Evenimentul a fost dedicat memoriei celui care a fost un excepțional profesor al liceului și al învățământului bihorean. Dispărut înainte de vreme, în 14 mai 2014, profesorul Matei Virgil a lăsat în urmă o activitate prodigioasă, încununată cu numeroase premii și distincții la nivel zonal, județean, regional și național, situându-se pe un loc al excelenței și al măiestriei didactice, profesionale și umane pe care greu l-ar mai putea egala cineva.
Iubit de toată lumea
Dăruit în întregime școlii și învățământului românesc, fost sportiv de performanță, Profesorul Matei Virgil a fost și un director de reală valoare, coordonând cu vocație și har activitățile liceului care reprezenta cartea lui de vizită, motivul mândriei unice a unui om excepțional de modest. În calitate de profesor metodist al I.S.J. Bihor, a avut o însemnată contribuție în formarea a numeroși tineri profesori de Educație fizică, crescuți în cultul calității și al performanțelor școlare. Distincția “Gheorghe Lazăr”, clasa I a fost o încununare, zicem noi, firească a activității neobosite a Profesorului Matei Virgil.
A condus, de-a lungul timpului, activitatea echipajelor de circulație, laureate la nivel național, a celor de sanitari, de pompieri, dar și echipele de handbal și fotbal, fete și băieți, la nivel primar, gimnazial și liceal – cu toate obținând, alături de colegul și prietenul său prof. Ardeleanu Ionel, cele mai înalte distincții, inclusiv la nivel național.
Memorialul dedicat acestei personalități a școlii noastre a beneficiat de implicarea, suportul și munca profesionistă a unei echipe de profesori, poliţişti din cadrul IPJ Bihor şi membri ai CJ Bihor care a dus la bun sfârșit prima ediție, considerată de către toți participanții un succes. „Există oameni de neînlocuit, dar sunt atât de puțini încât nu reușim să le vedem forța, darurile, puterea de muncă, de organizare, de impulsionare, continua neliniște de a face ceva, capacitatea de a arde pentru un scop ideal – decât atunci când nu mai sunt și nu ne mai putem încălzi la flacăra lor…Pe unul dintre acești foarte puțini oameni l-am avut printre noi. Iar acum, când nu mai este, ne dăm seama ce mare nevoie aveam de el: VIRGIL«GILU»TEODOR MATEI”, îşi amintesc profesorii Haragoş Bogdana şi Straton Radu.
Avea prieteni în toată țara, profesori care, asemenea lui, au muncit o viață pentru prestigiul școlilor în care formau suflete de oameni adevărați. Credea în valorile asocierii, ale muncii de echipă, motiv pentru care a fost unul dintre organizatorii parteneriatelor interjudețene ale liceului. „Pentru a încheia în nota optimistă ce-l caracteriza în munca sa neobosită, iată mai jos și adevărații câștigători ai primei ediții a Memorialului (dar să nu pierdem din vedere faptul că toți copiii instruiți în spiritul prevenirii accidentelor rutiere sunt vieți salvate de abnegația unor dascăli dăruiți meseriei lor, intereselor supreme ale elevilor de a căror formare se ocupă continuu).
Așadar, au participat echipajele școlare de circulație din 12 județe, probabil cele mai bune și sigur printre cele mai laureate din țară (Alba, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Timiș, Vaslui).
În urma susținerii celor trei probe: teorie, îndemânare pe bicicletă – poligon și parc școală, clasamentul final pe echipe a fost următorul:
locul I –Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș, Bihor: Haragoș Alexandru, Ungur Amalia, coordonat de prof. Bodea Emil, locul II- Școala Gimnazială “Coresi” Târgoviște, Dâmbovița: Colan Aurelian, Matei Cosmina, coordonat de prof. dr. Susana Marinescu, locul III- Școala Gimnazială Nr. 1 Bocșa, Caraș Severin: Albu Alexandru Florin, Albu Ioana Laura, coordonat de prof. Alina și Lorena Șelariu.
Individual, premianții concursului pe probe au fost: la teorie Haragoș Alexandru – băieți, Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș, coordonator – prof. Bodea Emil și Negrean Daria – fete, Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu” Zalău, coordonatori – prof. Goron Mariana și Pușcaș Lucreția. La poligon: Mititelu Vasile Ionuț – băieți, Școala Gimnazială Nr. 2 “Dimitrie Cantemir” Vaslui, coordonator – prof. Moșneanu Mihai și Bontidean Petra – fete, Școala Gimnazială “Mircea Eliade” Satu-Mare. La parc școală: Albu Alexandru Florin– băieți, Școala Gimnazială Nr.1 Bocșa, Caraș Severin și Varga Andreea – fete, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, coordonator – prof. Bodea Emil”, au explicat prof. Straton Radu şi Haragoș Bogdana.
Citiți principiile noastre de moderare aici!