Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, a demarat proiectul „Prima reţea de peşteri speoturistice din România – model de valorificare durabilă a patrimoniului carstic”, proiect cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei. Astfel, vineri, 26 februarie, la sediul CAPDD din Oradea, inițiatorii au anunțat că pentru început proiectul va cuprinde 10 peșteri din Bihor, mai precis din Munții Pădurea Craiului.
Speoturism
Proiectul care a început deja să fie derulat încă din 15 februarie 2015 se va finaliza în data de 14 mai 2017, având o valoare totală de 84.387 de franci elveţieni. „Cel mai important obiectiv al său este realizarea unei reţele de peşteri speoturistice în Munţii <Pădurea Craiului>. Este vorba de zece peşteri care, devenind parte a pachetului pus la dispoziţia celor ce vizitează această regiune, urmează să cuprindă obiective atractive pentru turiştii obişnuiţi dar, în egală măsură, şi pentru speologi. Cele zece peşteri care vor forma prima reţea de acest tip din România sunt: Ciur Ponor, Craiului, Vântului, Bătrânului, Gălăşeni, Hârtopul Bonchii, Doboş, Grueţ, Moanei şi Osoi. Dacă totul va merge bine pe viitor sperăm ca în proiect să cuprindem și alte peșteri”, a declarat Paul Iacobaș, președintele CAPDD Bihor. Acesta a mai spus că cel mai important obiectiv al acestui proiect este realizarea unei reţele de peşteri speoturistice în Munţii Pădurea Craiului.
Turism responsabil
„Pe parcursul proiectului urmează a fi evaluat patrimoniul speologic şi potenţialul de risc al peşterilor, se va opera o clasificare şi sectorizare a lor, vor fi elaborate planurile de management, vor fi instruiţi ghizii şi personalul administrativ cu privire la regulamentele de vizitare, vor fi realizate pachete de promovare a acestor noi obiective turistice cu ajutorul touroperatorilor şi se vor realiza amenajări de siguranţă pentru turismul speologic”, a mai precizat Iacobaș.
Președintele CAPDD nu știe încă care vor fi costurile pentru pachetele turistice în cadrul vizitării peșterilor. „În privința costului unui pachet turistic vom avea discuții cu touroperatorii. În orice caz prețurile vor fi diferențiate în funcție de pachet și de peșterile care urmează să fie vizitate de turiști. Spun acest lucru având în vedere tipurile de dificultăți privind accesul în peșteri și faptul că acest lucru se va face cu ajutorul unor echipamente speciale necesare (corzi, lanterne, pioleți, colțari, șuruburi de gheață, etc.)”, ne-a lămurit președintele CAPDD Bihor.
Prin acest proiect inițiatorii lui susțin că urmăresc valorificarea turistică responsabilă a celor zece peşteri din Pădurea Craiului, în acord cu necesităţile de protecţie a mediului şi realizarea unui produs specific de ecoturism care va fi inclus în oferta unor turoperatori. Prin reglementarea accesului în peşterile speoturistice, CAPDD Bihor își propune să ofere un model de urmat, aplicabil şi în cazul altor peşteri din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!