După scandalul prețurilor la combustibil, pornit de la benzinăria din Beiuș, Guvernul dădea asigurări că nu sunt motive de creștere a tarifului. În plus, majoritatea benzinăriilor care au practicat atunci prețuri de peste 10 lei/litru au fost verificate și sancționate. Benzinăria din Beiuș, de la care a pornit isteria națională, a avut activitatea suspendată timp de o lună de zile.
[eadvert]
Cu toate acestea, la puțin peste două luni distanță, în Oradea nu se mai vinde benzină sub 8 lei/litru. În ultima lună prețul combustibilului a crescut, în medie, cu 4,5%. Cel mai mic tarif la benzină poate fi găsit la în cadrul lanțului Lukoil, care vinde un litru cu 8,04 lei. Cel mai mare tarif se regăsește la benzinăriile MOL, care comercializează benzina cu prețuri între 8,15 – 8,18 lei/litru.
Cea mai ieftină benzină premium se găsește la benzinăriile Petrom, care vând un litru cu 8,55 lei. Cel mai mare preț este 8,82 lei/litru este practicat de unele benzinării MOL, OMV și Gazprom.
Motorina, aproape 9 lei/litru
Prețul la motorina standard este aproximativ același la toate benzinăriile din Oradea, între 8,80 lei și 8,88 lei. În schimb, motorina premium nu mai poate fi cumpărată sub 9,10 lei/litru. Prețul variază între 9,16 lei și 9,37 lei.
Situația în restul țării
Prețurile sunt foarte asemănătoare și în Cluj-Napoca. Ba mai mult, prețul minim al benzinei standard este chiar mai mic, de 8,02 lei/litru.
În capitală prețurile sunt și mai mici. Potrivit monitorulpretului.info, marți, 17 mai, în capitală se mai găsea benzină standard la 7,99 lei/litru, în timp ce prețul maximal ajungea la 8,08 lei/litru. Situația se repetă și în cazul motorinei standard, unde prețurile sunt între 8,77 lei – 8,81 lei.
Prețuri aproape dublate în doi ani
Comparativ cu luna mai a anului 2020, acum plătim aproape dublu pentru un litru de combustibil. Prețul mediu al benzine în mai 2022 era de 4,27 lei/litru, în timp ce motorina putea fi cumpărată cu doar 4,47 lei/litru.
Preț benzină și motorină în Ungaria
Prețurile tot mai mari de la benzinăriile din România i-au făcut pe orădeni să meargă să alimenteze peste graniță, în Ungaria, unde prețul este plafonat. Deseori, bihorenii formează cozi la benzinăriile din apropierea frontierei deoarece prețurile sunt mai mici. Prețul mediul al combustibilului în Ungaria este 6,2 lei/litru, cu aproximativ 2 lei mai ieftin decât în Oradea. Astfel, la un plin de 50 de litri ajung să economisească circa 100 de lei.
Într-un top al țărilor din Uniunea Europeană cu cea mai ieftină benzină, România se află pe locul 7, după Bulgaria, Cipru, Ungaria, Malta, Polonia și Slovenia. În topul motorinei, România este pe locul 6, având prețuri mai mici și decât în Cipru.
Trimite articolul
XGăsiți la Orban la 6,20 lei (488 forinți)
-
mai exact 480 ft, adica 6.25 lei
Cașcaval :
Un mare economist spunea că pentru a face creștere economică trebuie să spargi un geam. Astfel dai de lucru la mai mulți : ăla care face sticla, care face geamul, care montează, transportator…. etc.
Se știe că economia USA e în faliment cu datorii istorice. Pentru ași reveni au nevoie să spargă un geam. Au pus un actor să latre la urs. Treabă bună. Cine câștigă, , cine pierde?
cu toate sanctiunile indreptata spre rusia,rubla se apreciaza iar economia ue se prabuseste
iar noi romanii ca de obicei o sa platim un pret mai mare pt tot, fata de restul europei
Aceste preturi aberante la combustibili si gaz arata incapacitatea celor de la putere de a plafona preturile cum fac unele tari din Europa, dar la noi au prioritate cei care spun ca nu se pot plafona ceea ce este o mare eroare, astfel de politruci parveniti nu au ce cauta in politica. fraierii politruci care sustin asemenea aberatii ar trebui trimisi naibii acasa si sa nu mai faca politica niciodata, pentru ca plafonarea este singura masura utila in criza.
Sa crească cancerul în ei de petroliști cum a crescut prețul lor și cum creste încet da sigur