigurand permanenta la acea distanta atat iarna cat si vara.Deci…
Ia te rog in calcul si aceste aspecte care duc implicit la aproaoe dublarea costurilor de productie ptr construirea si utilarea acelui spital.
Calculeaza cat ar trebui sa platrasca municipalitatea pe terenul aferent acelui Spital la distanta de oras versus terenul.pe care deja Primaria il pune la dispozitie gratis acum.
Si calculeaza ce costuri vor fi doar ptr.transporturi atator mii de bascule cu pamant, balastru, piatra, nisip, etc…. sia atator betoniere cu cinent care vor naveta 15 – 25 de km zilnic in mai multe reprize ca sa ajute la ridicarea acelui edificiu.
Iar la final, cand va fi cobstruit cu de doua ori atatia bani si intr-o perioada de timo mult mai lunga, costurile care vor fi ulterior an de an cu personalul care se va deplasa la locul de munca zilnic in schimburi.
Plus cheltuielile Serviciului de Ambulanta care va naveta ptr.fiecare pacidnt dus – intors la aceea distanta.
Deci hai sa vorbim si economic, nu doar idealistic despre realizarea unei astfel de investitii la distanta de oras.