Cel mai aşteptat festival al anului, Festivalul Medieval Oradea, a adunat în cetate, spre seară, mii de oameni, care s-au perindat de la o zonă la alta, de multe ori evenimentele suprapunându-se. În curtea interioară a Cetăţii s-a mâncat, s-a stat la un pahar de vorbă, după care s-a plecat spre arena de luptă, taverna medievală sau zona copiilor.
De un interes maxim s-a bucurat turnirul cu lance balsa intitulat Golden Gryphon Tournament. Această competiție a adus la Oradea 14 cavaleri din Canada, Norvegia, Franța, Slovacia și, în premieră, din România.
Turniruri cu lance din lemn de balsa, presupun participarea unui număr mai mare de competitori și acest tip de lance specială, mai exclusivistă, proiectată să crape la impact.
Sub flamura cu leu şi cu arme a concurat Martin Tibensky, spadasin, actor şi istoric. Aspirant avocat, a intrat în arena de luptă şi Matei Andrejkovits. Sub flamura cu dragon a luptat Lukas Tomsik, cascador şi dublura lui Tom Cruise în „Misiune imposibilă”. Matus Juva a avut flamura cu ogar. Din Norvegia a sosit Ivar Mauritz Hansen, care practică turnirul din 2008. Din Mediaş, pentru prima dată la un astfel de turnir a concurat Radu Tătar. Nu a lipsit nici campionul mondial de anul trecut, francezul Michael Sadde.
Golden Gryphon Tournament este un turnir de curte, după cum a anunţat mareşalul de arenă, care a fost canadianul Marc Hamel. Limba oficială a fost limba franceză. Fiecare cavaler a avut două meciuri, fiecare meci având trei şarje. La final, s-a adunat punctajul fiecărui cavaler din toate şarjele.
Din păcare, calul destul de agitat l-a trântit la pământ pe reprezentantul nostru, Radu Tătar, acesta fiind nevoit să părăsească lupta.
Patru cavaleri s-au calificat în finală, dintre care trei s-aue afşat pe prima poziţie cu acelaşi număr de puncte, 14 fiecare: Matus Juva, Martin Tibensky, Lukas Tomsik. Cel de al patrulea calificat a fost campionul mondial Michael Sadde, cu 12 puncte. Ceilalţi patru finalişti se vor califica sâmbătă, dintre alţi şapte cavaleri.
După Golden Gryphon Tournament ar fi urmat turnirul călare demonstrativ cu lănci reale, avându-i ca protagonişti pe Ivar Mauritz Hansen şi Michael Sadde. Din păcate, Sir Ivar Mauritz Hansen s-a accidentat, n-a putut urca în şa, şi de asemenea calul avea nevoie de odihnă, aşa încât confruntarea nu a mai avut loc, mareşalul de arenă cerându-şi scuze faţă de spectatori.
Scurta pauză până la concerte a fost un bun prilej de o scurtă relaxare la o poveste şi un pahar rece de suc sau bere. Printre spectatori s-a aflat şi Christian Grossi, vlogger de călătorii din America.
„Este pentru prima oară când vin la un festival medieval şi sunt foarte impresionat. E mai serios şi mai profesionist faţă de cum mă credeam că va fi. Nu prea aveam aşteptări dar până acum totul este uimitor. Când auzi medieval, te gândeşti că poate e ceva copilăresc, dar venind aici am văzut că toată lumea este super profesionistă, toate evenimentele sunt organizate bine, este captivant” ne-a mărturisit vloggerul.
„În Oradea vin pentru a doua oară. Cred că Oradea este cel mai frumos oraş din România pentru că se simte că administraţiei locale îi pasă de oraş. Investesc mult timp, mulţi bani pentru a menţine oraşul curat, şi ca peste tot în România te simţi în siguranţă”, a adăugat Christian Grossi.
În timpul turnirului cu lance balsa, la scena mare a avut loc concertul orădenilor de la trupa de rock alternativ Elektro Instinct, condusă de solistul Vieriu Cosmin, fost participant la Vocea României.
De la ora 21:00 a urcat pe scenă formaţia clujeană Grimus, solistul Bogdan Mezofi mărturisind că nu au mai fost de mult timp la Oradea. Fanii s-au adunat încet lângă scena mutată în acest an în Şanţul Cetăţii, mulţi dintre ei fredonând piese ca „In Your Eyes” sau „Priveşte-mă”. A fost ca o întâlnire ca între prieteni vechi, în care Bogdan Mezofi a cântat în mijlocul publicului.
Bătălia de noapte a început în jurul orei 22:00 pe Arena de luptă din Șanțul Cetății. Sute de orădeni alături de familiile lor au urmărit cum luptă oștenii veniți din toată lumea. La începutul bătăliei fiecare tabără a tras cu tunul, după care a urmat o ploaie de săgeți din partea adversarilor. Ostașii erau înarmați cu săbii de fier, scut și echipament specific epocii. Interesant a fost faptul că în această bătălie nu a fost stabilit nici un scenariu.
Spectatorii au trebuit să aleagă, pentru că la aceeaşi oră cu bătălia de noapte, pe un podium amplasat în faţa scenei mari au urcat fetele de la trupa britanică The Fuel Girls, care au oferit un show spectaculos. În premieră pentru orădeni, au dansat şi s-au jucat cu focul şi cu efectele pirotehnice, în aplauzele şi ovaţiile publicului. Prima zi de evenimente s-a încheiat în jurul orei 23:00.
Trimite articolul
XFrumos și impresionant. Totuși primăria ar trebui sa impună un sonor cu un volum maxim prestabilit pentru toate evenimentele, astfel încât Oradea sa fie un oraș primitor pentru evenimente și turiști fără a stresa locuitorii printr-o poluare fonică excesiva. Totuși locuitorii orădeni, a doua zi se duc la lucru, unii au copii mic, alții au în familie bolnavi grav, alții sunt în pragul morții. Sta e valabil si pentru cluburile de moapte, xare idi dau drumul la basi mai ales spre dimineață deranjand multă lume. Putina decență nu ar strica !
-
Care a doua zi? Ca a fost vineri seara. statistic cati oradeni lucreaza sambata dimineata? Si din aia, cati locuiesc fix in zona aceea?? Lasa victimizarea ca nu e cazul, e un week end o data pe an.