Din primele zile ale acestui an, instalaţiile de ardere a cărbunelui din Electrocentrale SA funcţionează ile gal. Conform angajamentelor asumate la nivel naţional faţă de Uniunea Europeană, instalaţiile mari de ardere trebuiau să-şi reducă emisiile de oxid de azot, dioxid de sulf şi pulberi, până în 31 decembrie 2013. După cum se poate observa seară de seară, în Oradea situaţia este aceeaşi ca-n orice iarnă. În aceste condiţii, deja din vară, Agenţia de Protecţia Mediului Bihor şi Garda de Mediu au trecut la controale şi sancţiuni.
Nicio surpriză
Faptul că Electrocentrale SA va arde, ilegal, cărbune în instalaţiile mari începând cu 2014 nu constituie o supriză pentru nimeni. „Conform informării Electrocentrale Oradea SA din 17.04.2013, în cadrul acestui proiect (referitor la noua sursă pe gaz, n.r.) s-a realizat studiul de fezabilitate aprobat prin HCL nr.137/2012, care prevede realizarea unei noi surse de producere a energiei electrice şi termice în conformitate cu cerinţele actuale de mediu, cu termen de finalizare estimat al investiţiei 31.12.2014. De observat că studiul de fezabilitate estimează termenul de finalizare al investiţiei la 31.12.2014, nu respectă termenul de 31.12.2013, asumat prin Tratatul de aderare al României la UE”, arată Agenţia de Protecţia Mediului Bihor (APM) într-o informare de presă.
Amenzi
În primăvara anului trecut, Primăria a avut o tentativă de a amâna termenul de închidere a cazanelor pe gaz, până la punerea în funcţiune a instalaţiei noi, pe gaz. A primit un refuz din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
La finalul anului trecut, APM Bihor şi-a informat şefii din Capitală, Ministerul Mediului şi Garda de Mediu despre „situaţia de neconformitate” de la CET Oradea, după care au început controalele.
„În urma verificărilor efectuate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor, Electrocentrale Oradea SA a fost sancţionată în data de 20.06.2014, cu suma de 100.000 lei” pentru nerespectarea termenelor impuse prin autorizaţia de mediu. În 11 septembrie, a mai încasat o amendă de 20.000 lei „pentru depăşiri ale plafoanelor de emisii impuse de HG 440/2010”. APM mai arată că „autorizaţia integrată de mediu şi-a pierdut valabilitatea”.
„Din câte ştiu, ambele amenzi au fost achitate”, ne-a declarat Viorel Ţepele, inspector şef al Gărzii de Mediu. Pe lângă cele două verificări soldate cu amenzi, inspectorii Gărzii de Mediu au mai supus cazanul CET-ului la un control al emisiilor care, deloc suprinzător, a reconfirmat poluarea. „În patru luni de funcţionare au depăşit nivelul de emisii acceptabil pentru un an întreg”, spune inspectorul-şef.
Sanda Mercea, director executiv APM Bihor supralicitează, punând pe masă cartea infringementului din partea Comisiei Europene: „în toate perioadele de tranziţie, Comisia a făcut verificări la stadiul de conformare. Aşa a fost şi la închiderea haldelor de gunoi, cu siguranţă aşa va fi şi acum. Riscăm o procedură de infringement dacă nu parcurgem măsurile obligatorii”.
Asumare mai largă
Aflată sub presiunea controalelor succesive ale inspectorilor de mediu, Electrocentrale SA ar vrea susţinerea aleşilor locali pentru funcţionarea temporară în ilegalitate. Desigur, conducerea societăţii ar prefera să distribuie povara pe mai mulţi umeri. A făcut o adresă către Primărie, în acest sens, luna trecută, în care descrie, pe scurt, situaţia CET-ului. Închiderea cazanelor pe cărbune ar însemna oprirea căldurii către orădeni la început de iarnă, montarea de filtre este o investiţie nejustificată acum iar întârzierea în realizarea noii surse nu are legătură cu Electrocentrale SA.
„În scopul asigurării continuităţii alimentării cu energie termică şi apă caldă de consum a populaţiei, vă rugăm să aprobaţi, în cadrul Consiliului Local al Municipiului Oradea, funcţionarea în continuare a IMA 2 (neconformă din punct de vedere al cerinţelor de mediu) până la data punerii în funcţiune a noii surse de producere a energiei termice”, este cererea semnată de administratorul special Stănel Necula şi de directorul general Călin Ungur.
Joc politic
Joia trecută, cu ocazia şedinţei ordinare a CL, proiectul s-a aflat pe borderou dar nu a fost supus dezbaterii: a fost retras de executiv înaintea şedinţei. Mici neînţelegeri cu consilierii PSD, ar fi motivat gestul primarului Ilie Bolojan.
În realitate, în afara celor 13 voturi ale noului PNL, nici PSD şi nici UDMR nu au fost dispuse să voteze materialul, ne-a declarat viceprimarul PSD Ovidiu Mureşan.
Acesta apreciază ca inoportun un atare vot, după 11 luni în care CET-ul funcţionează ilegal arzând cărbune. Acesta crede că aleşii locali nu ar trebui să fie puşi să aleagă între a susţine o ilegalitate, chiar dacă aceasta este în beneficiul oraşului, sau a refuza susţinerea, „şi atunci să cadă pe ei anatema că vor să lase oraşul fără căldură”. Apreciază că managementul Electrocentrale SA este cel în măsură să poarte răspunderea, indicând mai ales spre administratorul special.
Chiar dacă ar fi adunat vorturile necesare, proiectul de hotărâre nu ar fi putut „legaliza” situaţia CET-ului. Legea referitoare la asumarea obligaţiilor de mediu are întâietate faţă de orice hotărâre de consiliu local.
În aceste condiţii, nu-i exclus nici ca aruncarea proiectului pe ordinea de zi să fi fost o tentativă a primarului Ilie Bolojan de-a „pescui” în ape tulburi. Cum PSD şi-ar putea dori să rămână la putere iar UDMR îşi doreşte să acceadă la butoane, proiectul ar fi fost o bună ocazie pentru consilierii acestora să-şi arate bunăvoinţa faţă de administraţia liberală. Poate că preţul – răspunderea personală a votanţilor, în solidar cu directorii şi administratorul Electrocentrale SA, a fost prea mare faţă de miza oferită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!