„Administraţiile locale să se implice în astfel de evenimente! Este datoria lor să-şi sprijine producătorii locali şi să-i promoveze”, a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, enologul Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare „Crişana”. Aceasta şi deoarece scopul acţiunii este şi acela de a crea exerciţiul atât de necesar pentru atragerea de investitori, cât şi pentru a face cunoscute oportunităţile de investiţii pentru fiecare localitate în parte. La acţiune sunt invitaţi şi actori locali relevanţi în atragerea de investitori.
Detalii legate de acest eveniment au fost prezentate ieri de către Mihai Jurca – directorul APTOR, Traian Bodea – vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Dorin Popa – președinte ACPPA Crișana (Asociația pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare). Scopul evenimentului este promovarea producătorilor și a potențialului turistic al județului Bihor, prin prezentarea produselor proaspete provenite de la furnizori autohtoni, astfel încât „orădenii să reia tradiția veche, și anume să mănânce gustos și sănătos”.
În cadrul evenimentului, care va avea loc la Cetatea Oradea, fiecare comună participantă va avea un pavilion cu mai multe mese pentru producători, unde vor putea fi achiziționate produse locale. În curtea interioară a Cetății se va amenaja o mică gospodărie cu animale. Totodată, vor avea loc și diferite activități artistice, în cadrul cărora fiecare localitate își va putea promova artiștii locali, meșteri populari, mici ateliere pentru copii, iar Asociația Firmelor Bihorene va organiza sesiuni pentru producători și primari, respectiv pentru eventualii investitori”. Va fi un worshop dedicat primăriilor, gospodăriilor și investitorilor, pentru a prezenta potențialul economic al județului Bihor. De asemenea, vom organiza și întâlniri cu reprezentanții marilor magazine, astfel încât acestea să explice micilor producători cum să ajungă produsele lor pe rafturile acestor mari companii”, a menționat Mihai Jurca.
De asemenea, tot în cadrul evenimentului de trei zile și-au anunțat intenția de participare 20 de comune bihorene. Organizatorii însă mai așteaptă și alte comune să ia parte la prima ediție a Sărbătorii Recoltei.
Beiuşul, Aleşdul, Vașcăul sunt oraşele care vor avea standuri în cadrul evenimentului. Lor li se alătură: Abrămuţ, Aştileu, Avram Iancu, Borş, Bunteşti, Chişlaz, Curăţele, Diosig, Drăgăneşti, Sălacea, Sânmartin, Suplacu de Barcău, Şinteu, Şuncuiuş, Tăuteu, Tinca , Toboliu, Hidişelu de Sus, Mădăras, Nojorid şi Paleu. Lista rămâne însă deschisă.
Fiecare localitate participantă va avea câte un stand dichisit, în care îşi va putea prezenta cele mai de seamă produse agroalimentare, pe care vizitatorii le vor putea cumpăra la preţ de producător. Totodată, orădenii îi vor putea cunoaşte astfel pe adevăraţii producători, pe care apoi să-i caute în pieţe, vor putea fi promovate pensiunile agroturistice, meşteşugarii şi artiştii populari din zonă. Comunele sunt îndemnate să se promoveze ca destinaţii turistice, prezentând produse care pot fi degustate sau realizate la faţa locului, obiecte tradiționale.
O mustărie care să amintească de vechile „Zile ale recoltei”, precum şi un atelier în care să se producă pâine de casă într-unul dintre cuptoarele funcţionale de lângă Muzeul Pâinii, sunt surprizele oferite de organizatori. Mircea Jacan, directorul Centrului Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale, a anunţat că pe tot parcursul evenimentului vor exista momente folclorice prezentate de către localităţile care doresc să fie parte a evenimentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!