„Este prima entitate economică privată de acest fel din România care obține bani europeni, cu sprijinul și colaborarea Grupului de Acțiune Locală – GAL Pădurea Craiului”.
Banii au fost obținut pentru achiziția de utilaje. „Vom trece în scurt timp la achiziționarea următoarelor bunuri: remorcă agricolă, încărcător cupă, graiffer, mașină de împrăștiat îngrășăminte, freză de pământ. Mulțumesc membrilor asociației care au avut încredere în mine și încurajez tinerii să nu accepte formularea «nu se poate”, spune președintele Cristian Leon Dan. Cum a reușit să realizeze această premieră? „Cred că experiența mea personală a contat și mai ales experiența cu zecile de proiecte cu care am tot fost amăgit că vor obține finanțări, după ce în 1999 au avut grijă să fie pus mineritul românesc pe butuci. Ne amețeau atunci că cei disponibilizați din minerit vor obține finanțări fără număr. Am depus personal vreo 10 proiecte la diversele structuri de selectare: Agenția de Dezvoltare Regională NV, Agenția de Dezvoltara a Zonelor Miniere. Nici nu le mai tin minte. Niciun proiect depus de un disponibilizat din minerit nu a fost finanțat niciodată în țara asta! În fine, apăruse ideea GAL-urilor și am încercat sa capacitez unii primari din Depresiunea Beiușului să înființăm unul. Era o acțiune de pionerat atunci și nu am găsit oameni cu viziune. Mai târziu, când s-a putut și a început să activeze GAL-ul Pădurea Craiului, am sesizat oportunitatea și am întocmit proiectul. Evident că nu a fost simplu, prima dată răspunsul primit a fost că asociațiile urbariale nu ar fi eligibile. Am avut șansa ca directorul GAL-ului, Emil Perte, să fie un tip deschis la minte și la argumentele mele. În plus, avusesem grijă să adaug din timp în statutul asociației, pe calea instanței, și două coduri CAEN, așa că AFIR a trebuit să accepte și eligibilitatea noastră. Au început apoi, inclusiv după semnarea contractului de finanțare, alte probleme legate de procedura de achiziție. Încă o dată a trebuit să demonstrăm că procedura de achiziție aleasă de noi este în conformitate cu Legea achizițiilor. Dar am pierdut vreo 6 luni! Este al naibii de greu în țara asta să ai dreptate!”, explică Cristian Leon Dan drumul cu obstacole, pe care a trebuit să-l străbată în demersul său. Președintele Asociației Poiana spune că obiectivele rămân cele firești: „să ne întreținem și gestionăm pășunea, astfel încât să putem sprijini eforturile membrilor noștri crescători de animale de a-și asigura o sursă de venituri, să ne păstrăm și gestionăm înțelept pădurea. Chiar am reușit să mai introducem 50 ha în fond forestier. Și nu în ultimul rând, să recuperăm suprafețele de teren care au făcut obiectul unui contract de concesiune cu SC GEOASSET București – firma care exploata mina de brucit. Ce alt obiectiv ar mai putea fi decât a avea mare grijă de ceea ce avem, chiar dacă este un bun comun. Acest bun însă, această avere, dacă e bine administrată, ne poate ajuta să trăim un piculeț mai bine”.
Trimite articolul
XTianu o sa fie primul urbarias luat de DaNA. A terminat de furat de la ocoalele silvice, Primarie, cimitire, Geoasset si acum vrea sa le-o traga si la UE-isti.
presedinte cu mandat expirat’nu verifica nime