Edilii au demarat negocierile cu administratorul haldei din Episcopia Bihor pentru scăderea tarifului, în condiţiile unei creşteri semnificative a cantăţii depuse în ultimul an, prevedere cuprinsă în contractul semnat de operator cu Primăria.
Contractul asumat de edili în urmă cu trei ani prevede reaşezarea preţului în funcţie de cantităţi. Astfel, cel mai mic prag era de 50.000 de tone de gunoi depuse pe an, preţul aferent fiind de 12,3 euro plus TVA, iar cel mai mare prevăzut în contract, peste 90.000 tone, cu tariful de 10,5 euro, fără TVA.
Dan Gherdan, director adjunct pe probleme de mediu în cadrul Direcţiei Tehnice, spune că nu s-a putut intra din primul an cu tariful de 10,5 euro, pe motiv că firma maghiară nu ar fi primit date concludente care să-i demonstreze cantitatea de 90.000 de euro.
„În momentul predării haldei, am avut probleme cu una dintre firmele de salubritate din oraş, care a refuzat să încheie contract cu halda şi, din acest motiv, nu am putut oferi o imagine clară asupra cantităţii produse în oraş”, zice directorul adjunct. Acesta spune însă că, conform cu caietul de sarcini întocmit pentru concesionarea serviciului public de salubrizare, un orădean produce în medie 333 kg de deşeuri menajere pe lună.
„N-o să crească”
Vestea scăderii preţului de depunere a gunoiului pe halda ecologică a Oradiei nu a fost dublată, încă, de o ajustare a preţului de colectare de la populaţie. „N-o să crească. Asta este sigur”, declară Ioan Sărac, directorul RER Ecologic Oradea, firmă de salubrizare în care Consiliul Local deţine 40% din acţiuni.
„Evoluţia preţurilor a fost alta, preţul actual de depozitare pe haldă nu s-a regăsit în totalitate în factura cetăţeanului. Între preţul real al colectării şi cel practicat în relaţia cu cetăţeanul este o diferenţă”, spune directorul, dând de înţeles, că este posibil ca modificarea de preţ să nu ajungă până la cetăţean.
Totuşi, pe plan zonal, preţul de pe halda ecologică din Episcopia Bihor şi posibilitatea scpderii la 10,5 euro+TVA trezeşte aprecieri pozitive.
„La Timişoara nu avem haldă ecologică, deci situaţia nu este comparabilă cu Oradea, dar plătim 17 euro pe tonă. La Arad, unde ştiu că este aşa ceva, făcută de ASA International, preţul este de 18 euro. Cei de la Oradea stau foarte bine şi cu 12 euro+TVA darămite cu 10,5 euro”, zice, admirativ, Florin Cepănariu, manager al societăţii Retim din Timişoara, cea care, printre altele, face salubrizare şi în Bihor, în zona Ştei.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!