Bihorenii nu s-au călcat pe picioare nici de data aceasta la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi”, la fel ca şi la evenimentele similare organizate anterior. Dar au fost mai serioşi. AJOFM Bihor a adunat vineri, 25 septembrie, la Trade Center, 80 de angajatori care au oferit celor interesaţi peste 1.700 de locuri de muncă în domenii variate, dintre care circa 300 persoanelor cu studii superioare. „Au participat circa 800 de persoane. S-au depus 983 de CV-uri şi 223 de persoane au fost selectate în vederea unui interviu. Calitatea celor prezenţi a fost peste aşteptări. Am văzut tineri care într-adevăr doresc să muncească”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Participanţi şi oferte
Dintre firmele prezente la eveniment au fost unele mulţumite de CV-urile colectate, iar altele mai puţin. La fel şi printre participanţii la „Bursă”.„Sunt cam aceleaşi firme tot timpul, salariile sunt mici, programul de lucru depăşeşte opt ore. În Oradea sunt cele mai mici salarii. Oare de ce? ITM ar trebui să-şi facă mult mai bine treaba. Munca la gri e în floare”, este de părere Ioan Pop, inginer electric.
Părerea generală a angajatorilor este că tinerii nu prea vor să muncească. „Interesul faţă de implicarea în muncă se pare că a scăzut. De vină este şi sistemul de învăţământ. Sunt facultăţi care scot absolvenţi care nu sunt pregătiţi pentru muncă”, a precizat Mariana Baicu, manager la o firmă de asigurări.
La „Bursă” au fot prezente şi firme care organizează cursuri de recalificare. „Am organizat cursuri de formare de îngrijitori la domiciliu, cursuri de limba germană. În colaborare cu AJOFM Bihor am organizat cursuri de cosmetică, coafor, pentru persoanele mai tinere. La persoanele mai în vârstă, ospătar – chlener şi îngrijitori persoane la domiciliu. Au şanse mari de angajare afară şi pe vase de croazieră”, ne-a informat Cristina Fodor, asistent manager.
„Principala problemă este că avem absolvenţi de diferite specializări, dar n-au experienţă. Dacă eu le propun un job inferior calificării lor, ei refuză. 75% nu sunt dispuşi să facă altceva. Tinerii nu digeră ideea de a porni de jos. Sfatul meu este ca din timpul facultăţii să meargă şi să înveţe, la diferite firme, în intership-uri”, îi sfătuieşte Claudia Vidican, senior consultant resurse umane la o agenţie, pe tinerii absolvenţi.
Cele declarate de Claudia Vidican sunt în notă cu cele spuse de alţi angajatori. „Am avut un băiat absolvent de facultate cu profil inginerie electrică şi nu ştia ce-i aia şurubelniţă în cruce”, ne-a povestit o altă angajatoare.
Au fost şi angajatori mulţumiţi de CV-urile adunate. „Am găsit oameni bine pregătiţi, cu experienţă notabilă. Oameni serioşi. Oameni cu studii afară, care se întorc să muncească în România. Am găsit ingineri constructori, ingineri proiectanţi”, a declarat Emilia Florea responsabil resurse umane la un grup de firme din Oradea.
Pe de altă parte, la „Bursă”, s-au prezentat şi tineri care, într-adevăr, ştiau ce vor. „Am terminat o facultate de inginerie. Cred că mă voi descurca cu postul oferit. Nu mi-e frică de muncă. Vreau să învăţ. În multe posturi se cere experienţă, dar noi nu prea avem”, a precizat Sorin Todinca. Una peste alta, „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi” a fost un succes prin prisma seriozităţii celor prezenţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!