Procesul de divort a inceput in urma cu 3 ani iar obiectul sau l-a reprezentat custodia asupra copiilor minori, devenind astfel prima decizie pronuntata la nivel national pe baza noului Cod Civil. Barbatul de origine iraniana, cu dubla cetatenie canadiana si romana si femeia, de catatenie romana, si-au disputat dreptul de vizitare si ridicare a celor doi copii minori, un baiat si o fetita.
“Procesul de divorţ şi de custodie a copiilor a început în 2008, iar în urmă cu un an am ridicat o excepţie de neconstituţionalitate prin care, în esenţă, am cerut ca drepturile tatălui de a vizita şi ridica minorii pentru a-i duce la bunici, în străinătate, să nu fie alterate în raport cu drepturile mamei. Concret, excepţia de neconstituţionalitate se referea la faptul că clientului meu, cetăţean străin, îi este cenzurat dreptul de ridicare a copiilor de către o autoritate administrativă, cum este, de exemplu, Poliţia de Frontieră, atunci când doreşte să-i ducă în vizită la bunici, care locuiesc în Canada, ceea ce constituie o încălcare a articolului 124 din Constituţie. Altfel spus, hotărârea judecătorească de stabilire a unui program de vizitare a minorilor putea fi cenzurată ulterior de un organ administrativ, în faţa căruia clientul meu ar fi fost nevoit să prezinte acceptul mamei de a-şi vedea copiii, în timp ce pentru a-şi vedea bunicii din ţară, din partea mamei, acesteia nu i-ar fi fost necesar un asemenea accept” a declarat avocatul Mircea Ursuta, cel care a reprezentat in instanta interesele barbatului.
Sentinta pronuntata luni, in baza noului Cod Civil a stabilit, asa cum a cerut si tatal copiilor “ca exercitarea autorităţii părinteşti asupra copiilor minori să se facă în comun, de către ambii părinţi”. Sentinta data la Judecatoria Oradea este pronuntata conform noului Cod Civil care nu mai avantajeaza din start unul din parinti in comparatie cu celalalt si recunoaste ambilor parinti drepturile ca fiind egale, chiar daca acestia au divortat.
Conform sentintei date de magistratii oradeni custodia a revenit mamei, minorii avand domiciliul la resedinta acesteia din Oradea. Tatal va avea dreptul sa-si vada copiii zilnic, ridicandu-i fara acordul mamei timp de 3 ore pe zi, precum si in primul si al treilea week-end al lunii, incepand de vineri ora 16:00 pana duminica la ora 18:00. In perioada vacantei tatal va avea dreptul sa ia copii o perioada de cel mult jumatate din fiecare vacanta. Barbatul va avea dreptul sa ia copiii cu el si cu ocazia sarbatorilor religioase islamice, apartinand acestei religii. Astfel “în ultima săptămână a Ramadamului, în ultima săptămână a sărbătorii Ashurra şi timp de patru zile cu ocazia Anului Nou iranian, care se sărbătoreşte în data de 20 martie a fiecărui an” barbatul va putea sa ia copii alaturi de el.
Sentinta data de Judecatoria Oradea nu este irevocabila, putand fi atacata in cel mult 30 de zile de la comunicarea acesteia partilor implicate. Potrivit avocatului Mircea Ursuta sentinta este prima sentinta pronuntata in baza noului cod civil din Bihor si totodata din intreaga tara.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!