Tăierea subvenţiilor guvernamentale a fost o lovitură pentru primării. Dar mai ales pentru populaţia din oraşele unde aceste tăieri ale Guvernului nu sunt suplinite de municipalitate. E şi cazul Oradiei. Pentru iarna 2011-2012, gigacaloria facturată populaţiei de către CET s-a scumpit cu 22%, ajungând acum la 235,52 lei. Guvernul va oferi doar ajutoare de stat, pentru cei mai sărmani dintre români. Compensarea merge până la 786 lei/membru de familie (5% în cazul acestui ultim plafon), respectiv până la 1.082 lei pentru persoanele ce locuiesc singure (10% pentru ultima categorie ajutată).
Aradul şi Timişoara au însă o gigacalorie şi mai scumpă decât Oradea. La Timişoara aceasta e acum de 252,2 lei, după o serie de procese între Primărie şi Prefectură, în timp ce la Arad avem un preţ de 307,4 lei/Gcal! Cu menţiunea că la Arad primarul Falcă va aplica o schemă de ajutoare de la bugetul local, ce completează ajutoarele de la Guvern.
Clujenii dorm cei mai liniştişţi, cu un preţ la gigacalorie ce rămâne neschimbat. La Cluj-Napoca populaţia plăteşte doar 165 de lei pentru o gigacalorie produsă în sistemul centralizat. Iată alte preţuri din ţară, toate mai mici ca la Oradea: Craiova – 194 lei/Gcal, Târgu Mureş – 231 lei/Gcal, Braşov – 192 lei/Gcal.
Pe măsură ce se răceşte vremea, românii încep să-şi facă socotelile pentru „războiul” pe care-l vor duce la iarnă cu gigacaloria din calorifere. Şi se preconizează încă o iarnă lungă, devastatoare pentru buzunarele celor mulţi.
Anunţul Guvernului, privind tăierea subvenţiei de stat pentru încălzire, nu a determinat municipalitatea să mişte vreun deget pentru protejarea orădenilor. Astfel că la Oradea gigacaloria s-a scumpit cu 22% faţă de anul precedent, ajungând la 235,5 lei. Municipalitatea orădeană consideră că efortul financiar depus din bugetul local e și așa destul de consistent și că nu are alți bani de dat pentru subvenționarea căldurii populației. „Propunerea de a aloca încă două milioane de euro de la buget e nefezabilă pentru că nu avem aceşti bani”, a motivat primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Ajutaţi vor fi, aşadar, doar cei ce se încadrează în schemele ajutoarelor de încălzire de la stat. 140.000 de orădeni sunt legaţi la sistemul de încălzire centralizată a Electrocentrale Oradea SA.
Mai rău ca la Oradea
La Arad, situaţia e şi mai albastră. Primarul Gheorghe Falcă a anunţat un preţ care dă fiori: 307,42 lei/gigacaloria! Acest preţ nu va fi plătit însă de toţi arădenii, deoarece, pe lângă ajutoarele oferite de Guvern, Falcă a anunţat că şi Primăria sa va pune în practică o schemă de ajutoare din bugetul local. Ajutorul pe care-l va acorda Primăria Arad va merge până la maximum 22% din valoarea efectivă a facturii. Procentul celor care vor beneficia de aceste ajutoare ale municipalităţii ar putea ajunge în cele mai optimiste dintre calcule la 60% din numărul celor care până acum se bucurau de subvenţia generalizată.
Şi timişorenii au un preţ la gigacalorie destul de ridicat: 252,2 lei. La Timişoara, în ultimii doi ani preţul gigacaloriei a fost motiv de dispută între Primărie şi Prefectură, câştigat încele din urmă de municipalitatea care dorea să ridice preţul facturării către populaţie. Cum Primăria a câştigat în instanţă, populaţia s-a trezit că trebuie să achite retroactiv preţul blocat temporar prin acţiunile prefectului.
La Reşiţa, preţul gigacaloriei produsă în sistem centralizat e unul profibilitiv. Ultima propunere către Consiliul Local prevedea un tarif de 430,98 lei/gicacalorie. Preţul vechi era de 171,94 lei/Gcal, însă acum nu mai există subvenţii. Totuşi, în Reşiţa prea puţini se mai încălzesc în sistem centralizat: doar aproximativ 5.000 de cetăţeni, din cei circa 80.000 de reşiţeni.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!