„O persoană informată este o persoană protejată – promovarea bunelor practici printr-o reţea europeană în prevenirea traficului de persoane cu scopul exploatării prin muncă”. Acesta este titlul proiectului Fundaţiei Lampas al cărui seminar a avut loc în perioada 2 – 3 noiembrie 2011 la Centrul Bisericesc Reformat Lorantffy Zsuzsana din Oradea.
„Scopul proiectului este schimbul de experienţe în domeniul migraţiei forţei de muncă şi exploatării prin muncă şi dezvoltarea unei metodologii comune în ceea ce priveşte abordarea potenţialelor victime ale exploatării prin muncă”, a declarat Elena Timofticiuc, coordonatorea proiectului.
Problema traficului de persoane prin exploatare sexuală este recunoscută de ani de zile. Au fost luate măsuri legislative împotriva acestui fenomen, s-au dezvoltat metode de identificare a victimelor, precum şi servicii sociale pentru acestea şi facilitarea accesului la justiţie.
Activităţile proiectului se vor desfăşura pe o durată de 24 de luni, în cele patru oraşe în care sunt situate centrele de consiliere: Oradea, Iaşi, Stuttgart şi Bremen, precum şi în Bucureşti.
„Proiectul încearcă să pună la punct un mecanism de cooperare între diferiţi actori implicaţi în lupta împotriva traficului de persoane: reprezentanţi ai bisericilor, ai uniunilor sindicale, ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai instituţiilor publice, luând în considerare recomandările anuale publicate cu ocazia Zilei europene de luptă împotriva traficului de persoane”, a subliniat Elena Timofticiuc.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!