20,8 milioane de lei este suma pe care municipalitatea a trebuit să o mai achite la CEC Bank.
„În luna decembrie 2015, în vederea optimizării absorbției de fonduri europene și în vederea asigurării cash-flow-ului necesar finalizării proiectelor aflate în derulare pe fonduri europene, până la primirea banilor din partea Uniunii Europene, a fost contractată o linie de finanțare de maxim 100 milioane lei de la CEC Bank, pe o perioadă de un an, cu perioadă de grație până în iunie 2016 și perioadă de rambursare iulie-decembrie 2016. Au fost folosiți 84,85 milioane lei (77 milioane lei în 2015) din această linie de finanțare pentru finalizarea celor 24 de proiecte finanțate din fonduri europene, aflate în implementare în anul 2015”, informează Primăria.
2 lei/locuitor
Dobânda plătită de municipalitate pentru acest credit este de 396 502 lei, 2 lei/locuitor. Conform municipalității, datoria orașului urmează să scadă până la 18,34%. „Ca urmare a măsurilor privind datoria publică luate în anul 2016 (renegociere condiții credit ING Bank, rambursare anticipată credit CEC Bank din banii încasați de la Uniunea Europeană), gradul de îndatorare a municipiului, estimat în prezent la 54,12%, scade la 18,34% în anul 2017”.
,,Se constată încă o dată că unele afirmații făcute în perioada campaniei electorale referitor la gradul mare de îndatorare a municipiului și neabsorbţia fondurilor europene au fost contrazise de realitate. Subliniem din nou că scopul accesării creditului CEC a fost acela de a asigura banii necesari pentru implementarea proiectelor de investiții mari pe fonduri europene care s-au realizat anul trecut în municipiu, banii fiind primiți ulterior de la Uniunea Europeană și restituiți către CEC”, a declarat primarul Ilie Bolojan.
Reprezentanții Primăriei menționează că necontractarea acestui credit ar fi însemnat că banii trebuiau acordați din bugetul local pentru finalizarea celor 24 de proiecte europene. „Acest lucru ar fi însemnat nerealizarea a 80% din planul de investiții al anului 2016 finanțat din aceste venituri. În cel mai rău caz exista riscul de a nu reuși finalizarea proiectelor cu finanțare europeană și de a returna din această cauză sume importante de bani la UE”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!