Crina Dobocan: La ce vârstă este normal să îi apară menstruația unei fetițe?
[eadvert]
Dr. Petru Chitulea: În ultimele decenii, vârsta de intrare în menarhă (cum se numește intrarea în pubertate sau prima menstruație) a scăzut. În general este între 10 și 14 ani, dar cu limite mai largi, între 10 și 17 ani. În ultimii ani această limită a scăzut, datorită mai multor factori. Unul dintre ei este alimentația mai bună, din punct de vedere calitativ. În al doilea rând, faptul că fetițele sunt vitaminizate și au condiții de viață mai bune decât au avut generațiile anterioare.
Pe de altă parte, se pare că una dintre cauze este, de exemplu, existența hormonilor sexuali din produsele de carne. În unele ferme, anumite animale primesc hormoni ca să crească. Astfel, carnea pe care o consumăm este cu hormoni. Este o teorie care a apărut, eu nu am date concrete despre aceasta, dar se pare că și ea contribuie la aceste dereglări.
Primele menstruații sunt de obicei neregulate. De ce? Pentru că, în general, în primii doi ani de la apariția primei menstruații avem așa numitele menstruații anovulatorii. Adică, fetițele încă nu au ovulație. În mod normal, menstruația este pregătirea uterului pentru o posibilă sarcină, iar atunci când ea nu se produce, ovarul își reduce funcția și mucoasa uterină, învelișul interior al uterului se descuamează cu o mică hemoragie (pentru că sunt niște vase de sânge acolo care se rup). Scopul ei este de a da posibilitatea creșterii unei noi mucoase uterine care să fie gata din nou pentru o viitoare sarcină.
Crina Dobocan: Care sunt problemele care pot să apară la această vârstă?
Dr. Petru Chitulea: Una dintre ele este menarha precoce – menstruația sub 10 ani, care poate fi de cauză patologică. De aceea, dacă apare menstruația sub vârsta de 10 ani, e bine ca mamele să-și ducă fetițele la medic, pentru a depista cauzele posibile (chisturi ovariene, tumori de hipofiză etc.). Deci, așa numita menarhă precoce nu este normală și ar trebui investigată.
Pot să apară și menarhe foarte târzii: prima menstruație apărută dincolo de vârsta 17-18 ani, când iarăși pot fi diverse cauze. De pildă, malformațiile uterine. Acestea împiedică apariția menstruației. Și acestea trebuie investigate și trebuie văzut de ce nu i-a apărut prima menstruație unei fetițe până la această vârstă.
Cum spuneam, în primul an sau în primii doi ani de la apariția primelor menstruații pot fi menstruații anovulatorii. Neavând ovulație, în primele 14 zile de la menstruație (ciclul menstrual se calculează de la prima zi a unei menstruații până în prima zi a menstruației următoare – acesta este un ciclu și de obicei are 28 de zile), uterul și organele sexuale sunt sub influența extrogenilor. Menstruațiile pregătesc uterul pentru sarcină și pentru ovulație. În jurul zilei a 14-a se produce ovulația, iar foliculul care s-a spart și a eliberat ovulul se transformă în așa-numitul corp galben menstrual, care secretă progesteron.
Atunci când nu se produce ovulație, nu se produce nici corp galben și atunci există un dezechilibru hormonal (pentru că avem extrogeni în anumită măsură secretați de ovar, însă nu avem progesteron care să-l contrabalanseze și care să ducă la menstruații normale).
De aceea, una dintre problemele relativ frecvente care apar în primii ani ai adolescenței după prima menstruație este așa numita metropatie hemoragică juvenilă, în care în general apar hemoragii din uter (de obicei nu foarte abundente), dar de lungă durată sau subintrante, care vin una după alta, în așa fel încât fetițele pot ajunge la anemii severe.
De pildă, eu am văzut anemii de până la 2, 3, 4 grame de hemoglobină, în condițiile în care o femeie trebuie să aibă hemoglobina în jur de 11-13 grame. Deci, progresiv, se ajunge la anemii severe la aceste fetițe.
De aceea, părinții trebuie să fie atenți. Dacă menstruația „îi durează mai mult timp” și aceste hemoragii se repetă sau nu se opresc, chiar dacă sunt reduse, trebuie să ducă fefița la un medic, pentru că acest lucru se tratează relativ ușor. Însă netratate, aceste hemoragii pot să pună în pericol viața fetiței, prin anemia severă.
Crina Dobocan: Care ar fi durata normală a unei menstruații?
