Casiera de la sala robelor de la Tribunalul Bihor, Ecaterina Daniela Moca, reţinută pentru 24 de ore pentru mai multe fapte de înşelăciune, uzurpare de calităţi oficiale, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Din actele de urmărire penală ale procurorilor reiese faptul că, în perioada 2013 – iulie 2015, Ecaterina Daniela Moca a indus în eroare 12 persoane vătămate, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase, în scopul obţinerii unui folos patrimonial injust, cauzându-le acestora o pagubă totală de 232.103 euro. Prejudiciul nu a fost recuperat.
„Inculpata, în unele situaţii prin uzurparea calităţii de executor judecătoresc, a indus în eroare persoanele vătămate, cu ocazia participării la licitaţii publice privind vânzarea silită a unor imobile, inculpata falsificând procese-verbale de licitaţie, prin care persoanele vătămate ar fi fost declarate câştigătoare ale licitaţiilor. În schimb, persoanele vătămate au înmânat inculpatei sumele de reprezentând preţul pretinselor vânzări, care au fost însuşite de către inculpată”, se arată într-un comunicat emis de Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.
Propusă pentru arest preventiv
Procurorii secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au dispus luni, 7 septembrie, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a acesteia. Miercuri, la ora 16:00, femeia va fi prezentată judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Oradea, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În documentarea activităţii infracţionale, în cauză au efectuat activităţi de cercetare penală şi ofiţeri ai Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Bihor – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, procurorii beneficiind de suportul tehnic şi informativ al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.
„Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în comunicatul Parchetului Curţii de Apel Oradea.
Apărătorul Ecaterinei Daniela Moca, avocatul Arpad Kolozsi, spune că este vorba de o cauză foarte, foarte complicată, cu multe persoane şi personaje implicate.
„Suntem în faza de început a procedurii de cercetare şi urmărire penală, în care deocamdată i s-au adus la cunoştinţă capetele de acuzare, care nu sunt puţine. Rezultă din cele spuse de procuror că mai sunt şi alte fapte care i se impută”, a declarat avocatul Arpad Kolozsi, apărătorul inculpatei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!