„Speranța nu urcă niciodată cu liftul” are la bază un text contemporan românesc semnat de medicul orădean Simona Mihuţiu, autor prolific de beletristică, care îşi face astfel debutul în teatru, secondată de tânărul regizor orădean Toni Nica.
Tema spectacolului: imixtiunea Inteligenței Artificiale în viața oamenilor și cum le afectează aceasta viața de zi cu zi. Lumea veche vs. lumea nouă.
„O femeie singură, aflată la vârsta senectuții, este pusă în situația de a fi îngrijită de doi androizi, programați special pentru această misiune. Însă androizii, în primă fază, nu pot înțelege în totalitate nevoile femeii, deoarece gândirea lor este analitică și nu pot percepe emoțiile și nevoile spirituale ale subiectului lor. Totuși, într-un final, fiecare are de câștigat din această confruntare și pare să se găsească o urmă de reconciliere între cele două lumi”, se arată în prezentarea spectacolului.
Textul a fost prezentat de Teatrul Regina Maria în spectacolul-lectură susţinut în 26 octombrie 2024, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor, în parteneriat cu smART stories. Dar de data aceasta, Simona Mihuţiu îşi va vedea textul jucat în premieră pe scena Sălii Transilvania, sâmbătă, 11 și 12 ianuarie, de la ora 19:00, spectacolul fiind inclus în repertoriul Teatrului Regina Maria.
„Simona Mihuțiu e o luptătoare. A înfruntat și prejudecățile și inerțiile și a așezat în raftul de carte volume de poezie, proză, teatru, critică literară, publicistică, cu entuziasm și energie nebănuite. De la text la scenă însă teatrul Simonei Mihuțiu a convins pe foarte multă lume autorizată că ea are un cuvânt de spus, că are șansa ei de a recrea lumi pe scenă, nu doar pentru propria regăsire, ci și pentru a desluși înțelesuri pentru cei pentru care viața e prea complicată pentru a-i înțelegei rațiunile. «Speranța nu urcă niciodată cu liftul» e un început pentru destinul dramaturgului Simona Mihuțiu, chiar dacă nu e nici prima și nici ultima piesă scrisă de aceasta. Textele sale dramatice curg, meandric, spre cititor mai întâi, reclamând apoi locul binemeritat și pe scenă.”, punctează scriitorul Nicolae Băciuţ.
Simona Mihuţiu a lansat prima sa carte de teatru, „Speranța nu urcă niciodată cu liftul”, în luna octombrie 2023, la Editura „Vatra veche”. Autoarea a publicat mai multe cărţi la Editura Total Publishing: romanul „Fereastră spre mâine” (2019), romanul „Destinul, o jucărie stricată” (2020), volumul de poezii „Geometrii de suflet” (2020), volumul de proză scurtă „Liberi să (nu) gândim” (2021), romanul „Puteam fi eu” (2022), „Secundele pierdute ale poeziei” (2022), „Când întâmplările te găsesc” – proză scurtă, memorialistică, umor (2023) şi „Povestiri de la Senior Help” – proză scurtă (2023).
În 2024 au văzut lumina tiparului: volumul de eseuri „Dincolo e LIKE”, la editura Vatra Veche, „Şoapte din spirala tăcerii” – poezii (ed. Total Publishing), „Mai are rost” – antologie lirică (ed. Vatra Veche). Se află la tipar romanul „Fuioare otravite” (ed. Total Publishing), precum şi a doua piesă de teatru, „Ispitele Gloriei”.
Debut regizoral
Viziunea regizorală aparţine tânărului regizor orădean Toni Nica, licențiat în Artele spectacolului – Regie la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Şi-a dat examenul de licență cu spectacolul „Mușcătura câinelui” de Székely Csaba. A montat apoi în cadrul proiectului inițiat de Asociația facem Târgu Mureș, „Teatru în faţa blocului”, spectacolul „Călătoria lui Kalo Dant în cele Șapte Lumi”.
A făcut asistență de regie la spectacolele „Poveste din Transilvania” (r. Andi Gherghe, Studio Act), „Locotenentul din Inishmore” (r. Ovidiu Caița, Teatrul Regina Maria) și „Euforia” (r. Denisa Irina Vlad, Teatrul DeLear). Activează și în mediul online, acolo unde, alături de actorii David Constantinescu și Giorgiana Coman, realizează scheciuri video în cadrul proiectului Ro21. Din 2020 activează și ca actor de improvizație, făcând parte inclusiv din Patzan Comedy Club Oradea.
„Cândva, nu peste foarte multă vreme, când va ajunge un regizor cu mare renume – și are mari șanse să se întâmple asta, mă voi lăuda că prima piesă regizată de el a fost a mea, «Speranța nu urcă niciodată cu liftul». Așa să fie!”, scrie Simona Mihuţiu.
Din distribuția spectacolului „Speranţa nu urcă niciodată cu liftul” fac parte actorii Trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria: Mirela Niță Lupu, Adela Lazăr, Georgia Căprărin și David Constantinescu.
Pentru 11 şi 12 ianuarie sala este sold out, iar pentru reprezentaţia din 29 ianuarie, la debutul anului mai era doar un bilet disponibil pe situl eventim.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!