Dr. Petru Chitulea: Durata normală a unei menstruații ar trebui să fie între 3 și 7 zile, aproximativ, în funcție de mulți factori, inclusiv genetici. Dacă durează mai mult este o problemă.
Crina Dobocan: Ce ar trebui să le explice mămicile fetițelor despre menstruație?
Dr. Petru Chitulea: În primul rând, părerea mea este că cea mai bună abordare este abordarea științifică. Adică, să i se explice ce înseamnă menstruația: este pregătirea uterului pentru o eventuală sarcină și atunci când aceasta nu se produce, mucoasa uterină se elimină și permite în ciclul următor să pregătească o mucoasă uterină proaspătă, aptă de a prelua o sarcină.
Unica explicație rațională este cea științifică, fetele trebuie să înțeleagă ce li se întâmplă și că este un lucru normal.
Crina Dobocan: La ce anume ar trebui să fie atente mămicile?
Dr. Petru Chitulea: Mămicile trebuie să fie atente la ritmicitatea menstruației (trebuie să vină aproximativ la 28 de zile, cu limite între 25 și 32 de zile), la cantitatea menstruației (dacă este prea abundentă și mai ales dacă apar cheaguri de sânge este un semnal de alarmă). În mod normal, menstruația trebuie să fie cu sânge fluid, deoarece cantitatea de sânge care se pierde prin menstruație este o cantitate relativ mică. În mod normal, acest sânge se eliberează în cavitatea uterină, se produce un cheag, iar după un anumit timp aceste cheaguri se lichefiază și sângele menstrual este un sânge fluid. Atunci când apar cheaguri înseamnă că volumul de sânge pierdut este mai mare și el este eliminat din uter înainte de a se lichefia cheagul. Deci, apariția de cheaguri în menstruație înseamnă că ceva nu este în regulă și că din punct de vedere cantitativ, menstruația este anormală. De asemenea, dacă se prelungește la mai mult de șapte zile.
În plus, mamele trebuie să fie atente și la cât este de dureroasă menstruația. Există o anumită durere considerată normală. Deci, menstruația poate să dea mici dureri, dar dacă menstruația este excesiv de dureroasă, aceasta poate fi semnalul unei condiții – a endometriozei. Endometrioza poate să apară de la vârste fragede.
Endometrioza este dezvoltarea mucoasei uterine, a endometrului, în locuri în afara cavității uterine. De exemplu: în ovare sau în peritoneul pelvin sau pe trompe, ori uneori pe vezică. Problema endometriozei este că aceste celule endometriale, care s-au dezvoltat în locuri ectopice, deci în afara cavității uterine, la fiecare menstruație se produce și în ele o mică menstruație, dar sângere nu are unde să se ducă și se acumulează. De aceea, pot apărea așa numitele chisturi endometriotice, chisturi în ovare care cresc progresiv și inclusiv pot distruge ovarul ca funcție. Deci mamele trebuie să fie atente la parametrii aceștia: la durată, la ritmicitate, la absența sau prezența durerii, la aspectul sângelui, iar atunci când apar anomalii să ducă fetița la medic, pentru a căuta eventualele cauze.
Crina Dobocan: De la ce vârstă trebuie făcut un control ginecologic la o fetiță?
Dr. Petru Chitulea: Controlul ginecologic nu este legat de vârstă. Cea mai tânără pacientă pe care am operat-o eu (și cred că e unul dintre recordurile naționale) a fost acum 10 ani. A fost o fetiță nou-născută (avea două săptămâni și jumătate).
Așadar, la orice vârstă pot apărea probleme cu organele genitale feminine. Ce pot să spun este că operația a fost un succes, iar fetița este bine și astăzi. Vine o dată pe an la control la mine.
Era o malformație complexă, care a pus în pericol viața copilului pentru că aceasta comprima ureterele și era cu hidronefroză, deci risca să intre în insuficiență renală. Astfel, împreună cu dr. Ritli Ladislau, șeful pediatriei în vremea respectivă, am operat-o și mă bucur că totul a mers bine.
Deci, dacă apar anomalii, fetița trebuie dusă la ginecolog. Ceea ce facem noi de regulă la aceste fetițe este ecografie abdominală. Practic, noi vizualizăm uterul și anexele. Deci, nu o traumatizăm cu nimic. Dar dacă are un chist sau altceva, se vede la ecograf și poate fi tratat. Deci examenul ginecologic la aceste fetițe de obicei se rezumă la o ecografie abdominală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!