Deputaţii au adoptat Proiectul de lege privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin. Legea prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj între candidaţi. În acest caz, se va organiza un nou tur, la două săptămâni de la primul, la care vor participa doar candidaţii aflaţi în această situaţie. Odată ales, primarul va conduce în viitorul apropiat, şedinţele de Consiliu Local în locul actualului preşedinte de şedinţă, asemenea preşedintelui Consiliului Judeţean.
Oportunitate
De asemenea, alesul local nu va mai răspunde pentru aprecierea criteriilor de oportunitate la realizarea unei investiţii. Dacă primarul decide să realizeze o anumită investiţie, criteriile de oportunitate care stăteau la baza respectivei decizii puteau fi contestate de către Curtea de Conturi. Raţionamentul parlamentarilor puterii a fost acela că „ dacă primarul tot e responsabil pentru proiectele sale, să-l lăsăm să fie responsabil până la capăt, să nu-i tăiem pârghiile necesare asumării responsabilităţii”.În culise, atât reprezentanţii puterii, cât şi cei ai opoziţiei au fost de-acord cu noile reguli. Printre iniţiatori, s-au aflat, iniţial şi reprezentanţi ai PSD. Care ulterior şi-au retras semnăturile de susţinere a proiectului.
În fapt, legea este agreată atât de primarii în funcţie din PNL, PSD, cât şi de cei din PDL şi UDMR. Fiindcă, se anticipează că legea ar favoriza primarii în exerciţii, care, de obicei pornesc cu un avantaj în campaniile electorale.Oficial, liberalii au calificat acest proiect de lege drept „o eroare, încă o îndepărtare de la valorile democratice şi o delegitimare a celor aleşi pentru funcţiile de primar”. Aceasta în condiţiile în care numărul celor care participă la vot este scăzut. Alesii puterii şi-au asumat şi argumentat demersul afirmând că în acest mod se vor economisi bani la buget.
Pro şi contra
„Este bună această modificare, pentru că o să se evite cheltuielile suplimentare cu al II-lea tur de scrutin. Dacă analizăm situatiile precedente, vom vedea că în 90% din cazuri cei plasati pe primul loc în turul I cîstigă si în turul II. Rezultatul este aproximativ acelaşi şi reprezentativitatea la vot la fel”, consideră primarul PDL de Măgeşti, Gavrilă Costa.
Sunt şi situaţii în care noua modalitate de alegere a primarilor ar putea să-i favorizeze pe candidaţii UDMR. Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon consideră însă că actuala formulă de alegere a primarului într-un singur tur de scrutin „nu favorizează candidaţii UDMR şi nici comunitatea maghiară. Eu am o părere oarecum izolată în UDMR fiindcă primarii noştri, pe funcţie, susţin această variantă. Eu am însă şi argumente când susţin contrariul. Din 23 de primari UDMR, 18 au fost aleşi în primul tur. Şi ceilalşi s-au clasat pe prima poziţie, în prima rundă. Am pierdut într-o singură localitate unde am avut candidatul clasat pe prima poziţie în primul tur de scrutin. Noi pierdem foarte mult din perspectiva negocierilor, fiindcă noi am reuşit să obţinem, prin negocieri, în turul doi foarte multe poziţii de viceprimari. De asemenea, în noua formulă anticipez un blocaj în consiliile locale, deoarece primarul nu va mai avea majorităţi, negociate după primul tur, care să-i susţină proiectele”, spune Szabo Odon.
Primar cu trei mandate la Vadu Crişului, Dorel Cosma spune că acolo unde minoritatea maghiară este prezentă într-un procent de 20%, candidatul UDMR ar putea câştiga alegerile, în condiţiile în care partidele româneşti se prezintă cu mulţi candidaţi, iar votul se împarte. „Eu am câştigat alegerile din 2008 cu 1290 de voturi. În comuna noastră sunt aproximativ 800 de etnici maghiari. Deci ar putea existaposibilitatea ca un candidat al UDMR să se impună din primul tur”, spune Dorel Cosma. Acesta a salutat însă faptul că noua lege îi asigură primarului posibilitatea de a decide care sunt priorităţile comunei fără a trebui să-şi mai susţină viziunea în faţa unui potenţial control al Curţii de Conturi.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!