Chiar dacă numele magistratului nu apare în hotărârea numărul 1029 a procurorilor din CSM, publicată în format anonimizat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, purtătorul de cuvânt al CSM, judecătoarea Daniela Stăncioi, a confirmat pentru Jurnal bihorean și Bihon că e vorba despre magistratul bihorean.
În același timp, procurorii din CSM au decis declanșarea procedurii de revocare a lui Ioan Bene din funcția de prim-procuror și „sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor cu privire la aspectele semnalate”.
Măsura suspendării prim-procurorului salontan este valabilă începând cu 11 septembrie, până la finalizarea procedurii de revocare, se arată în hotărârea Secției pentru procurori a CSM.
Acuzații care vizează conduita și comportamentul procurorului
Conform hotărârii procurorilor din CSM, consultată de Jurnal bihorean și Bihon, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, în raza de competență a căruia se află Parchetul din Salonta, a informat Parchetul General, pe 3 septembrie, cu privire la mai multe fapte ce ar fi fost săvârșite de prim-procurorul Ioan Bene. Ulterior, Parchetul General a cerut CSM „analizarea oportunității declanșării din oficiu a procedurii de revocare din funcția de conducere”, fiind înaintate acte și înscrisuri ce vizau „conduita și comportamentul” procurorului salontan.
„Din cuprinsul înscrisurilor rezultă indicii cu privire la exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale” de către prim-procurorul Bene, „aspecte care pot pune în discuție revocarea din funcția deținută”, se arată în hotărârea Secției pentru procurori.
În document sunt indicate deficiențele care au fost reținute cu privire la activitatea de conducere a șefului Parchetului Salonta. Printre acestea se numără „comunicarea defectuoasă” cu procurorii din cadrul parchetului local și „comportamentul necorespunzător” față de un prim-procuror și adjunctul acestuia – potrivit luju.ro, ar fi vorba despre șefa Parchetului Bihor, Bianca Vulcan, și adjuncta sa, Ramona Filip.
În plus, au fost invocate „conduita necorespunzătoare manifestată în exercitarea prerogativelor funcției, nesoluționarea unor plângeri împotriva soluțiilor de clasare în termenul de soluționare și lipsa coordonării suficiente a procurorilor din subordine, cărora nu le-au fost stabilite în mod clar atribuțiile și sarcinile atât în ceea ce privește activitatea de urmărire penală, cât și în ceea ce privește activitatea judiciară”.
Fără răspuns
Jurnal bihorean și Bihon au încercat să ia legătura cu prim-procurorul Ioan Bene, dar acesta nu a răspuns mesajului trimis duminică seara pe numărul telefonului de serviciu.
În schimb, magistratul a confirmat pentru Lumea Justiției că despre el este vorba în hotărârea din 10 septembrie a Secției pentru procurori a CSM. „În acest moment, sunt parte în trei anchete sensibile în curs (inclusiv la structuri specializate). În două dintre ele am calitatea de persoană vătămată, iar în cea de-a treia sunt martor denunțător”, a precizat Bene pentru luju.ro, refuzând orice alt comentariu.
Ioan Bene a fost numit ca prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta pe 1 ianuarie 2024, pe o perioadă de 3 ani. Magistratul are o vechime de 8 ani și 8 luni în funcția de procuror și gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă judecătorie. Bene a activat ca stagiar la Târgu Bujor, județul Galați, iar în 2019 a fost numit prin decret prezidențial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta. În acest an s-a înscris la concursul pentru promovarea la Parchetul Bihor.
DOCUMENT: hotărâre anonimizată 1029 din 10 septembrie 2024 a Secției pentru procurori a CSM.pdf
Citiți principiile noastre de moderare aici!