În perioada februarie – martie a.c., la nivelul judeţului Bihor se derulează Campania preventivă „Siguranţă în mediul rural”, sub sloganul „Fii preventiv – Alege siguranţa!”. În acest context, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Compartimentul Sisteme de Securitate, alături de poliţişti rutierişti şi de cei din cadrul posturilor comunale de poliţie din cadrul I.P.J. Bihor vor derula o serie de activităţi preventive, menite să contribuie la prevenirea criminalităţii şi la creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor din mediul rural. Activităţile preventive sunt organizate în parteneriat cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea.
Informarea populaţiei
Un segment important în desfăşurarea acţiunilor preventive este reprezentat de informarea populaţiei din mediul rural cu privire la măsurile de protecţie pe care fiecare persoană trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru a-şi spori siguranţa proprie, a familiei sale şi nu în ultimul rând, a comunităţii în care trăieşte.
Pentru ca populaţia să conştientizeze necesitatea adoptării unui comportament preventiv, poliţiştii bihoreni vor organiza întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale (primării), ai minorităţilor etnice, cu directorii unităţilor şcolare, cu asistenţi sociali, factori poştali, reprezentanţi ai unor societăţi comercioale, reprezentanţi ai cultelor religioase şi cu alţi reprezentanţi ai comunităţilor locale, pentru identificarea şi dezbaterea problemelor existente la nivelul comunităţii şi transmiterea unor mesaje preventive. În interacţiunea lor cu cetăţenii, poliţiştii vor aborda subiecte ce privesc furturile din buzunare şi genţi, din locuinţe, furturile din auto, înşelăciunile prin S.M.S. sau declinări de calităţi oficiale, prevenirea accidentelor rutiere, noile modificări ale Codului Rutier, dinamica accidentelor rutiere şi zonele identificate cu risc în ceea ce priveşte producerea de evenimente rutiere.
Totodată, vor fi discutate aspecte referitoare la importanţa asigurării antiefracţie, a unităţilor comerciale, a unităţilor şcolare.
Întâlniri cu elevii
De asemenea, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor avea întâlniri cu elevii, cadrele didactice şi conducerea unităţilor şcolare, în scopul prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, priorităţii permanente ale Poliţiei Bihorene, în domeniul prevenirii criminalităţii. Tematica ce va fi prezentată de poliţişti în interacţiunea lor cu elevii va fi axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, prevenirea accidentelor rutiere, a violenţei în mediul şcolar, răspunderea penală a minorilor etc. Vor fi dezbătute aspecte referitoare la pragul delincvenţial, cauzele, factorii favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile (anturajul, consumul de alcool etc.), la consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social). Totodată, vor fi prezentate diferite situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsurile de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situaţii de victimizare. „Astfel de acţiuni preventive vor avea loc în perioada următoare în 35 de comune din judeţ. Ca materiale de suport a campaniei preventive, au fost realizate afişe şi pliante care vor fi expuse şi distribuite în cadrul întâlnirilor din comunităţile rurale”, comisar şef Ioana Indrieş, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
FACT BOX: SCOP ŞI DIRECŢII DE ACŢIUNE
Scopul campaniei îl reprezintă informarea cetăţenilor cu privire la măsurile de autoprotecţie care trebuie adoptate pentru reducerea riscului de victimizare prin diverse tipuri de criminalitate.
Principalele direcţii de acţiune sunt:
– Informarea populaţiei din mediul rural în vederea adoptării unor măsuri de reducere a riscului victimal, pe linia prevenirii furturilor din locuinţe, autoturisme, genţi şi buzunare, a tâlhăriilor şi a prevenirii accidentelor rutiere;
– Informarea reprezentanţilor autorităţilor locale cu privire la generalizarea sistemelor alternative de asigurare a ordinii si liniştii publice (paza comunală, specializată, voluntari).
– Informarea elevilor cu privire la măsurile de prevenire a victimizării şi a celor antiinfracţionale, în vederea adoptării unui comportament bazat pe respectarea legii şi a normelor sociale;
– Informarea grupurilor cu risc identificate ca potenţiale victime cu privire la fenomenul traficului de persoane şi la modalităţile de prevenire a acestuia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!