Totodată, în luna august românii au vizualizat cu 12% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare de pe Storia.ro, comparativ cu luna iulie. De asemenea, față de aceeași perioadă a anului trecut, în luna august a anului curent contactările au crescut cu 19%.
[eadvert]
Prețurile solicitate pe platforma Storia.ro pentru chiriile din cele 10 orașe analizate au înregistrat o creștere de 17% de la un an la altul (august 2023 vs. august 2022), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (august 2023 vs. iulie 2023) au crescut, în medie, cu 2%.
„În această perioadă efervescentă a sectorului imobiliar, în care studenții se pregătesc pentru noul an universitar 2023-2024, Storia.ro a aflat și care este bugetul disponibil al studenților, în funcție de tipul apartamentelor pe care vor să le închirieze, dar și cu cine își doresc să locuiască și care este gradul lor de mulțumire față de ofertele găsite pentru închiriere. Astfel, conform celui mai recent sondaj desfășurat de noi, se observă că majoritatea studenților care își doresc să închirieze o garsonieră dispun de un buget cuprins între 201-300 de euro (53%), își doresc să locuiască singuri (64%) și sunt mulțumiți (40%) de ofertele pe care le găsesc și care se încadrează în bugetul lor” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare.
În același timp, majoritatea studenților care își doresc să închirieze un apartament cu două camere dispun de un buget cuprins între 301-400 de euro (44%), își doresc să locuiască împreună cu un prieten (48%) și sunt mulțumiți (46%) de ofertele pe care le găsesc în bugetul lor.
În cazul studenților care își doresc să se mute într-un apartament cu trei camere, majoritatea dispun de un buget cuprins între 301-400 de euro (45%), își doresc să locuiască împreună cu un prieten (46%) și sunt mulțumiți (55%) de ofertele pe care le găsesc în bugetul lor.
Sondajul a fost publicat online, pe Storia.ro și OLX Imobiliare, în luna august 2023, iar răspunsurile au fost colectate de la 1009 respondenți, la nivel național.
ORADEA
În Oradea, comparativ cu luna iulie, prețurile medii solicitate în luna august a.c. pentru închiriere au scăzut cu 10% la garsoniere, dar au crescut cu 3% la apartamentele cu trei camere, în timp ce prețurile apartamentelor cu două camere au rămas constante. Comparativ cu luna august a anului trecut, prețurile medii solicitate au crescut cu 14% în cazul apartamentelor cu trei camere și cu 17% în cazul apartamentelor cu două camere, în timp ce prețul garsonierelor a rămas constant.
Cum au evoluat prețurile chiriilor în București, conform datelor Storia.ro
Comparativ cu luna august 2022, în august a.c. prețurile medii pentru chirii au crescut cu 14% pentru apartamentele cu două sau trei camere și cu 8% în cazul garsonierelor. Analizând creșterile pe sectoare, se observă că prețurile medii pentru chirii au crescut la toate categoriile de locuințe, cu excepția prețurilor pentru apartamentele cu trei camere din sectorul 4, care au stagnat. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul apartamentelor cu trei camere din sectorul 5, unde prețurile solicitate pentru închiriere sunt mai ridicate cu 33%, urmate de apartamentele cu trei camere din sectorul 3, care s-au scumpit în ultimul an cu 25%, dar și de apartamentele cu trei camere din sectorul 2 și de cele cu două camere din sectorul 6, care se închiriază la prețuri mai mari cu 18% față de anul trecut.
În luna august a.c., chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 280 de euro (în sectorul 5) și 400 de euro (sectorul 1). Prețurile medii ale apartamentelor cu două camere s-au aflat între 430 de euro (sectorul 4) și 600 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 500 de euro (sectorul 4 și 6) și 775 de euro (sectorul 1).
Cum au evoluat chiriile în alte orașe mari din țară, conform datelor Storia.ro
Comparativ cu luna august a anului trecut, la nivelul țării s-au înregistrat preponderent creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente, cu o singură excepție în cazul garsonierelor din Oradea, al căror preț mediu de închiriere a rămas constant față de anul trecut. În același timp, Cluj-Napoca este singurul oraș în care prețurile au rămas constante la toate categoriile de apartamente în luna august 2023, comparativ cu luna iulie 2023. Tot în categoria excepțiilor se încadrează și orașul Sibiu, care este singurul în care s-au înregistrat scăderi ale prețurilor de închiriere în luna august 2023, la toate categoriile de apartamente, comparativ cu luna iulie 2023. Constanța este orașul cu cea mai mare creștere de la lună la lună (august 2023 vs. iulie 2023), la categoria garsonierelor (+8%).
CLUJ-NAPOCA
În luna august a.c., prețurile medii solicitate pentru apartamente s-au menținut aproape constante față de cele din luna anterioară. Prețul mediu de închiriere pentru apartamentele cu trei camere a rămas constant, de 700 de euro, în timp ce prețul apartamentelor cu două camere a avut o ușoară creștere de 1%, de la 549 euro la 550 de euro. În cazul garsonierelor, prețul de închiriere a scăzut cu 1%, de la 350 de euro in iulie 2023, la 349 de euro în luna august a aceluiași an.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 20% în cazul apartamentelor cu două camere, cu 19% pentru apartamentele cu trei camere și cu 16% în categoria garsonierelor.
