Zidăria din cânepă şi var stă la baza conceptului de „casă verde din cânepă”. Originalitatea şi creativitatea motivaţiei care susţine şi descrie ideea de a construi cu cânepă şi var, dar şi cantitatea de cânepă şi var folosită, precum şi diversitatea utilizării pentru zidărie exterioară, interioară, izolare acoperiş, şape, reprezintă criterii care vor desemna câştigătorii programului „Casa Verde Cânepă”. Printre cei care ar putea fi fericiţii beneficiari ai proiectului se află şi Andrei Caşotă, din Girişu de Criş.
Acesta a depus pe site-ul casaverdecanepa.com un proiect care se afla pe locul cinci ca număr de voturi, din totalul de opt proiecte. Proiectul lui Andrei Caşotă este singurul din Bihor. Conform proiectului, se doreşte „construirea unei locuinţe ce va avea aspect exterior şi atmosferă interioară tradiţionale. Parţial, construcţia este realizată prin reasamblarea unei case de lemn care a fost demontată şi transportată de la un alt amplasament. Elementele neoriginale adăugate se armonizează atât cu specificul construcţiei iniţiale, cât şi cu cel al zonei în care se va integra locuinţa”.
La capitolul caracteristicile construcţiei, aşa cum reies acestea din proiect, se precizează că „învelitoarea casei se va realiza din stuf”, iar din perspectiva compartimentării locuinţei, pereţii din dulapi chertaţi din lemn vor fi termoizolaţi cu Hempcrete – un amestec de cânepă şi var. Proiectul „Casa Verde Cânepă” a fost lansat de Ministerul Mediului anul trecut. După succesul cu „Casa Verde Plus”, „Casa Verde Cânepă” este un proiect paralel, menit să încurajeze construcţiile ecologice și să ofere case model pentru cei care sunt interesați.
Proiectul Ministerului Mediului este susţinut de HempFlax, o companie olandeză lider pe segmentul de cultivare și procesare cânepă, și Carmeuse, principalul producător de var la nivel mondial, care susţin „Casa Verde Plus”. Companiile au demarat un proiect paralel, „Casa Verde Cânepă”, prin intermediul căruia oferă materia primă pentru zidărie, realizată din puzderie de cânepă și var, pentru trei case în plus față de cele selectate de minister. Puzderia de cânepă este un produs secundar ce reprezintă partea lemnoasă a tulpinii, rezultată după extragerea fibrelor tehnice şi întrebuinţată ca material pentru construcţii ecologice.
Cei care fie nu au depus dosarul de înscriere în programul inițiat de minister, fie nu s-au calificat, au putut să acceadă la acest proiect, care alocă o sumă în valoare de 5.000 de euro pentru fiecare dintre cele trei case. Perioada de înscriere a fost 1 octombrie – 31 decembrie 2016. După votul online care selectează primii clasaţi – proiectul bihoreanului este cel cu numărul 7 – juriul, alcătuit din reprezentanți Hempflax, Carmeuse şi ONG-uri, va alege cele trei proiecte câştigatoare.
În alegerea câştigătorilor este foarte important ca toata zidăria să fie realizată din cânepă şi var şi ca proiectul să se dorească a fi finalizat în perioada primăvară – vară a anului 2017.
Beneficiile casei verde din cânepă:
– respiră: permite transferul umidităţii (vaporilor de apă) prin pereţi;
– nu se formează condens;
– un control mai bun al calităţii aerului și umidităţii;
– necesitate scăzută a ventilației artificiale (case pasive);
– previne dezvoltarea bolilor;
– conductivitate termică scăzută, comparativ cu soluţiile clasice pe bază de ciment;
– PH ridicat – protecţie împotriva mucegaiului, bacterilor, alergenilor;
– material mai flexibil decât cimentul;
– poate reduce crăpăturile;
– liantul creşte rezistenţa la foc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!