UPDATE! Toți doctorii și asistenții au fost arestați pentru 30 de zile.
Joi, în timp ce toţi cei zece angajaţi ai Comisiei de Expertiză Medicală de la Casa de Pensii erau duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă, s-a făcut un prim bilanţ al faptelor de corupţie comise de aceştia.
Astfel, în urma percheziţiilor de miercuri, poliţiştii bihoreni de investigare a criminalităţii economice sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au descoperit şi confiscat 1 milion de euro în legătură cu care există bănuiala că provin din fapte de corupţie.
După cele 36 de percheziţii efectuate miercuri cu 120 de poliţişti la Comisia de Expertiză, Casa de Pensii şi primăria din Avram Iancu şi la locuinţele a 16 persoane din Oradea şi judeţul Bihor, s-a dat un prim diagnostic pentru cei 10 angajaţi în halate albe: luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani şi fals intelectual.
Din ianuarie
Deşi se ştia de 20 de ani cum se obţine şi se menţine pensia de boală, pe bază de şpagă, până anul acesta nimeni nu s-a atins de cei cinci medici şi cinci asistenţi. Erau un fel de stat în stat până în ianuarie când, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor s-au sesizat din oficiu (de fapt aveau informaţii de mai multă vreme) şi s-au pornit, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor de treabă ca să adune probe suficiente.
2 300 de dosare ridicate
După „vizitele” de miercuri ale celor 120 de poliţişti de la Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciul pentru Acţiuni Speciale (mascaţii), Serviciul de Ordine Publică, Serviciul Criminalistic, Serviciul de Investigaţii Criminale, Biroul de Control Intern, de la Poliţia Oradea, şi de la B.C.C.O. Oradea, s-au ridicat aproximativ 2.300 de dosare medicale, care atestă dreptul de proprietate al celor în cauză, decizii medicale, agende, un laptop, memory stick-uri, contracte de creditare ale unor societăţi coordonate de cei în cauză precum şi 1.402.081 lei, 190.880 euro, 125.386 dolari, 10.640 franci elveţieni şi 89.000 forinţi.
Poliţiştii au transmis că din 2013 şi până acum, suspecţii de la Expertiză Medicală ar fi creditat societăţile coordonate cu peste 3 milioane de lei, bani folosiţi pentru diverse achiziţii.
Diferenţe mari de bani
De la Finanţe, poliţiştii au aflat şi veniturile lor obţinute între 2012 – 2014, au tras concluzia că există „o discrepanţă majoră între veniturile legale şi valoarea tuturor bunurilor pe care le deţin”.
Deşi niciun cadru medical de aici nu a obţinut venituri cumulate în această perioadă care să treacă de 150.000 lei, indivizii în halate albe ar deţine „fie pe numele lor, fie prin interpuşi 43 case şi apartamente, 25 de terenuri, 16 autoturisme şi acţiuni la diferite companii listate pe bursă, în valoare totală de peste 4 milioane euro”.
Mai mult, spun poliţiştii, în conturile suspecţilor au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 1.143.733 lei, 38.940 euro şi 40.100 dolari.
Deja se iau măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de aceştia, pentru a fi confiscate.
În acest caz „bombă”, 50 de mandate de aducere au fost emise pe numele unor persoane bănuite de comiterea infracţiunii de dare de mită, bănuite că, în perioada 2012 – 2015, ar fi oferit celor în cauză sume de bani cu titlul de mită cuprinse între 100 lei şi 200 euro. La Poliţie au fost duşi însă 60 de oameni, cu mandate pentru audieri, iar cei 10 de la Expertiză au fost reţinuţi 24 de ore, iar joi de dimineaţă, li s-a făcut propunerea de arestare preventivă.
Poliţiştii zic că au fost ajutaţi tehnic de colegii de la D.G.A. – structura centrală, al Direcţiei Anticorupţie pentru Bucureşti şi de SRI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!