Medierea e un câştig pentru toată lumea. Atât pentru părţile implicate, cât şi pentru mediator. Ca formă alternativă pentru soluţionarea conflictelor, medierea a început să fie utilizată în Statele Unite ale Americii încă din deceniul opt al secolului trecut.În Oradea, prima mediere încuviinţată de Judecătoria Oradea a avut loc miercuri. Judecătorul Cristi Danileţ, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Oradea spune că „în acest fel s-a soluţionat un litigiu care în mod obişnuit ar fi durat minim un an şi care ar fi implicat cel puţin trei termene de judecată în cursul cărora ar fi trebuit să se administreze probele cu înscrisuri şi cu martori. Astfel, ambele părţi au fost mulţumite de hotărârea instanţei care s-a pronunţat în aceeaşi zi în care s-a prezentat acordul de mediere spre încuviinţare, s-a evitat ascultarea unor martori”.
A fost cazul a doi soţi care au divorţat şi din a căror căsnicie a rezultat un copil. Acţiunea lor a fost înregistrată pe rolul instanţei în data de 16 sept 2009. În cursul unei singure sesiuni de mediere ce a avut loc în cursul lunii ianuarie 2010 şi la care au participat ambii soţi, mediatorul a convins părţile să ajungă la o înţelegere şi să semneze un acord de mediere în cadrul căruia cele două părţi s-au înţeles cu privire la culpa comună în desfacerea căsătoriei, încredinţarea copilului în vârsta de 7 ani unuia dintre părinţi cu stabilirea unei pensii de întreţinere în sarcina celuilat părinte pentru care s-a convenit şi asupra unui program de vizitare”, se arată într-un comunicat al Judecătoriei Oradea. Cei doi soţi s-au prezentat personal în faţa judecătorului, în camera de consiliu, pentru confirmarea consimţământului dat la incheierea acordului. Cazul a fost soluţionat printr-o hotărâre pronunţată în aceeaşi zi, judecătorul încuviinţând acordul de mediere deoarece au fost respecatate toate condiţiile legale.
Drum drept
„În acest fel s-a soluţionat un litigiu care în mod obişnuit ar fi durat minim un an şi care ar fi implicat cel puţin trei termene de judecată în cursul cărora ar fi trebuit să se administreze probele cu înscrisuri şi cu martori. Astfel, ambele părţi au fost mulţumite de hotărârea instanţei care s-a pronunţat în aceeaşi zi în care s-a prezentat acordulde mediere spre încuviinţare, s-a evitat ascultarea unor martori cu privire la aspecte intime ale căsniciei şi s-a încredinţat copilul minor acelui părinte care ar putea să-i asigure, cu acceptul celuilalt părinte, cele mai bune condiţii de creştere şi educare”, spune judecătorul Cristi Danileţ, purtător de cuvânt al Judecătoriei Oradea.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!