Cu toate că preţul ouălor aproape că s-a dublat în mai puţin de o lună, statistica lunii octombrie arată că scumpirea a fost de doar 6,63%. Dacă în urmă cu o lună în magazine se mai găseau ouă la preţul de 50 de bani bucata, acum preţul oului se apropie de 1 leu.
Este de aşteptat ca în datele cu indicele preţurilor de consum pe luna noiembrie 2017, procentul de creştere a preţului ouălor de consum să fie şi mai mare.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), creşterea preţurilor la mărfurile alimentare în luna octombrie 2017 a fost de 1,30% faţă de luna precedentă şi de 2,31% faţă de ultima lună a anului 2017. În topul scumpirilor la alimente, după ouă, se clasează fructele proaspete, cu 6,19%, cartofii, cu 5,41% şi untul cu 4,80%.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, motivează creşterea preţului la ouă prin faptul că în perioada sezonului rece găinile ouă mai puţin, în condiţiile în care cererea pe piaţă rămâne aceeaşi.
„Cererea a rămas aproximativ constantă, oferta a scăzut, datorită influenţelor obiective care se pot comensura la această dată. Deci, România se alimentează din două surse: gospodăriile populaţii, înţelegând păsările care sunt crescute în gospodării – şi aici se alimentează autoconsumul – şi excedentul se duce pe piaţă şi a doua sursă sunt fermele, exploataţiile avicole, care sunt destinate producerii de ouă, unde întreprinzătorii au reuşit să facă ferme puternice, bine aşezate, cu un grad de siguranţă ridicat privind calitatea produsului şi securitatea lui”, a declarat Petre Daea.
O altă sursă de alimentare cu ouă este piaţa externă. „La această ofertă scăzută a contribuit și asanarea unor procese în Europa, ca urmare a scandalului fipronilului, în Franța, în Olanda, în Belgia. De asemenea, o reducere de efective a păsărilor ouătoare a avut loc și în Polonia, datorită scandalului cu salmonella.
În afară, deci, sunt acești factori obiectivi, care, evident, au creat posibilitatea ca piața să răspundă prin cerere și ofertă la preț”, a motivat ministrul Agriculturii creşterea preţului la ouă.
Ce spun producătorii
Pe de altă parte, crescătorii de păsări şi animale acuză marile lanţuri de magazine că au scumpit carnea şi ouăle. Fermierii spun că ei vând carnea şi cu 30 la sută mai ieftin decât anul trecut, dar că acest lucru nu se vede şi în galantare.
Potrivit datelor INS, alimentele s-au scumpit, anul acesta, cu 3,02%. Cea mai mare creştere a fost la unt – 11,86%, carnea de porc – 5,11%, ouăle – 3,84%, laptele de vacă – 3,08%.
„Era de aşteptat să se ajungă în această situaţie atâta timp cât laşi piaţa la latitudinea marilor multinaţionale şi nu dai posibilitatea ca fermierii să se dezvolte. O să ajungem să mâncăm prost şi scump. Plătim un aparat de stat degeaba. Subvenţiile se dau clientelei, în timp ce taxele şi impozitele cresc mereu.
Mulţi fermieri închid şi pleacă. Am ajuns să transformăm fermierii în imigranţi şi în beneficiari de ajutor social”, ne-a spus Anca Demian, reprezentanta Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine „Păstorul” din Bihor.
Pentru că produsele ajung la consumatorul final cu preţuri de câteva ori mai mari decât preţul lor iniţial, producătorii solicită intervenţia autorităţilor pentru soluţionarea cât mai rapidă a problemei.
Piaţa reglează preţul
„Piaţa este cea care reglementează preţul fiecărul produs agricol. Noi nu avem nici un instrument prin care să controlăm preţurile. Situaţia este creată de piaţă”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Una dintre cauzele care a dus la creşterea preţului ouălor a fost faptul că milioane de ouă au fost retrase de pe rafturile magazinelor din UE, din cauza contaminării cu un insecticid a cărui utilizare este interzisă în cazul produselor destinate consumului uman. Un lucru artificial spun producătorii, care are însă consecinţe foarte mari pe piaţă.
„Lipsa ouălor de la nivel european a dus la această scumpire. Multe ferme au fost nevoite să închidă şi aici vorbim de fermele din UE care exportau o mare cantitate de ouă. La noi în ţară nu au fost semnalate contaminări, dar suntem obligaţi să facem lunar analize de laborator, analize care costă.
Noi, fiind şi exportatori, până acum era recunoscut rezultatul unui laborator din UE, acum suntem nevoiţi să facem aceste analize la laboratoare din fiecare ţară în care vindem. Polonezii sunt însă cei care dictează piaţa. Datorită sistemului de subvenţii de acolo, care este mult mai facil, polonezii sunt mari exportatori de produse agricole.
Cel puţin piaţa ouălor, a produselor lactate şi, mai nou, a cartofilor, este dominată de ei”, ne-a spus Simon Francisc, reprezentantul uneia dintre cele mai moderne ferme de ouă din Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!