„Preţul gazului va fi valabil până-n 2015, în varianta cea mai optimistă. Apoi, în condiţii de creştere a consumului de gaz în Europa cu aproximativ 38%, datorat închiderii de centrale nucleare în Franţa, va ajunge şi la 560 – 600 de dolari/1000 mc”, estimează acesta.
„Dacă apar investitori în centrale termice, dacă acestea produc la preţuri similare sau mai mici decât CET-ul, produsul se va cumpăra în reţea?”, a vrut să afle Sorin Gal. În replică, reprezentanţii administraţiei i-au răspuns că creşterea preţului la gaz va fi urmată şi de o scumpire a curentului şi că, în principiu, sistemul de termoficare al Oradiei este puţin probabil să preia alţi furnizori de termie, în condiţiile în care, cu izolarea termică a blocurilor, consumul de termie n-ar trebui să crească pe oraş.
Gal şi-a încheiat intervenţia cu un soi de avertizare: „S-au dat deja nişte licenţe de exploatare de gaze de şist în Bihor, una este chiar pe Felix. Asta cu siguranţă vă va afecta resursa de geotermal (din cauza tehnologiei de exploatare, care introduce în subteran substanţe toxice pentru dizolvarea rocii, cu finalitatea eliberării gazului, n.r.)”.
C.GH.
Citiți principiile noastre de moderare aici!