Ultimul atelier din cadrul proiectului „Marionetele la școală” s-a desfășurat miercuri la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) „Orizont” din Oradea. Timp de aproape șase luni, au avut loc o serie de activități pentru elevii CSEI „Orizont” Oradea, CSEI nr. 1 Oradea, CSEI nr. 1 Popești, (cu sediile din Popeşti şi Marghita) și pentru beneficiarii Asociației „Prietenia” Popești.
Zece ateliere au fost organizate pentru acești copii, organizați pe grupe de câte 10 – 20 de copii, în cadrul cărora au descoperit secretele mânuirii marionetelor.
Totodată, ei avut parte de jocuri interactive, au cântat, au recitat poezii şi, mai ales, au inventat poveşti şi scurte scenete de teatru inspirate din viaţa lor de zi cu zi (pe care le-au jucat cu ajutorul marionetelor, în decorurile pictate).
Atelierele s-au desfăşurat în cadrul instituţiilor participante şi au fost coordonate de actori păpuşari profesionişti din Oradea: Zentania Lupşe, Florian Silaghi, Alexandru Pop şi Andrei Fazecaş.
Vizitatorii Festivalului Copiilor şi a Târgului de Paşte, evenimente organizate de Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, partener în proiect, au putut face și ei cunoștință cu marionetele și scenografiile de teatru de păpuși.
„Tot în cadrul proiectului cultural, săptamâna viitoare, la Asociaţia Mini Reactor din Cluj Napoca se vor derula încă două ateliere de acest fel, pentru copii din medii sociale diferite. Impactul pozitiv pe care îl au aceste păpuşi asupra copiilor, curajul şi bucuria lor de a se putea exterioriza cu ajutorul marionetelor, provocarea acceptată de a inventa poveşti şi scenete de teatru, este cea mai mare realizare a acestui proiect cultural. Sperăm ca pe viitor asemenea proiecte să aibă o prezenţă cât mai mare în sistemul educaţional instituționalizat, dar şi în educaţia culturală a oricărui copil”, este dorința coordonatorului proiectului, actorul Florian Silaghi.
Personaje realiste
Înainte de a demara atelierele, echipa artistică a proiectului a participat la o sesiune de instruire la Compania de Teatru Karromato din Praga – partenerul din proiect. Ulterior, au fost conturate schițele scenografice ale păpuşilor şi ale decorurilor pictate, ca mai apoi să se treacă la construcția propriu zisă a acestora.
Scenografa Oana Cernea şi sculptorul-butafor Răzvan Chendrean au reuşit să construiască, să picteze şi să îmbrace 15 marionete cu tijă şi fire, absolut minunate, care i-a vrăjit pe toţi participanţii, indiferent de vârstă.
„Datorită detaliilor foarte realiste ale vestimentaţiei şi ale picturilor, s-au născut nişte păpuşi pe care copiii le-au personificat extrem de repede. Astfel, am avut personaje, precum: elevi, adolescenţi, copii populari, cuminţi, rapperi, tocilari, profesori, hackeri, directori, hoţi, bunici, cântăreţi, actori, politişti sau chiar spiriduşi şi marţieni. Marionetele au prins viaţă în decorurile pictate ale Oanei Cernea, care ne trimit cu gândul la locaţii pe care participanţii le-au recunoscut cu uşurinţă: Piaţa Unirii din Oradea, Cetatea Oradea, o sală de clasă, curtea şcolii, o cameră de copil, parcul de joacă, Poiana Ponor din Apuseni sau un cabinet de consiliere”, a mai explicat Silaghi.
Pentru Florian Silaghi, cel mai important este faptul că participanții au reușit să treacă peste emoții, să se deschidă, să-și depășească timiditatea și să devină mai încrezători în ei.
Proiectul a fost organizat de Fundația Culturală Festivalul Internațional de Teatru Oradea și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Naţional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!