Prețurile mai mari au fost sesizate și de Storia care notează că cele mai mari creșteri de prețuri la nivel național, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, au fost înregistrate la apartamentele vechi din Oradea, unde creșterea a fost de 13% și la apartamentele vechi noi din București, unde creșterea a fost de 9%. Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari orașe de pe platforma de imobiliare.
Analiza prețurilor la apartamente în Oradea
În Oradea, în luna noiembrie a.c., prețurile medii de cerere pentru apartamentele noi au fost cu 7% mai ridicate decât cele ale locuințelor vechi. Potrivit agenților imobiliari din Oradea, prețul mediu pentru un apartament vechi din zona centrală este în jur de 1.400 euro/mp, în timp ce pentru apartamentele de la periferia orașului, prețurile sunt de aproximativ 1.100 euro/mp. Acestea pot oscila în funcție de anumite aspecte.
„Depinde foarte mult de starea în care se pezintă apartamentul, de zonă, etaj sau suprafața utilă. De exemplu poate să fie un apartament vechi în zona centrală, dar la etajul 1-2. Acolo clar depășește 1.300 euro“, ne-a declarat Margareta Hojda, directorul agenției GDN Estates Imobiliare Oradea.
Totuși, agenții imobiliari spun că vânzările nu au fost la fel de bune ca în vară. Aceștia susțin că clienții sunt interesați să vadă cât mai multe apartamente, însă, în final, nu cumpără.
[eadvert]
Și prețurile caselor au crescut enorm în ultimul timp. În prezent, prețul unei case vechi, în oraș, pornește de la 150.000 de euro, în timp ce o casă nouă, într-un cartier recent construit, poate chiar să treacă de 250.000 de euro.
În luna noiembrie au fost vândute peste 360 de apartamente și case
Conform datelor centralizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate imobiliară (ANCPI), în luna noiembrie, în județul Bihor, au fost vândute 1.959 de imobile. Din totalul tranzacțiilor, 474 au fost terenuri extravilane agricole și 65 neagricole. Au fost vândute 559 de terenuri intravilane cu construcții și 495 fără construcții. De asemenea, au fost vândute 366 de apartamente și case.
Anul trecut, în aceeași perioadă, au fost vândute 1.839 de imobile, din care 447 de terenuri extravilane agricole, 26 extravilane neagricole, 576 intravilan cu construcții și 428 intravilan fără construcții. Unități individule au fost vândute 362.
Cota TVA aplicabilă din 2024
Majorarea TVA de la 5% la 9% pentru locuințele cu o valoare sub 600.000 lei intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Aceasta nu se va aplica celor care încheie până la finalul anului un contract și plătesc avansul, precizează legea. Concret, TVA crește de la 1 ianuarie, dar nu pentru locuințele pentru care există un contract și a fost dat un avans.
Începând din 2024, orice persoană fizică poate achiziționa, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei (adică aproximativ 120.000 de euro), exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%. Pentru restul locuințelor, care nu se încadrează în limitele stabilite de lege pentru TVA redus, cota va fi de 19%.
Cota redusă de 5% aplicată până în prezent se va menține pentru persoanele care au încheiat sau urmează să încheie oricând în anul 2023 un contract cu plata avansului pentru achiziția unei locuințe.
Majorare TVA la locuințe – ce condiții trebuie îndeplinite pentru a evita cota de 19%
a) acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;
b) acces la energia electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;
c) sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar;
d) finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare;
e) finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;
f) instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;
g) instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.
Trimite articolul
XSa le dubleze da-le-n pm(private message-n.r.) Orasul faptelor mari si a salariilor mici!
Reclama platita la ziar…Trebuie neaparat cumparat luna aceasta,de la anul creste TVA si sunt mai scumpe locuintele,imi vine sa rad,trebuie sa ne inghesuim la avansuri pentru locuinte.
Multumim Bihon,ne ai dat un pont grozav.
Trebuie sa ma duc repede sa dau avans pentru o cusca,multumesc mult pentru informatie.
Multumim pentru informatie,ma duc sa dau avans la ceva cusca,mai am timp doua saptamani sa prind pontul,multumesc pentru informatie.
Doamne ajuta!:))))
-
:)) hehe..
-
Populatia orasului este aceeasi ca si in urma cu 34 de ani, cam 200000 locuitori, intre timp s-au construit zeci de mii de locuinte noi apartamente/case. Intrari in oras, nu prea sunt pt ca Oradea nu e Bucuresti, Cluj, Timisoara. Creste TVA la locuintele noi…care oricu nu se prea vand si unde pt a se vinde firmele trebuie sa umble la pret. Teoretic scumpirea constructiilor noi ar trebui sa traga in sus si apartamentele vechi…practic insa …va dicta doar piata adica raportul dintre cerere si oferta oricate pompe ar baga agentiile imobiliare inclusiv cele pripasite de prin Cluj Napoca…
-
Habar nu și ce vorbești, o grămadă de timișoreni și clujeni se muta în Oradea. Timișoara are cea mai mare scădere de populatie, dintre toate orașele tarii, se pleacă pe capete de acolo, inclusiv la Oradea. Poți sa te uiți pe statistica INS, asa ca nu mai inventa prostii!
-
Taci ma prostule Oradea de la 235 mii locuitori a ajuns la 183 mii locuitori, naiba se muta in Oradea, nu mai manca kkt, ca tot mai pustiu e orasul. La INS spune 183 mii, tu ai vazut cat e Timisoara si cat s-a dezvoltat? Nu mai minti mancator de kkt
-
Și dacă te iei de pe recensamnat, Oradea a a scăzut 13.000 de locuitori, iar Timișoara 60.000! Cine e prostul!? Iar Clujul a avut un minus de vreo 40.000 de locuitori! Conform datelor de domiciliu al INS, Timișoara scade cu peste 8.000 de locuitori pe an, de atractiva ce este… iar Oradea are 217.000 locuitori. Eu îți dau date oficiale, nu trollingul tău de 2 lei. Canta în alta parte! Degeaba îți faci 100 de nick-uri.
