Procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Ioan Gligor Sabău.
Gligor Sabău este acuzat că, din 2009 până în 2012, ar fi pretins şi primit foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea și avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuința sa, racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local), în valoare totală de 36.703 lei de la primarul Beiuşului, Adrian Domocoş.
„În schimbul foloaselor pretinse și primite, magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a denunțătorului și să nu își îndeplinească, ori să își îndeplinească în mod defectuos, atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcția deținută și prevăzute de lege, constând în conducerea și coordonarea directă a activității Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș și implicit activitatea de supraveghere a cercetărilor penale în dosarele aflate în lucru la Poliția municipiului Beiuș”, au arătat procurorii DNA.
„A închis ochii”
Totodată, Gligor Sabău este acuzat că în vara lui 2009 ar fi cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea să doneze municipiului Beiuş 427 de mp din terenul unităţii de cult, pentru ca Primăria Beiuş să asfalteze drumul care face accesul spre locuinţa sa, deşi lucrărilenu puteau fi realizate şi decontate din bugetul municipalităţii decât în situaţia în care terenul ar fi fost în proprietatea Primăriei. În schimbul donaţiei – arată procurorii DNA, Sabău a trecut cu vederea un dosar de pe rolul Parchetului Beiuş care avea ca obiect comiterea infracţiunilor de furt calificat, distrugere şi profanare de morminte şi care îi viza pe reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice.
Pe de altă parte, magitratul beiuşan este acuzat că ar fi exercitat (prin intermediul cumnatului său, Dinu Mihai Lupaş) acte de constrângere asupra primarului Beiuşului, pentru ca cel din urmă să nu formuleze un denunţ împotriva sa pentru fapte de corupţie.
Gligor mai este acuzat că, aflându-se în relaţii de prietenie cu primarul Domocoş, l-ar fi determinat pe cumnatul său – Lupaş, să nu formuleze denunţ penal împotriva edilului pentru comiterea a două infracţiuni de luare de mită, comise în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de construcţie a unor imobile.
Atribuţii încălcate
Procurorul Adriana Ardelean este acuzată că şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi judiciare dispunând luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui autoturism aflat în proprietatea Ocolului Silvic Codrii Beiuşului.
„La data de 4 iunie 2013, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, inculpata Ardelean Adriana, procuror din cadrul acestei unități de Parchet, fiind determinată și ajutată de prim-procurorul Sabău Gligor Ioan care, în perioada respectivă, se afla în relații tensionate cu denunțătorul, funcționar public, a dispus, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și judiciare, luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea reparării pagubei, asupra unui autoturism aflat în proprietatea persoanei vătămate/părții civile Ocolul Silvic Codrii Beiușului (instituție publică, administrând fondul forestier aflat în domeniul public al Primăriei mun. Beiuș), până la concurența valorii pagubei, respectiv până la concurența sumei de 16.000 euro.
Sechestrul asigurator asupra autoturismului a fost de luat în semn de răzbunare față de funcționarul public respectiv. La data de 30 ianuarie 2014, inculpata Ardelean Adriana a dispus ridicarea sechestrului asigurător și darea în custodie a autovehiculului către Ocolul Silvic Codrii Beiușului R.A. cu obligația de păstrare, până la soluționarea definitivă a cauzei, în baza unei cereri a reprezentanților Ocolului Silvic, fără ca la dosarul cauzei să existe vreo probă care să modifice situația de fapt avută în vedere de procuror la data luării măsurii asiguratorii și fără ca ordonanța de ridicare a sechestrului să fie motivată. Ridicarea măsurii asiguratorii a fost determinată strict de faptul că, după o perioadă de timp de la momentul aplicării sechestrului, inculpatul Sabău Gligor Ioan s-a împăcat cu funcționarul public respectiv, astfel că acțiunile procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș împotriva acestuia din urmă au fost stopate”, se specifică într-un comunicat al procurorilor DNA.
Foloase necuvenite
Lui Gligor Sabău i se mai impută şi că, între 2011 – 2015, ar fi pretins şi primit foloase necuvenite de la primarul unei comune, pentru a-i proteja activitatea infracţională a edilului.
„Pretinderea și primirea foloaselor a fost făcută de magistrat atât pentru ca organele de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș să nu procedeze la sesizarea din oficiu cu privire la diverse fapte penale comise de edil și, implicit, de a nu constitui dosare penale față de acesta, cât și pentru a-l favoriza pe primar și a dispune o soluție favorabilă față de acesta într-un dosar deja existent pe rolul unității de Parchet , susţin procurorii.
Şeful Parchetului Beiuş a fost acuzat şi că i-ar fi cerut unui om de afaceri (cercetat penal într-un dosar aflat pe rolul unităţii de Parchet din subordinea sa) să efectueze reparaţii la instalaţia de apă din locuinţa magistratului, fără să-l plătească. În schimb, procurorul Gligor urma să îl favorizeze pe afacerist prin tergiversarea cercetărilor şi obţinerea unei soluţii favorabile lui în dosarul în care era vizat.
Parte civilă
În cauză, Ocolul Silvic „Codrii Beiușului” RA, a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 1.615 lei, reprezentând contravaloarea reparațiilor cauzate de indisponibilizarea nelegală a autoturismului, proprietatea instituției respective, pentru o perioadă îndelungată de timp.
De asemenea, Consiliul Local Beiuș s-a constituit parte civilă cu suma de 25.065,27 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a imposibilității utilizării autoturismului respectiv.
De asemenea, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile și mobile aflate în proprietatea lui Gligor Sabău, până la concurența sumei de 35.103 lei, în vederea confiscării speciale.
Procurorii au dispus şi măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile și mobile proprietatea inculpaților Gligor Sabău și Adriana Ardelean, până la concurența sumei de 26.680 lei, în vederea recuperării pagubei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!