Peste 300 de exemplare de porumbei, iepuri şi găini au putut fi admirate şi cumpărate sâmbătă şi duminică, 12 şi 13 ianuarie 2013, la Sala de sport a Şcolii din Sânmartin. În această locaţie şi-a ţinut Asociaţia crescătorilor de păsări şi animale mici „Nufarul” prima expoziţie din acest an. „Scopul expoziţiei este de a cuantifica munca depusă de crescători anul trecut, de a vedea, arbitra şi premia cele mai reuşite exemplare”, ne-a declarat Corneal Fildan, preşedintele asociaţiei.
Hobby-ul bate criza
Anul 2012 nu a fost un an uşor prentru crescătorii de animale. Mai ales prin prisma scumpirii, în mod exagerat, spun crescătorii, a cerealelor. „Din această cauză, mulţi dintre crescători au redus efectivele de animale şi păsări”, este de părere Cornel Fildan.
Pe de altă parte, majoritatea celor care se ocupă cu creşterea păsărilor şi animalelor o fac din plăcere, nu neapărat pentru a câştiga bani.
„Mă ocup cu creşterea porumbeilor încă de mic. Pentru mine este o pasiune, un hobby. Anul trecut mâncarea pentru porumbei s-a scumpit peste măsură. Anul acesta sperăm să ne meargă mai bine”, spune Dumitru Măniguţiu, care a avut în expoziţie mai mulţi porumbei campioni din rasele Lux polonez şi Strasser de Moravia.
Ioan Stranici, alt membru cu vechi state de serviciu în asociaţie, se mândreşte cu campionii din rasele Carunculat de Oradea şi Voiajor de Salonta.
Prima expoziţie s-a bucurat, ca de altfel toate ediţiile precedente, de o lansare de porumbei. În cadrul manifestării au putut fi admirate şi cumpărate găini din rasele: Porţelan, Mătase japoneză gât – golaş, roşu şi alb. De asemenea, au fost prezentaţi iepuri din rasele Uriaş gri de Debreţin şi Uriaş gri german. Un iepure Uriaş gri german, atracţia vizitatorilor, avea aproape 10 kilograme.
Poveste americană
Un vizitator inedit al expoziţiei de la Sânmartin a fost un cetăţean american cu obârşii în România. „Am plecat din România în 1971. M-am reîntors după 42 de ani. Mi-am cumpărat o casă în Oradea şi vreau să cresc câteva rase de porumbei”, ne-a precizat Kovacs Alexandru. Omul a muncit în Chicago, iar acum, ajuns la pensie, s-a hotărât să se repatrieze. „Este greu în America. În 42 de ani nu am prea avut cu cine vorbi limba română. Acum reînvăţ limba”, a subliniat Kovacs Alexandru. Americanul a venit însoţit de un vecin. Avea un catalog de câteva sute de pagini cu rase de porumbei, semn că este într-adevăr hotărât să se apuce de această activitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!