Acesta a fost principiul care a stat la baza organizării conferinţei „Prevenţia şi tratamentul modern al cancerului de col uterin” de către membrele Organizaţiei Municipale de Femei a ALDE. Evenimentul va avea loc în data de 10 octombrie, de la ora 18:00, la Hotel Continental din Oradea, intrarea fiind liberă. Invitat să le vorbească femeilor despre această afecţiune este dr. Petru Chitulea. Potrivit acestuia, la capitolul prevenţie şi tratament, România se situează în coada clasamentului european.
„Orice efort în direcţia conştientizării populaţiei asupra importanţei prevenţiei primare – vaccinarea împotriva virusului papilomma uman (HPV), şi a celei secundare – screening oncologic, trebuie încurajat. În România mor prea multe femei de cancer de col. Femei care ar putea fi salvate. Într-o ţară civilizată nu ar trebui să moară nimeni de cancer de col. În România mor anual câteva mii”, este concluzia medicului orădean. În viziunea sa, cancerul de col este o problemă de sănătate publică pe care trebuie să se pună accentul. Factorii medicali ar trebui să reamintească, periodic, opiniei publice despre importanţa controlului ginecologic, pentru că, în fază incipientă, cancerul de col uterin nu prezintă simptome, însă descoperit la timp, poate fi tratat şi chiar vindecat. De aceea, este important ca femeile să înţeleagă riscul la care se expun dacă neglijează testările periodice, iar cancerul nu este depistat la timp.
Controverse
„O femeie perfect sănătoasă, care nu are absolut niciun simptom, trebuie să meargă o dată pe an la ginecolog. Cancerul, în general, şi cel de col, în special, nu doare. În momentul în care începe să dea simptome, este de obicei din stadiul II sau III, când şansa de supravieţuire este mult redusă. Este foarte importantă această depistare precoce”, avertizează dr. Chitulea.
În cadrul conferinţei de luni, dr. Chitulea va vorbi şi despre avantajele vaccinării împotriva HPV. „Vaccinul împotriva HPV este o revoluţie în medicină. În lume, avem azi la dispoziţie prima profilaxie primară într-o formă de cancer. Este o chestie extraordinară. Am asistat la lansarea mondială a vaccinului împotriva HPV, în cadrul Congresului Mondial de Ginecologie din 2006, din Malaezia. Am fost profund impresionat. O fetiţă care este vaccinată împotriva HPV-ului nu va face cancer de col. Controversa dintre a vaccina sau nu fetiţele se duce între cei informaţi şi ignoranţi. Orice vaccin este bun. Este posibil ca o persoană la câteva sute de mii să păţească ceva de la vaccin. Dar şi atunci este justificat, pentru că salvează câteva sute de mii, care vor scăpa astfel de o boală gravă. Trebuie vaccinate fetiţele în jur de 10 ani, înainte de a-şi începe viaţa sexuală. Să nu uităm că virusul se răspândeşte pe cale sexuală”, a conchis dr. Chitulea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!