Toxiinfecţiile alimentare, infecţii digestive datorate consumului de alimente contaminate cu bacterii sau toxine bacteriene, survin de cele mai multe ori într-o colectivitate (şcolară, tabără de agreement, la un eveniment public şi/sau familial). Alimentul cel mai frecvent incriminat este oul sau un preparat care conţine ouă (produse de patiserie, îngheţata). Uneori boala este cauzată de produse lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezeluri si moluşte. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens şi yersinia. Uneori infecţia este provocată de alimente contaminate cu enterotoxină (toxina care acţionează asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanată a mâinii (panariţiu) bucătarului.
Măsuri preventive
Prevenirea toxiinfecţiilor alimentare (şi a bolilor diareice acute)implică respectarea următoarelor măsuri:spălarea mâinilor cu apa si săpun, înainte de prepararea alimentelor, înainte de fiecare masa si după folosirea toaletei, dar si spălarea si dezinfectarea suprafeţelor si ustensilelor din bucătărie;spălarea cu atenţie a recipientelor in care se prepara alimentele, spălarea sub jet de apa a fructelor si legumelor, folosirea apei potabile doar din surse sigure pentru prepararea alimentelor si consumul uman; consumul de apă îmbuteliată sau fierberea apei in cazul in care exista îndoieli asupra calităţii surselor de apa potabilă folosite pentru consumul uman si prepararea alimentelor;fierberea laptelui, in cazul in care nu este pasteurizat;evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă leziuni sau infecţii la nivelul mâinilor sau de către persoane care prezintă tulburări digestive, prepararea termică la o temperatură corespunzătoare a alimentelor;protejarea alimentelor de contactul cu muşte si rozătoare (şoareci, şobolani). După preparare, alimentele nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de doua ore; alimentele ce urmează a fi consumate la intervale mai mari de doua-trei ore de la preparare vor fi păstrate la temperaturi sub 5 grade C (refrigerare); recongelarea alimentelor este contraindicată; alimentele uşor perisabile vor fi depozitate in spaţii frigorifice, evitând contactul între alimentele preparate si cele nepreparate;verificarea termenelor de garanţie a alimentelor si evitarea consumului acestora in cazul in care termenul de garanţie este expirat;alimentele pentru sugari vor fi administrate acestora imediat după preparare, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider; evitarea consumului alimentelor comercializate în spatii improprii şi/sau de către persoane neautorizate. Risc de toxiinfecţii alimentare (şi boli diareice acute) există şi în caz de evenimente (nunţi, botezuri, festivaluri, petreceri organizate în familie şi/sau în aer liber etc.) la care alimentele consumate au fost preparate, depozitate şi servite necorespunzător. Trebuie acordata o mare atenţie modului de procurare si de consum al îngheţatei;ouăle trebuie spălate cu apa si săpun înainte de preparare. Evitarea scăldatului în locuri care nu sunt amenajate corespunzător şi utilizarea pentru înot şi/sau scăldat doar a bazinelor şi piscinelor care respectă condiţiile minime de igienă.
„La apariţia primelor semne de boală consecutiv consumului unor alimente, recomandăm populaţiei să se adreseze serviciilor medicale pentru diagnostic şi tratament iar în cazuri de urgenţă poate fi apelat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112” sfătuieşte directorul DSP Bihor. Doctor Daniela Rahotă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!