La finalul unui an în care trebuie finalizate toate proiectele europene din actualul exerciţiu bugetar, prefectul Claudiu Pop a anunţat un fapt îngrijorător: 28 de primării din comune ale Bihorului nu au accesat deloc finanţări europene. Între acestea, Sînmartin şi Sântandrei, două comune nu tocmai sărace din Zona Metropolitană Oradea, conduse de primarul Popuş, respectiv de primarul Mărcuş! „Există un număr de 28 de UAT-uri care nu au accesat deloc finanţări europene sau cel puţin nu au raportat Instituţiei prefectului judeţului Bihor acest lucru, deşi li s-a cerut în nenumărate rânduri, în perioada 2007-2015. Cauzele neaccesarii fondurilor europene ar fi diverse, fie nu au avut nevoie, fie nu au avut posibilitatea cofinanţării acestor proiecte sau au considerat că îşi pot acoperi din alte surse necesarul de finanţare”, a arătat prefectul Pop.
Iată lista primăriilor cu accesări zero de fonduri europene, transmisă de Prefectură: Abram, Aştileu, Brusturi, Buduslău, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Curăţele, Derna, Dobreşti, Drăgeşti, Gepiu, Ineu, Lazuri de Beiuş, Lunca, Măgeşti, Paleu, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Rieni, Sîmbăta, Sînmartin (!), Sîntandrei (!), Sîrbi, Şuncuiuş, Tărcaia, Uileacu de Beiuş.
Conform situaţiei transmise de Prefectură, în 2007-2015 au fost realizate 327 de proiecte de către primăriile din Bihor. Ca o concluzie, oraşele au preferat să acceseze finanţări în cadrul programului POR şi programului de cooperare transfrontalieră Hu-Ro, în timp ce comunele s-au axat pe finanţări PNDR şi program de cooperare transfrontalieră Hu-Ro. Dacă prin PNDL – program cu finanţare guvernamentală, la nivelul județului Bihor s-a alocat suma de 831 milioane de lei (alocaţii de la bugetul de stat 2015-2018) pentru proiectele a 77 de unități administrativ-teritoriale, până în anul 2013 pe PNDR erau 42 de proiecte contractate în valoare de 96,8 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!