PadişFest, prima ediţie a unui festival dedicat zonei Padiş, din Parcul Natural Apuseni, va avea loc între 21 şi 23 august, la iniţiativa organizaţiei neguvernamentale Compas, fiind organizat în parteneriat cu administraţia parcului, a anunţat, marţi, preşedintele Compas, Raluca David.
„Ideea iniţială a pornit de la faptul că am observat din diversele discuţii, cu ONG-uri, cu grupuri de tineri din Oradea, că Padişul este o cauză care leagă şi animă foarte mulţi tineri orădeni. Considerăm că prin PadişFest este o ocazie prin care să unim comunitatea orădeană de tineri, dar să şi facem ceva frumos pentru o zonă deosebită”, a declarat, pentru AGERPRES, Raluca David.
PadişFest va cuprinde, în cele trei zile, evenimente artistice, de cunoaştere a naturii şi de aventură în toată zona turistică Padiş. Turiştii se vor putea bucura de aventură la Poiana Ponor şi alte locaţii cunoscute, de un concert instrumental la Cetăţile Ponorului. Pentru a încuraja vizitarea traseelor turistice se va organiza un concurs de „căutare a comorii”. De asemenea, vor avea loc piese de teatru, proiecţii de film şi concerte în aer liber.
„Nivelul de zgomot va fi determinat şi stabilit cu administraţia parcului şi nu va fi foarte mare având în vedere că sunt reprezentaţii de jazz şi etno-jazz. Este o zonă astfel aleasă în care se ecranează sunetele. E un aspect de care ne-am îngrijit foarte mult”, a mai spus Raluca David.
În această perioadă vor avea loc şi o serie de dezbateri privind turismul responsabil în Padiş, la care vor fi invitaţi toţi cei interesaţi de această zonă să îşi spună cuvântul şi să intre în dialog cu operatorii locali în turism şi autorităţile publice.
Şi concurs foto
PadişFest face parte dintr-un proiect numit „Zilele Parcului Natural Apuseni”. Pe lângă festivalul propriu-zis, începând cu 1 iunie are loc şi un concurs foto pe tema patrimoniului natural şi cultural din Parcul Natural Apuseni, cu accent pe cele mai cunoscute zone turistice din parc. Pentru cei care doresc să studieze arta foto se vor organiza două workshopuri de fotografie în zona Padiş sub îndrumarea unor profesionişti, între 27-28 iunie şi 25-26 iulie. Cele mai reuşite imagini vor fi expuse în PadişFest.
Proiectul „Zilele Parcului Natural Apuseni” este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programul Spaţii Verzi, componenta Arii Naturale Protejate şi are o valoare totală de 26.110 lei. Contribuţia finanţatorului este în valoare de 19.850 lei, iar cea a Asociaţiei Compas este de 6.260 lei.
Padişul este situat în centrul unuia din cele mai mari parcuri naturale din România, Parcul Natural Apuseni, care adăposteşte cel mai mare număr de peşteri pe unitate de suprafaţă, cu formaţiuni deosebite, inclusiv cel mai mare gheţar subteran din lume, Gheţarul Scărişoara. Padişul este printre ultimele platouri carstice acoperite cu păduri naturale din Europa şi adăposteşte specii de animale şi plante rare şi protejate. În 2009, Comisia Europeană a decernat Parcului Natural Apuseni titlul de Destinaţie Europeană de Excelenţă.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!