IAȘI
În Iași, prețurile medii solicitate au rămas relativ similare față de luna anterioară, singura modificare înregistrându-se la garsoniere (-6%). Comparativ cu luna august 2022, prețurile medii solicitate au crescut cu 13% pentru garsoniere, cu 11% pentru apartamentele cu trei camere și cu 8% pentru apartamentele cu două camere. În Iași, în luna august a.c., o garsonieră se închiriază, în medie, cu 283 de euro, un apartament cu două camere cu 400 de euro, în timp ce unul cu trei camere se închiriază cu 500 de euro.
BRAȘOV
În luna august a.c., prețurile medii solicitate pentru închiriere fluctuează ușor comparativ cu luna anterioară. Dacă în luna iulie a.c. o garsonieră se închiria cu 312 de euro, în luna august a.c. prețul a scăzut cu 4% și a ajuns la 300 de euro. Prețul de închiriere pentru apartamentele cu două camere a rămas la fel, de 450 de euro, în timp ce prețul pentru închirierea apartamentelor cu trei camere a scăzut cu 2%, de la 610 euro la 600 de euro.
Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețurile de închiriere au crescut, în medie, cu 17% pentru garsoniere, cu 15% pentru apartamentele cu două camere și cu 20% pentru apartamentele cu trei camere.
CONSTANȚA
În luna august a.c. s-a observat o creștere de 8% în cazul garsonierelor și de 1% în cazul apartamentelor cu două camere, în timp ce prețurile medii pentru apartamentele cu trei camere au rămas constante față de luna iulie 2023. Comparativ cu anul trecut, prețul mediu al chiriilor a crescut semnificativ pe toate segmentele de apartamente, cea mai mare creștere fiind înregistrată la apartamentele cu trei camere (+44%), urmată de garsoniere (+40%) și apoi de apartamentele cu două camere (+32%).
TIMIȘOARA
Prețurile medii solicitate în luna august a.c. pentru închiriere au fost constante față de luna iulie a.c. în cazul garsonierelor și apartamentelor cu trei camere, în timp ce prețul de închiriere pentru apartamentele cu două camere a crescut cu 2%. Față de aceeași perioadă a anului trecut, chiriile medii sunt mai ridicate cu 14% în cazul garsonierelor și apartamentelor cu două camere și cu 13% în cazul apartamentelor cu trei camere.
SIBIU
În Sibiu, prețurile medii solicitate în luna august a.c. au înregistrat o scădere record comparativ cu luna anterioară: -7% în cazul apartamentelor cu două camere și -4% în cazul garsonierelor și apartamentelor cu trei camere. Față de luna august a anului trecut, prețurile medii solicitate au crescut pe toate categoriile de apartamente – cu 20% pentru apartamentele cu trei camere, cu 17% pentru apartamentele cu două camere și cu 14% pentru garsoniere.
CRAIOVA
În luna august a.c. prețurile medii au rămas relativ similare cu cele din luna iulie a.c., însă comparativ cu luna august 2022 s-au înregistrat creșteri ale prețului mediu la apartamente cu două camere (+17%), la garsoniere (+14%) și la apartamentele cu trei camere (+6%).
ARAD
În Arad, prețurile medii ale chiriilor sunt fluctuante, crescând cu 3% în cazul garsonierelor, în timp ce au scăzut cu 6% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 11% în cazul apartamentelor cu trei camere. Față de luna august 2022, s-au observat creșteri de 14% la apartamentele cu trei camere și de 10% în cazul apartamentelor cu două camere, în timp ce în cazul garsonierelor creșterea a fost de 9%.
Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii imobiliare corecte, în cunoștință de cauză.
sursa: AGERPRES
Trimite articolul
Xcel mai frumos oras, aka prostia se plateste.
180eur o amarata de garsoniera in Oradea?! a innebunit lumea de tot dom’le?!
sa dau 80% dintrun salariu local si asa mizer( doar nu degeaba suntem codasi), doar sa am unde dormi si ma spala?
orice poti sa fi in Oradea daca vrei sa traiesti, numai cinstit nu.
primarul tace si fura, la fel ca idolul sau si restul clasei politice cu vile peste vile la toate neamurile
afaceri, daca nu te bagi in cacao, nu ai nicio sansa
chirie? vezi sa nu cumva sa iti permiti ceva decent, ca de salarii nu mai zic.
ce urmeaza? ma intreb taxa pe aer revine in trend?
sau vom lua si noi exemplul americaniilor si vom obliga proprietarii sa lase in case oamenii strazi pt adapost ca nu vom mai avea locuri.
la inchisoare stim ca deja se fac cu rezervare ca la hotel.