-
-
mersi de informatie , o sa revin la Oradea mai ales ca am si casa doar sa ajunga salariul mediu net peste 1000 Euro astept
-
De asta pleaca in Timisoara pe salar dublu. Cunosc 5 cazuri ce au plecat pe salar dublu. Nu minti
-
-
Cine dracu ar vrea să stea în cloaca aia de securiști, pocăiți, masoni și sataniști?
Hai siktir!
-
Mars la tine la tara, nu mai posta pe aici…
de fapt chiar sunt ieftine si merita….
tre’ sa fii absolut tampit sa cumperi in oradea.
Dacă cele scrise în acest articol sunt adevărate, poți trage o singură concluzie: nivelul de trai şi puterea de cumpărare a românilor sunt mult mai ridicate decât ce ni se prezintă zilnic în mass- media.
Adică, avem” în acte” o Românie săracă, dar realitatea “din teren” e cu totul alta. Ceea ce mă face să cred că economia subterană e ” baza” în această țară.
-
Ai dreptate, economia subterana e peste tot, la noi.
-
este , cât e fiscalizat măcar pe atât, nu e .
Unde sunt taranii anti Orsdea ca nu sunt bani si e saracie? Oradea are cel mai mare buget
Unde sunt taranii anti Oradea ca nu sunt bani si e saracie? Oradea are cel mai mare buget
Hai sa sarim repede cu euro sa platim si asa preturi umflate cu pompa ca vezi-doamne or fi mai scumpe la anul. Bai, si in Franta sau Germania is mai ieftine apartamentele decat cutiile astea ce ne vand asa zisii “dezvoltatori”.
-
Habar nu ai ce vorbesti.
-
Cred ca tu nu stii ce vorbesti. In Spania sau Italia gasesti azi apartamente la 50k – 70k
-
Spania şi Italia sunt două țări superbe, dar care, din păcate, au avut parte de un regres economic în ultimii 10-15 ani. Ceea ce se reflectă şi în prețurile imobiliarelor de acolo, din unele regiuni. Ele au devenit preferatele nemtilor, scandinavilor şi englezilor, ca locuri permanente de locuit,după iesirea la pensie. Asta datorită climei prietenoase şi a “costurilor vieții” mult mai scăzute, comparativ cu țările lor native.
Dar…Germania,Anglia, Franța, țările din nord, sunt într-o altă “ligă”, când vine vorba de prețul imobilelor.
În Anglia( pe care eu o consider a doua patrie), de exemplu, prețul unui apartament cu o singură cameră porneşte de la 160.000 lire, iar prețul mediu al unei case modeste de tip terrace e de 270.000 lire.
Deci, nu putem compara prețurile locuințelor din Ro cu a țărilor din vest, pe care le-am pomenit înainte. Deocamdată…
-
Spania şi Italia sunt două țări superbe, dar care, din păcate, au avut parte de un regres economic în ultimii 10-15 ani. Ceea ce se reflectă şi în prețurile imobiliarelor de acolo, din unele regiuni. Ele au devenit preferatele nemtilor, scandinavilor şi englezilor, ca locuri permanente de locuit,după iesirea la pensie. Asta datorită climei prietenoase şi a “costurilor vieții” mult mai scăzute, comparativ cu țările lor native.
Dar…Germania,Anglia, Franța, țările din nord, sunt într-o altă “ligă”, când vine vorba de prețul imobilelor.
În Anglia( pe care eu o consider a doua patrie), de exemplu, prețul unui apartament cu o singură cameră porneşte de la 160.000 lire, iar prețul mediu al unei case modeste de tip terrace e de 270.000 lire.
Deci, nu putem compara prețurile locuințelor din Ro cu a țărilor din vest, pe care le-am pomenit înainte. Deocamdată…
-
nu in zone unde casesti si de lucru usor , asa si in Ro sunt zone cu case la 10-20000 Euro
-
-
Ultimi fraieri pescuiți pe anul asta!!la anu vor creste prețurile ca nu a mai fi bani de credite și nici chiriași sa își amortizeze investiția ,caz concret găsit pe olx:un nene in prima green residence cere 92k pe el 2 camere,l-au ajuns creditele la os și mai vrea sa facă și profit după ce ar Închide creditul ,dar in acelasi bloc acelasi ap e 68k cu parcare inclusă de la dezvolatator,asta e piața adevarata din Oradea,și agentul îmi spune apoi ca prețul se face după cum se cere vinde in jur ,adică 92k,cum am zis :sau pescuit ultimi fraieri
Filip a fost cel mai slab primar al ORADIEI, sau ORADEI, sau ORADEA si era din SLOBOZIA, acolo la Slobozi. Ce dracu a cautat asta aici, doar bani si avere, ca nu a făcut nimic pt cetățeni, și voi propagandistii il blamați pe Bolojan ce e de Aleșd ::::))) asta e de la sute de KM ::::)))
Cat de retardati putem fi ca locuitori… Cum naiba sa coste asa de mult apartamentele in Oradea? Oradea nu-ti ofera un trai mediu REAL incat sa-ti poti permite asemenea preturi! Ca sa nu mai vorbim de preturi la cafenele/restaurante…. Chestii medii de consum la preturi de Viena! Vai si amar! Idioti!
Vorbiti prostii. La Spania preturile sunt duble comparat cu Nagyvarad.