Liberul acces la informațiile de interes public este reglementat în România prin Legea 544/2001. Teoretic, „Orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile prezentei legi, informaţiile de interes public”, iar „Autorităţile şi instituţiile publice sunt obligate să asigure persoanelor, la cererea acestora, informaţiile de interes public solicitate în scris sau verbal”. Practic, pentru că nu există sancțiuni pentru cei care nu respectă legea și nici instituții care să controleze aplicarea ei, aleșii răspund când consideră. Unii deloc. În aceste cazuri, singura modalitate de a obține informațiile este instanța.
[eadvert]
Jurnal bihorean a transmis unui număr de 49 de primării din județ (din totalul de 101) mai multe solicitări pe Legea 544. Prima solicitare a fost trimisă prin email la mijlocul lunii martie. Abia 18 au răspuns, multe după ce le-am retrimis solicitarea pentru a doua oară, în luna aprilie. Majoritatea însă nu au răspuns nici până la această dată. O a treia solicitare a fost transmisă către mai bine de 50 dintre primării, la începutul lunii mai. Doar 14 au răspuns până în prezent. Mai mult, autoritățile locale nu doar că nu răspuns, însă unele sunt și foarte greu de găsit. Multe primării nu au listate pe site datele de contact sau dacă le au, nu sunt valabile, ori nu răspunde nimeni. Căutat, primarul din Aușeu, Florentin Lazăr, a afirmat că nu i s-a adus la cunoștință de solicitările din Legea 544 și ne-a îndrumat către secretară, care ne-a spus să retrimitem solicitarea și că vor încerca să ne răspundă. Nici primarul din Cetariu, Biró Ferenc, nu știe nimic de vreo cerere pe 544. La fel ca și cel din Aușeu, ne-a îndrumat să vorbim cu o colegă, care ne-a explicat că au avut probleme cu adresa de email (timp de 3 luni!!!).
„Verific și o să primiți răspunsul. Nu avem nimic de ascuns”, ne-a spus primarul Corina Ene, din Căbești. Ea susține că primăria are un angajat a cărui îndatorire este să răspundă la solicitările pe Legea 544.
„Dispreț fată de electorat”
Refuzul de a răspunde la cererile pe legea informațiilor publice dovedește de fapt cam ce cred aleșii și reprezentanții autorităților publice despre cetățeni. Iar directorul Freedom House România a caracterizat foarte bine această atitudine. „În ultimii ani, Legea 544 este tot mai puțin respectată, ceea ce arată că transparența guvernamentală se află într-o scădere dramatică. Ar trebui schimbată legea în sensul adăugării de consecințe pentru cei ce nu o respectă. Dar pericolul să rezulte o lege și mai slabă în contextul actual e foarte mare. Am constatat și faptul că uneori aleșii nu cunosc legea și nu realizează că faptul că nu răspund la întrebările ziariștilor reprezintă de fapt dispreț fată de electorat. Acesta este mesajul pe care-l transmit alegătorilor: nu ne pasă de voi”, ne-a explicat Cristina Guseth, directorul Freedom House România.
Reprezentanții Prefecturii Bihor ne-au comunicat că nu au cum să sancționeze primăriile care refuză să răspundă la solicitări, deoarece nu sunt prevăzute sancțiuni în acest sens.
Doar în instanță
CAPITOLUL III
Sancţiuni
Art. 21. – (1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituţii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere şi atrage răspunderea disciplinară a celui vinovat.
(2) Împotriva refuzului prevăzut la alin. (1) se poate depune reclamaţie la conducătorul autorităţii sau al instituţiei publice respective în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţă de către persoana lezată.
(3) Dacă după cercetarea administrativă reclamaţia se dovedeşte întemeiată, răspunsul se transmite persoanei lezate în termen de 15 zile de la depunerea reclamaţiei şi va conţine atât informaţiile de interes public solicitate iniţial, cât şi menţionarea sancţiunilor disciplinare luate împotriva celui vinovat.
Art. 22. – (1) În cazul în care o persoană se consideră vătămată în drepturile sale, prevăzute în prezenta lege, aceasta poate face plângere la secţia de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază teritorială domiciliază sau în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii ori al instituţiei publice.
Primăriile care nu au răspuns solicitărilor pe Legea 544: Aușeu, Avram Iancu, Batăr, Boianu Mare, Brusturi, Budureasa, Buduslău, Buntești, Căbești, Cefa, Cetariu, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Copăcel, Curtuișeni, Derna, Diosig, Drăgănești, Drăgești, Gepiu, Holod, Lăzăreni, Lazuri de Beiuș, Roșia, Sânnicolau Român, Sâmbăta, Șinteu, Sârbi, Șoimi, Toboliu, Uileacu de Beiuș.
Trimite articolul
X…cel din Cetariu se ,, înțelege ,,bine cu alegătorii ! Chefuri împreunő ( este care se și laudă prin sat cu asta ) , una – alta ! Ce mai , șef de șef !? Trebuie să devii prieten ca să ,, rezolvi ,, ceva cu el !
-
acolo totul se rezolva legal, fata de alte primarii, mai bine te documentezi…. si nu mergi pe auzite
-
….da, da și tu chefuiești cu el și nu vrei să-l superi că poate nu se știe…!
-